Tilaa Uutiskirje!

Sananvapautta kannattaa ajatella

Kaija Jäppinen, Suomen Lehdistön päätoimittaja

Näkökulmat

Kaija Jäppinen, Suomen Lehdistön päätoimittaja

Suppea sanomalehdistö, tavallisilla ihmisillä ei helppoa pääsyä internetiin.

Omat huomiot ja keskustelu nuoren kuubalaismiehen kanssa tulivat mieleen, kun aloin ajatella tätä pääkirjoitusta ja tulevaa sananvapauden päivää. Sananvapauden kummatkin kantit, oikeus sanoa ja oikeus ottaa vastaan monenlaista tietoa ja mielipiteitä: miltä elämä ja maailma ilman niitä tuntuisi?

Suurimmalle osalle suomalaisista arkinen sananvapaus on pikemminkin mahdollisuutta valita avoimesta tarjonnasta haluamansa tiedot ja asiat kuin osallistua esimerkiksi julkiseen keskusteluun. Vain pieni osa ihmisistä tuottaa verkkosisältöjä ja osallistuu keskusteluihin. Kaikilla on siihen silti mahdollisuus. Verkossa se on entistä helpompaa ja sille on paljon muotoja ja tilaa. Verkossa ja verkkokäyttäytymisessä tulee vastaan uusia ja yllätyksellisiäkin tilanteita yleisölle ja median ammattilaisille.

Tuore Journalismikritiikin vuosikirja tarttuu muiden aiheiden lisäksi näihin teemoihin, sosiaalisen median olemukseen ja toiminnan logiikkaan. Ja jo nimensäkin mukaan kirja peilaa asioita perinteisiin medioihin. Artikkeleista uskoisi kimmahtavan alan ihmisille useampiakin keskustelunaiheita.

Kirjassa kuvataan myös sitä, miten harmistuminen sosiaalisessa mediassa kehittyy, suuttumus löytää oikeutuksen ja yhteinen viha muhii me-hengessä.

Muutamassa muussakin kohdassa puhutaan tunteista, ja niitä onkin hyvä miettiä. Ne ovat jokaisen ihmisen oikeus, henkilökohtaisia ja arvokkaita. Jos julkinen keskustelu kuitenkin alkaa edetä sadatteluin säestetyillä tunteenpurkauksilla, uhkaa  hyöty ja laajempi kiinnostavuus jäädä sivuseikaksi.

Kirja puhuukin rankaisijan roolista. Keskustelujen tarkoitus kuitenkin on ymmärryksen lisääminen, ei yksinkertaistaminen ja nuijiminen.

Tässä lehdessä on juttua eri tiedotusvälineiden tavoista moderoida sivuillaan käytyjä verkkokeskusteluja.

Journalistin ohjeiden mukainen verkkokeskustelujen seuraaminen ei tarkoita sensurointia. Sen tavoite on pitää huolta, että kenenkään kunniaa ei loukata eikä tilaa käytetä kansanryhmää vastaan kiihottamiseen. Vapauteen kuuluu myös vastuullisuus.

Sananvapauden päivää vietetään 3.5. Meillä tuo vapaus on ja sen olemusta on tärkeä jokaisen välillä ajatella.

Lisää aiheesta