Tilaa Uutiskirje!

Siellä, missä kaikki muut eivät ole

Näkökulmat

Kirjoittaja on Suomen Lehdistön tuottaja.

Etätyön yleistyminen on ollut korona-ajan polttava kysymys myös mediataloissa.

Yksi mahdollinen näkökulma on kuitenkin jäänyt huomiotta. Voisiko paikasta riippumaton työskentely tarkoittaa jossain muodossa aluetoimituksien paluuta?

Sekä valtakunnalliset että maakunnalliset lehdet ovat karsineet aluetoimittajaverkostojaan vuosien mittaan, mikä on osaltaan herättänyt huolta median alueellisesta kattavuudesta.

Kun media-alankin arki alkaa pikkuhiljaa palailla uuteen tai vanhaan normaaliin, voisi olla hyvä pohtia laajemminkin sitä, mistä ja millä tavalla journalismia tehdään.

Haastattelin Hämeenlinnassa asuvaa ja työskentelevää Iltalehden Jarno Liskiä. Hän pitää kriittisen uutisjournalismin näkökulmasta tärkeänä, että media ei pengo vain maan merkittävimpien pomojen väärinkäytöksiä.

Yhtä tärkeää on tehdä juttuja myös pienempien kuntien päätöksenteosta ja vallanpitäjistä. Se onnistuu paremmin, kun on itsekin muualla kuin siellä, missä kaikki muutkin ovat.

”Yhtä tärkeää on tehdä juttuja myös pienempien kuntien päätöksenteosta ja vallanpitäjistä. Se onnistuu paremmin, kun on itsekin muualla kuin siellä, missä kaikki muutkin ovat.”

Pysyvästi etätyöskentelyyn siirtyneen Maaseudun Tulevaisuuden toimituspäällikkö Jussi Martikainen taas on todennut, että toimittajien voi olla terveellisempää törmätä ennemmin lukijoiden kuin samassa toimituksessa työskentelevien toimittajien kanssa.

Kolmanneksi esimerkiksi otan itseni. Aloitin Suomen Lehdistön tuottajana viime vuoden huhtikuussa koronapandemian juuri iskettyä Suomeen kaikkein pahimmin.

Lehden kannalta on todennäköisesti hyvä, että kaksihenkisen toimituksemme maantieteellinen ulottuvuus kattaa muutakin kuin Helsingin. Täältä Jyväskylästä voi tarvittaessa singahtaa nopeasti juttukeikalle vaikka Kiuruvedelle.

Vanhassa maailmassa ei välttämättä olisi tullut mieleen, että ilman aluetoimittajan statusta voi asua jossain muualla kuin missä lehden kotipaikka on.

Muitakin merkkejä kiinnostuksesta alueelliseen journalismiin on.

MustReadilla on kirjeenvaihtaja Oulussa ja suunnitteilla uutiskirjemedia Lahteen. Iltalehden Perttu Kauppinen ei sulje pois, että lehti lähtisi ruotsalaisten iltapäivälehtien mallin mukaisesti tavoittelemaan yleisöjä maakunnista aluetoimituksilla.

Yksittäisten medioiden yksittäiset toimittajat eri alueilla voisivat auttaa paikkaamaan menetyksiä, joita sanomalehtien maantieteellisten verkostojen kutistuminen on aiheuttanut monipuoliselle alueelliselle journalismille.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast