Metropolia ammattikorkea ja Sanoma Kaupunkilehdet tavoittelevat pilottihankkeella ilmaista lukulaitetta jokaiseen suomalaiskotiin.
Yhteistyökumppanit jakoivat yhdeksälle vantaalaisperheelle koekäyttöön käsityönä Metropoliassa valmistetun lukulaitteen, johon digi-tv-signaali päivittää automaattisesti sähköisen testilehden.
Sanoma Kaupunkilehtien vastaava päätoimittaja Janne Kaijärvi uskoo, ettei tulevaisuuden lehti enää kolahda postiluukusta.
– Vielä tällä vuosikymmenellä tulemme elämään maailmassa, jossa tällaiset sisältöä vastaanottavat laitteet ovat ilmaisia. Hanke on nopeatempoinen ja kunnianhimoinen, mutta se on vahvistanut käsitystäni siitä, että alalla pärjääminen vaatii teknologista osaamista.
Alle neljä milliä paksu lukulaite saattaisi ratkaista kysymykset siitä, miten digitaalisesta sisällöstä saadaan tuottoa ja miten jakelukustannukset tasapainotetaan. Mahdollisuudet olisivat lähes rajattomat, jos jakelualusta olisi kaikille ilmainen ja samanlainen. Sisältö tavoittaisi parhaimmillaan koko Suomen kilpailukykyiseen hintaan. Tästä syystä kaupunkilehtien päätoimittaja ei halua hylätä pelkillä mainostuotoilla kustannettua sisältöä suoralta kädeltä.
– Eihän televisiossakaan saada tuottoa katsojilta. En sulkisi heti pois sitä, että tuotto saadaan vain ilmoituksista. Mahdolliset kuluttajatuotot pitää tietysti puntaroida.
Vantaan kokeilun tulokset valmistuvat marras-joulukuussa. Tämän jälkeen testaus jatkuu Kiinassa Shanghaissa ja Fengjyanissa. Lehtikumppaniksi vaihtuu maan suurin sanomalehti People’s Daily.
Sanoma Kaupunkilehdet ei hyödy kiinalaisyhteistyöstä suoraan, mutta Kaijärvi on kuitenkin innoissaan. Suuri yhteistyökumppani tuo hankkeelle uskottavuutta.
– Kiinalaisten mukanaolo mahdollistaa ison volyymin laitteen tuotannossa. Vastaavia lukulaitehankkeita on myös Intiassa ja Venäjällä, mutta kyllä Suomi on aivan etulinjassa.
Metropolian lukulaite muistuttaa ominaisuuksiltaan paperilehteä. Laite ei kilpaile iPadin kanssa, sillä siitä puuttuu interaktiivisuus eikä sillä voi surffailla verkossa.