Tilaa Uutiskirje!

Toimittajat kiertoon

Kolme Alman paikallislehteä organisoi työnsä poikkeuksellisella mallilla.

Ajankohtaiset

Kolme Pohjois-Satakunnassa ilmestyvää Alma Median paikallislehteä yhdistävät toimituksensa.

Kankaanpään Seudulle, Merikarvia-lehdelle ja Noormarkussa ilmestyvälle Luoteisväylälle tulee yhteinen päätoimittaja ja uutistuottaja sekä kuusi yhteistä toimittajaa.

Henkilöstön määrä säilyy ennallaan, mutta työt organisoidaan uusiksi. Muutosvaihe on alussa, ja valmista pitäisi olla marraskuuhun mennessä.

Esimerkiksi sairausloman sijaisuus on vaikea järjestää lehdessä, joka on täysin yhden hengen varassa.

Toimittajille tulee oma kotipesänsä, jossa he työskentelevät suurimman osan ajasta. Kuuden viikon jaksossa kaksi viikkoa kuluu kuitenkin muissa toimituksissa. Toimitusten välillä on 40–60 kilometriä.

Päivittäisten rutiinien organisointi kuuluu uutistuottajalle, ja taitto keskitetään Kankaanpäähän.

Syynä muutokseen on lehtien päätoimittajan Seppo Kummalan mukaan työn tehostaminen, vaikka henkilöstöä ei karsitakaan.

Toisaalta yhden tai kahden toimittajan voimin pyörineiden Merikarvian ja Luoteisväylän organisaatiot ovat osoittautuneet haavoittuviksi.

– Esimerkiksi sairausloman sijaisuus on vaikea järjestää lehdessä, joka on täysin yhden hengen varassa, Kummala sanoo.

Suurempi nuppiluku yhden lehden takana on Kummalan mielestä lähtökohtaisesti hyvä asia. Lisäksi kiertäminen tehostaa töiden organisointia.

– Tässä on kolme pientä yksikköä, joissa jokainen on joutunut tekemään vähän kaikkea. Isommalla porukalla työvuoroja voi jakaa niin, että toimittaja voi keskittyä entistä paremmin siihen, mitä kulloinkin on tekemässä.

Ei paikallistuntemus meiltä mihinkään katoa. Se on meidän tärkein ominaisuutemme.

Yhteinen toimitus tarkoittaa myös jonkin verran yhteisiä sisältöjä, joita lehdissä on ollut jo aiemminkin.

Päällekkäistä levikkiä lehdillä on Kummalan mukaan vähän. Luoteisväylällä ja Kankaanpään Seudulla on levikkialueellaan kaksi päällekkäistä paikkakuntaa, Pomarkku ja Siikanen.

– Jos Pomarkussa tapahtuu jotain uutisoinnin arvoista, sinne lähtee vain yksi toimittaja niin kuin ennenkin, Kummala sanoo.

Yhteistyö ei ole lehdille uutta. Luoteisväylällä ja Merikarvia-lehdellä on ollut yhteinen päätoimittaja. Lehdet ovat myös jo syksystä 2012 muodostaneet Satakunnan Kansan aluetoimituksen.

Vaarantaako keskitetty organisaatio paikallistuntemuksen?

– Ei paikallistuntemus meiltä mihinkään katoa. Se on meidän tärkein ominaisuutemme. Uutistuottajan tehtävä ei ole keksiä, mitä toimittaja tekee, vaan järjestää hänelle tila toimia, Kummala sanoo.

– Muutoksia on joka tapauksessa edessä. Tämä on siinä mielessä mukava muutos, että teemme sitä itse eikä kyse ole saneeraamisesta.

Lisää aiheesta