Tilaa Uutiskirje!

STT:n uutiskehittäjä: Seuraavaksi automatisoituu taustatyö

Uutistoimistossa rakennetaan Googlen tuella prototyyppiä, joka hälyttää toimittajaa oman seuranta-alueensa potentiaalisista uutisista.

Uutiskehittäjä Maija Lappalaisen mukaan tekstirobotiikka on erittäin työlästä ja se sopii rajalliseen määrään aiheita. Siksi STT panostaa nyt taustatyön automatisointiin. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva||
Ajankohtaiset

STT kehittää uutisseurannan automaatiota tänä syksynä. Tarkoitus on rakentaa prototyyppi työkalusta, joka hälyttää yksittäistä toimittajaa tämän seuranta-alueen potentiaalisista uutisaiheista.

STT on saanut työhön 50 000 euroa Googlen innovaatiorahoitusta.

Uutiskehittäjä Maija Lappalaisen mukaan nyt automatisoidaan seurantaa, johon toimittajat jo käyttävät työaikaa tai jota ei tällä hetkellä voida säännöllisesti hoitaa. Aluksi toimituksen sisällä joukkoistetaan, missä kaikissa kohtaa hälytyksistä voisi olla hyötyä.

Teknisesti kyse on alkuvaiheessa järjestelmästä, joka hälyttää esimerkiksi tekstiviestillä tai sähköpostilla, kun valitulla verkkosivulla tapahtuu jokin tietty muutos.

”Emme esimerkiksi pysty urheilussa seuraamaan kaikkia kansainvälisiä liigoja, joissa pelaa suomalaisia. Toimittaja voisi saada hälytyksen, jos joku suomalainen tekee pisteitä.”

Kyse voi olla esimerkiksi sähkönhinnan riittävän suuresta heilahduksesta tai siitä, että jollakin tietyllä sivulla ylipäätään tapahtuu jotakin. Toimittaja voisi räätälöidä hälytyksiä tarpeensa mukaan.

Lappalaisen mukaan toimituksesta on jo tullut paljon ideoita siitä, mihin systeemiä voitaisiin hyödyntää.

– Emme esimerkiksi pysty urheilussa seuraamaan kaikkia kansainvälisiä liigoja, joissa pelaa suomalaisia. Toimittaja voisi saada hälytyksen, jos joku suomalainen tekee pisteitä.

Myöhemmin STT tutkii, miten hälytyslogiikkaa saataisiin yhdistettyä myös muihin datalähteisiin ja miten hälytyksiä saataisiin jaettua yksittäistä toimittajaa laajemmalle joukolle.

Aamulehti hyödyntää jo robottia, joka seuloo asiakirjoista hakusanojen perusteella kuntatoimittajia mahdollisesti kiinnostavia kohtia. STT:n tavoitteena on rakentaa järjestelmä, joka ei ole sidottu yksittäiseen dataan vaan jota voitaisiin soveltaa mahdollisimman monenlaisiin käyttötarkoituksiin.

– Perustoiminnallisuus ei ole maailman monimutkaisin, mutta meilläkin herää toiveita kaikenlaisesta. Koodaustyötä riittää, etenkin kun työkalun pitää olla helppo käyttää, Lappalainen kuvaa.

STT:n teknisenä kumppanina projektissa on Digitoimisto Kehittämö.

Lappalainen pitää mahdollisena, että jos hälytysjärjestelmästä tulee tuote, sitä voidaan tarjota myös STT:n asiakkaiden käyttöön.

Hälytysten automatisaatio on osa STT:n laajaa tavoitetta automatisoida toimituksen prosesseja kaikissa kohdissa, joissa se nopeuttaa työtä, vähentää virheitä ja antaa toimittajille lisää aikaa keskittyä ajatteluun ja analyysiin.

”Tekstirobotiikka vaatii ihan hirveästi tekstipohjien luomista. Se on todella työlästä.”

Maija Lappalainen uskoo, että tekstiä tuottavien urheilu- ja vaalirobottien jälkeen seuraavaksi journalismissa automatisoituu taustatyö.

– Tekstirobotiikka vaatii ihan hirveästi tekstipohjien luomista. Se on todella työlästä.

Lisäksi tekstirobotiikkaan tarvitaan erittäin tasalaatuista dataa, vaikka teknisesti se ei ole erityisen vaativaa.

Urheilusta ja vaaleista uutisoitaessa on olennaista kertoa, kuka voitti ja kuinka paljon. Mutta vastaavia soveltamiskohteita, joissa ainakin osa jutun rakennetta on yhtä kaavamainen, ei välttämättä ole loputtomasti.

– Vaikka robotti saataisiin kirjoittamaan ihmiskieltä, täytyy pohtia tarkkaan, mikä sen lisäarvo on, Lappalainen sanoo.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast