Ylä-Kainuussa Sanomalehtiviikko tuo lisäsivuja lehteen. Lehden välissä ilmestyi tiistaina Mustaa valkoisella -liite, johon alueen lapset ja nuoret ovat tuottaneet sisältöjä. Liite julkaistaan myös samaan konserniin kuuluvien Kainuun Sanomien, Sotkamo-lehden sekä Kuhmolaisen välissä.
Kahdeksansivuisessa liitteessä on lasten ja nuorten piirroksia ja juttuja. Tekijöissä on ainesta toimittajiksi, sillä deadlineista ja merkkimääristä on pidetty kiinni.
– Valmiista lehdestä tulee hyvä fiilis. Lapset ja nuoret ovat niin innoissaan tästä, kertoo liitteestä vastaava Ylä-Kainuun päätoimittaja Sirkku Rautio.
Juttujen ja piirrosten lomaan on myyty myös ilmoituksia, joten lehtiä kustantava SLP Kustannus saa liitteestä hieman tuloja.
Mustaa valkoisella -liite on ilmestynyt Sanomalehtiviikolla jo kolmena edellisenä vuonna. Liitteen tekoa edeltävät Ylä-Kainuun ja muiden mukana olevien lehtien vierailut kouluissa sekä mahdollisuuksien mukaan myös koululaisten vierailut toimituksissa. Aiheita pallotellaan yhdessä.
Sanomalehtiviikolla kouluihin voi myös tilata lehtiä, ja lehtien verkkopalvelut ovat ilmaiseksi käytettävissä Sanomalehtiviikon ajan.
Tänä vuonna monet nuoret ovat innostuneet kirjoittamaan erityisesti mielipidekirjoituksia.
– Sitä aukeamaa oli aika ahdasta taittaa, Rautio kertoo.
Sanomalehtiviikko on Raution mukaan tärkeä hetki tutustuttaa nuoret sanomalehtien pariin.
– Nuoret eivät nykyään lue niin paljon sanomalehtiä. Teemme lehtiä näkyväksi ja olemme kouluissa esillä. Kotona ruokapöydässä lehti ehkä on, mutta some- ja verkkomaailmassa lehtien olemassaolo voi helposti unohtua.
Paikallinen lehti ei ole enää itsestään selvästi tuttu
Raumalla ilmestyvä päivälehti Länsi-Suomi osallistuu Sanomalehtiviikkoon pitämällä sanomalehtiaiheisia oppitunteja kouluissa sekä kutsumalla koululuokkia vierailulle toimitukseen. Kouluille on myös jaettu lukuoikeuksia digilehteen.
– Perinteisillä askelmerkeillä mennään. On ollut kiva huomata, että sanomalehdet kiinnostavat nuoria, kertoo vastaava päätoimittaja Janne Rantanen.
Länsi-Suomen toimituksessa työskentelee 16 vakituista journalistia, ja heistä suurin osa osallistuu jollakin tavalla teemaviikkoon. Kouluvierailuilla käyvät puhumassa niin toimittajat kuin kuvaajatkin.
– Tämä on todella tärkeää työtä. Aikamoinen määrä kontakteja nuoriin kertyy viikon mittaan.
Rantanen uskoo, että Sanomalehtiviikolla on tärkeä merkitys nuorten lukijoiden saamiseksi. Teemaviikko myös muistuttaa sanomalehtien olemassaolosta.
– Maailma on muuttunut, eikä paikallinen sanomalehti ole enää itsestään selvästi tuttu. Aiemmin lehti tuli joka kotiin, mutta nykyään pienten lasten vanhemmatkin voivat olla sen ikäisiä, ettei ainakaan paperilehti näy lapsiperheen arjessa välttämättä ollenkaan.
– Uskon, että monille on yllätys, kuinka paljon lehti voi kertoa asioista, joista tottumuksen myötä haetaan ehkä tietoa jostain muualta, Rantanen lisää.
Uutisvideoita legorobottien rakentamisesta
Huittisissa ilmestyvä Lauttakylä-lehti julkaisee Sanomalehtiviikolla oppilaiden tekemiä lyhyitä uutisvideoita. Kuvamateriaalia on kertynyt muun muassa oppi- ja välitunneilta, hiihtoretkiltä sekä legorobottien rakentamispuuhista.
– Lapset myös haastattelevat toisiaan ja kertovat, mikä esimerkiksi talvessa on kivaa ja mitä pitävät hiihtämisestä. Olemme videoista todella innoissamme, koska niiden eteen on selvästi nähty vaivaa, kertoo päätoimittaja Marja-Liisa Hakanen.
Videot on saatu levikkialueella sijaitsevasta alakoulusta. Koulun opettajat ovat kuvanneet videot sekä lisänneet niihin musiikkia ja tekstitystä.
Hakanen pyysi Sammun koulua kuvaamaan lyhyitä videopätkiä, mutta ei ohjeistanut niiden tekoa sen tarkemmin. Hän kertoo ilahtuneensa, että jokainen luokka kuvasi oman videon.
Videoklippejä on yhteensä kuusi kappaletta, ja ne julkaistaan rikastetussa näköislehdessä verkossa. Vanhempien kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti videoita ei julkaista lehden verkkosivuilla eikä sosiaalisen median tileillä.
Hakasen mielestä Sanomalehtiviikolla on suuri merkitys paikallisen sanomalehden kannalta.
– Kaikkiin perheisiin ei tule välttämättä yhtään sanomalehteä, joten on hyvä, että lapset saavat tutustua lehtiin koulussa ja oppivat myös, miten ne syntyvät. Meillä on hyvä ja läheinen suhde kouluihin. Kouluissa mediaa käsitellään monessa oppiaineessa ja koululaisia käy toimituksessa säännöllisesti vierailulla, Hakanen kertoo.
Sanomalehtien Liiton Sanomalehtiviikkoa vietetään 28.1.–1.2.2019.