Tilaa Uutiskirje!

Toinen painos

Näkökulmat

Suomen Lehdistön päätoimittaja Jukka Holmberg

Voisiko sanomalehti ilmestyä illalla? Miksi päivän aikana tehdyt jutut jaetaan lukijoille vasta seuraavana aamuna?

Tätä pohdittiin sanomalehtialan vuotuisessa messutapahtumassa Wan-Ifra Expossa viime viikolla Berliinissä.

Toinen painos on merkinnyt printtisanomalehden kohdalla versiota, johon on ehditty vaihtaa ykköspainosta tuoreempi juttu myöhäisillan uutis- tai urheilutapahtumasta.

En pitäisi ihmeenä, jos jokin suomalainen sanomalehti ottaisi lähitulevaisuudessa kokeiluunsa aamulehden päivitetyn iltapainoksen tabletille.

Digitaalisena aikana toinen painos saattaa hyvinkin alkaa tarkoittaa lehden toista ilmestymiskertaa. Tablettimaailmassa sanomalehti voisi helposti paketoida päivän tapahtumat iltapainokseen, jonka lukijat saavat esimerkiksi klo 18. Lähettäminen ei ole ongelma, koska fyysistä jakokierrosta ei tarvita.

Belgiassa ranskankielinen sanomalehti Le Soir aloitti viime tammikuussa klo 17 ilmestyvän digitaalisen iltapainoksen. Huhtikuussa De Standaard lanseerasi samalle kellonlyömälle uuden digilehden ds Avondin. Sen sisältö tehdään kokonaan nimenomaan illansuun ”vapaahetkeen” tähdättyä tablettilehteä varten.

En pitäisi ihmeenä, jos jokin suomalainen sanomalehti ottaisi lähitulevaisuudessa kokeiluunsa aamulehden päivitetyn iltapainoksen tabletille.

Ratkaisevaa on, onko riittävän moni lukija illansuussa kotisohvalla samanlaisessa lehdenlukumoodissa kuin tähän saakka on oltu enimmäkseen aamuisin keittiön pöydän ääressä. Kunhan tabletit yleistyvät ja digilehtien lukumukavuus vielä kehittyy, kysyntää varmasti syntyy.

Toimituksille olisi houkuttavaa saattaa päivän aikana tehdyt jutut lukijalle tuoreeltaan. Nyt ne voi toki jakaa verkossa heti, mutta lehden funktio uutispäivän paketoijana ei tällä täyty. Sanomalehdeltä halutaan nimenomaan valintaa, arvottamista ja kokonaiskuvaa.

Älypuhelimessa voisi ilmestyä lehden aamupainos klo 6, päiväpainos klo 12 ja iltapainos klo 18.

Ilta- ja aamupainosten sisältövalintoja vaikeuttaisi se, että kaikki eivät lue molempia. Mitä aiheita pitää toistaa ja mitä voi olettaa lukijan jo tietävän? Samaa pohdintaa käydään jo nyt verkon ja printin kesken.

Lehtiuudistusguru Mario Garcia uskoi Berliinissä, että mobiilissa ryhdytään julkaisemaan online-uutisoinnin ohella päivitettäviä minisanomalehtiä. Älypuhelimessa voisi ilmestyä lehden aamupainos klo 6, päiväpainos klo 12 ja iltapainos klo 18.

Uusien lukualustojen suosio perustuu siihen, että kokonaisen lehden lukeminen tietokoneella on työlästä. Kuten Axel Springerin toimitusjohtaja Matias Döpfner totesi, mobiilit päätelaitteet lähentelevät paperia: ne kulkevat aina mukana ja niitä on helppo lukea missä ja milloin vain. Sellaisesta tuotteesta voisi maksaa myös nykyinen paperilehden lukija.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast