Toimittajien verkkotiedonhaku perustuu yleensä yksinkertaiseksi miellettyyn Googleen. Google palauttaa tuhansia tuloksia epämääräiselläkin haulla. Hakutulosten määrä luo helposti mielikuvan, että tiedonetsijän hakutaidot olisivat hienosti hallussa.
Todellisuudessa tiedonhaku verkosta vaatii kuitenkin opettelemista aivan kuten mikä tahansa muukin taito. Opettelun vaatima vaiva palkitaan tiedonhaun nopeutena sekä julkaistujen juttujen paikkansapitävinä faktoina.
Tiedonhakijan ensimmäinen tehtävä on määritellä, minkälaista tietoa tarvitaan. Mitä tarkemmin suunnittelet hakusi, sitä vähemmän tulosten löytäminen vaatii aikaa. Älä tee vain yhtä epäselvää hakua, josta tulee 60 000 tulosta. Tee mieluummin useita tarkentuvia hakuja ikään kuin tarkentaisit kameran linssiä.
Hakukoneet ja verkon erikoistietokannat tukevat yleensä brittimatemaatikko George Boolen operaattoreita AND, OR, NOT. Hakuoperaattorit ovat sanoja, joilla rajataan hakutuloksia.
AND-edellyttää, että kaikki hakusanat esiintyvät sivulla. Google lisää automaattisesti AND-operaattorin hakurivin sanojen väliin, joten sitä ei tarvitse hakuihin erikseen lisätä. Suurin kirjaimin kirjoitettava OR puolestaan laajentaa hakua. OR-operaattori edellyttää, että toisen hakusanoista on esiinnyttävä sivulla.
Esimerkki: sanomalehti OR verkkolehti
NOT-operaattori sulkee tietyn sanan sisältävät tulokset haun ulkopuolelle. Googlessa NOT-operaattoria vastaa hakusanaan liitetty miinusmerkki.
Esimerkki: sanomalehti -verkkolehti
Google tarvitsee monimutkaisten hakulausekkeiden tulkitsemiseen sulkujen apua. Hakukone suorittaa ensin lausekkeen sulkujen sisältä ja yhdistää tulokset sitten muihin hakusanoihin. Seuraavassa esimerkissä etsitään sivuja, joissa esiintyy sanomalehti-sanan lisäksi joko sana verkkolehti, mobiili tai tabletti.
Esimerkki: sanomalehti (verkkolehti OR mobiili OR tabletti)
Hakusanojen ympärille kirjoitetaan lainausmerkit, kun haetaan tuloksia, joissa hakusanat esiintyvät tarkasti hakulausekkeen mukaisessa järjestyksessä.
Esimerkki: ”näin löydät tietoa”
Haku kohdistetaan tiettyyn sivustoon tai verkkotunnukseen käyttämällä operaattoria site.
Esimerkki: ”journalismin tulevaisuus” site:youtube.com
Googlella on mahdollista hakea tietynlaisia tiedostoja lisäämällä hakusanojen perään operaattori filetype: ja haluttu tiedostomuoto.
Esimerkki: filetype:PDF mediakortti
Tähtimerkki toimii Googlessa minkä tahansa tuntemattoman sanan korvaavana jokerimerkkinä.
Esimerkki: 10 väitettä *
Hakuun liittyviä lukuja voit haarukoida halutulta väliltä kahden pisteen avulla.
Esimerkki: 100..400 kestotilaus
Haun voi osoittaa vain verkkosivun osoiteriville (inurl:), otsikoihin (intitle:) tai tekstiosuuksiin (intext:).
Esimerkki: intitle:tabletti site:hs.fi
Tiettyyn sijaintiin liittyvät hakutulokset saa loc-komennolla.
Esimerkki: loc:oulu blogi
Googlen välimuistiin tallennettu verkkosivuston edellinen versio löytyy cache-operaattorilla.
Esimerkki: cache:aamulehti.fi
Haun voi myös rajata kielen avulla.
Esimerkki: language:eng ”Helsingin Sanomat”
Taitojen karttuessa toimittajan kannattaa tutkia myös muita hakukoneita. Mainio lisätyökalu Googlen oheen on hakukone DuckDuckGo (duckduckgo.com). Sillä haku voidaan ohjata laajaan valikoimaan hakukoneita ja tiedonlähteitä.
Hakukoneiden käyttö vaatii lähdekriittisyyttä: ne eivät tarkista, pitävätkö tiedot paikkansa. Tiedonhaun syvyys pitää myös suhteuttaa tarvittuun tietoon. Fiksu etsijä päättää jo etukäteen, milloin tiedonhaku on syytä lopettaa.
Juttu on julkaistu alun perin Suomen Lehdistön numerossa 6/2016. Ennen verkkojulkaisua teksti on tarkistettu ja siitä on poistettu vanhentuneita hakukomentoja.