Tilaa Uutiskirje!

Taivas on sinisempi ilman Muskia

Monen Twitterin haastajan tarkoitus on korjata ongelmia, joista nykyisiä somekanavia on kritisoitu.

Näkökulmat

Kirjoittaja on HS Vision toimittaja, joka kirjoittaa Suomen Lehdistöön median, sosiaalisen median ja teknologian suhteesta.

Sininen taivas alkoi houkutella suomalaisia twitteristejä lokakuun alussa.

Meitä, jotka emme suostu kutsumaan sitä X:ksi ja joilla on alkanut tulla mitta täyteen yhtiön omistavan Elon Muskin idioottimaisuuksia.

Yksi entisen Twitterin vaihtoehdoksi nousseista uusista somepalveluista on Bluesky. Se on vielä testivaiheessa, ja sisään pääsee vain kutsulla, joita on jaossa nihkeästi.

Tunnelma on vielä sinisilmäisen ihasteleva: Oi, tämä on kuin Twitter sen alkuaikoina ennen kuin kaikki meni pilalle! 

Sitä Bluesky monella tavalla onkin, käyttöliittymää ja ulkoasua myöten. Käyttäjämäärät ovat nousseet kesästä lähtien jyrkästi, ja nyt rekisteröityneitä on 1,5 miljoonaa.

Yksi Blueskyn rahoittajista onkin Twitterin perustajiin kuulunut Jack Dorsey

Harva on oikeasti vielä lopullisesti jättänyt Musk-maailmaakaan. Toistaiseksi sitä pohtii, pitääkö kaikki postata tuplana molempiin kanaviin?

Bluesky ei suinkaan ole ainoa, joka yrittää nousta Twitterin korvaajaksi.

Facebookin ja Instagramin emoyhtiö Meta julkaisi heinäkuun alussa hieman vastaavan palvelun Threadsin, mutta se ei ole saatavilla EU-alueella tietosuojasääntelyn vuoksi.

”Jos joku näistä projekteista menestyy, sillä voi olla mullistava vaikutus.”

Vuosi sitten Musk-protestointi kanavoitui hetken aikaa Suomessakin Mastodon-palvelun ympärillä olleena pöhinänä.

Avoimeen lähdekoodiin perustuva hajautettu alusta koostuu eri palvelimista. Mastodon hajotti suomalaiset kokeilijat eri kanaviin, ja sen käyttö tuntui monista monimutkaiselta.

Näiden lisäksi oman pienen hetkensä kansainvälisen teknologiamedian kiinnostuksen kohteena ovat saaneet ainakin Hive Social, Post ja Nostr.

Niistä Nostr perustuu hajautettuun verkkoprotokollaan ja myös sen takana on Jack Dorseyn rahaa.

Suomalaisen Phaver-startupin vastaava palvelu on puolestaan lohkoketjuteknologiaan perustuva web3-projekti.

Monia Twitterin haastajia yhdistää usko internetin seuraavaan sukupolveen ja avoimen lähdekoodin ideologiaan. Ajatus on, että käyttäjät hallitsevat palvelua itse, eli se ei ole jonkin teknologiajätin käsissä. Tarkoitus on korjata monia ongelmia, joista nykyisiä somekanavia on kritisoitu.

Bluesky on voittoa tavoittelematon yhtiö, jonka omistaa sitä kehittävä tiimi. Se on rakennettu avoimen lähdekoodin AT-protokollan päälle, mikä tarkoittaa, että sen kehitys on läpinäkyvää. Yksi Muskin kaltainen teknologiadiktaattori ei voi salassa määritellä algoritmeja.

Toistaiseksi pohjalla oleva teknologia ei näy Blueskyn käyttäjille mitenkään. Mutta jos Bluesky saavuttaa kriittisen massan ja menestyy, lopulta käyttäjät voivat rakentaa sen päälle omien sovellustensa ja yhteisöjensä verkoston. Siellä käyttäjät omistavat oman datansa.

Nyt Facebook, Instagram tai TikTok toimivat siiloissa, joiden välillä ei voi kommunikoida, ja käyttäjä luo jokaiseen uuden oman profiilinsa ja rakentaa verkostonsa.

Uusien hajautettujen palveluiden rajapinta taas on avoin. Teoriassa olisi mahdollista yhdistää nyt keskenään kilpailevat siilot yhteen palveluun niin, että profiilit verkostoineen seuraisivat mukana. Se on ideologisesti iso ero verrattuna Twitteriin tai vaikkapa Redditiin, jotka ovat suututtaneet sulkemalla rajapinnat ulkopuolisilta kehittäjiltä.

Jos joku näistä projekteista menestyy, sillä voi olla mullistava vaikutus siihen, miten sosiaaliset verkostot internetissä toimivat.

Toistaiseksi visio on vielä kaukana. Mutta ehkä hetken voi fiilistellä sinitaivaassa ja toivoa, että se ratkaisisi kaiken.

Lisää aiheesta