Tilaa Uutiskirje!

STT:n jättävät perustelevat ratkaisuaan laadulla

Kaakon Viestinnän lehdet Länsi-Savo, Itä-Savo, Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat ja Kymen Sanomat luopuvat STT:stä ja ostavat kotimaan ja ulkomaan uutiset Helsingin Sanomilta.

Ajankohtaiset

STT-Lehtikuvan sisällöt Helsingin Sanomien verkkoaineistoilla korvaavat Kaakon Viestinnän lehdet perustelevat ratkaisuaan ennen kaikkea laatusyillä.

Lehdissä on tutkittu HS.fi:n sisältöjä siitä näkökulmasta, miten ne täyttävät uutistoimiston tehtävää.

Kaikissa viidessä lehdessä on syksyn aikana myös tehty koetuotantoja, joissa STT:n aineistojen paikalla on käytetty Helsingin Sanomia.

– Kansallisissa ja kansainvälisissä asioissa tarjonta on Hesarilla laajempaa. Sisällöt tarjoavat myös enemmän taustoja asioille, Etelä-Saimaan, Kouvolan Sanomien ja Kymen Sanomien vastaava päätoimittaja Pekka Lakka sanoo.

Lukijathan eivät olet tilanneet STT:tä. Ei tämä heille ole ollut kovin iso juttu ensireaktioiden perusteella.

Myös Länsi-Savon ja Itä-Savon vastaavan päätoimittajan Tiina Ojutkankaan mukaan Helsingin Sanomia voi käyttää uutistoimiston sijasta.

– Helsingin Sanomat tuottaa kaikki tärkeimmät aiheet ja tapahtumat siten, että varmasti lukijat saavat tarvitsemansa, Ojutkangas arvioi.

– Tässä ei menty raha edellä, mutta totta kai kysymys on kokonaistaloudellisesti järkevästä ratkaisusta, hän lisää.

Kaakon Viestintä on ensi vuoden alussa aloittava uusi yhtiö, joka syntyi, kun Länsi-Savo-konserni osti muun muassa Etelä-Saimaata, Kouvolan Sanomia ja Kymen Sanomia julkaisevan Sanoma Lehtimedian.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma omistaa Kaakon Viestinnästä ensi vuoden alussa 49 prosenttia. Viiden vuoden kuluessa Länsi-Savo-konserni omistaa yhtiön kokonaan.

Lehtien ratkaisuun luopua uutistoimistosta vaikutti myös HS.fi:n maksumuuri.

– Helsingin Sanomien verkkoon tehtyjen kotimaan ja ulkomaan aineistojen avulla saamme sisältöä, joka ei ole ollut vapaassa verkossa luettavissa edellisenä päivänä, Ojutkangas perustelee.

Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat ja Kymen Sanomat ovat aiemminkin käyttäneet Helsingin Sanomien sisältöjä muun muassa tablettilehdissä. Hetken lehdet julkaisivat myös HS:n teemasivujen materiaalia.

– Julkaisimme Hesarin viikon vanhoja teema-aineistoja, jotka olivat olleet paperilehdessä. Koska lehdillä on edelleen päällekkäisiä printtitilaajia, saimme siitä aika paljon palautetta ja lopetimme käytännön nopeasti, Lakka sanoo.

Nyt toimintatapa on Lakan mukaan aivan erilainen muun muassa siksi, että lehdissä käytetään nimenomaan HS:n verkkojuttuja.

Kaakon Viestinnän lehdet jatkavat edelleen STT-Lehtikuvan kuvapalveluiden käyttöä.

Päätös luopua STT:n uutissisällöistä on herättänyt alalla keskustelua ja kritiikkiäkin.

– Koko ala miettii omia ratkaisujaan, eikä kenelläkään taida olla varaa hämmästellä toisten ratkaisuja, Ojutkangas vastaa.

Pekka Lakan mukaan lukijapalautetta asiasta on tullut hyvin vähän.

– Lukijathan eivät olet tilanneet STT:tä. Ei tämä heille ole ollut kovin iso juttu ensireaktioiden perusteella. Toki vuodenvaihteen jälkeen tiedämme tästä enemmän.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast