Tilaa Uutiskirje!

Sananvapaus, Sofi ja sattuma

Näkökulmat

Sirpa Kirjonen, Sanomalehtien Liiton kuluttaja- ja mediamarkkinoinnin johtaja|

Oletettavasti sananvapaus aiheena, kirjailija Sofi Oksasen kirjoittama teksti, mainostoimisto Familyn luoma visuaalinen ilme ja onnekas sattuma yhdistyivät, kun ylioppilastutkintolautakunta valitsi Sanomalehtien Liiton teettämän kevään 2009 sananvapauden päivän ilmoituksen vuoden 2011 tekstitaidon kokeen yhdeksi tehtävämateriaaliksi.

Vielä kun syksyllä 2012 liitolta pyydettiin lupa saada julkaista kyseinen ilmoitus Kustannusyhtiö Otavan Särmä, Suomen kieli ja kirjallisuus, tehtäviä 8 -oppikirjassa, oli ilomme ylimmillään: näin hienosti voi onnistunut ilmoitus säilyä ihmisten mielissä.

Voi vain kuvitella senkin, kuinka nuoret ylioppilaskirjoitusten tekstitaitopäivänä koulujen juhlasaleissa mietittivät kuumeisesti sananvapaudenpäivän ilmoituksen tavoitteita ja vaikutuskeinoja, kokivat iloa ja ahdistusta, hikoilivat, söivät välillä suklaata ja lopulta helpottuneina löivät viimeisen pisteen analyysiensä perään.

Tämä jos mikä kertoo siitä, miten pitkään onnistunut sanomalehti-ilmoitus voi kantaa ja vaikuttaa. Etenkin, kun ilmoituksen jatko elää kaikille viestimille haastavassa ryhmässä, iältään alle parikymmenvuotiaissa nuorissa.

Vuoden 2012 lopussa ilmestyneessä Särmä-kirjassa on sananvapauden päivän ilmoitukseen liittyvien harjoitustehtävien lisäksi julkaistu seitsemän tätä ilmoitusta käsittelevää ylioppilastutkinnon tekstitaidon vastausta pisteytyksineen. Ne kaikki ovat erittäin mielenkiintoisia esimerkkejä siitä, kuinka nuoret erittelevät ja tunnistavat ilmoituksen sisältöä ja esitystapaa.

Neljä vuotta aiemmin julkaistu ilmoitus jatkaa nyt vaikuttamistaan, kun vuorostaan ylioppilaskokeisiin valmistautuvat nuoret pohtivat sitä kriittistä ja kulttuurista lukutaitoa osoittaen.
Kritiikki ja tavoitteiden tunnistaminen on tärkeä osa mainonnan lukutaitoa. Hyvä, kiinnostava, ihmistä palveleva mainos on paikkansa ansainnut.

Sana on vahva. Sana on viisas. Sana voi olla tappava. Vapaana se pysyy vain, jos sen vapaudesta pidetään huolta.

Näihin sanoihin kirjailija Sofi Oksanen päätti sananvapaudenpäivän ilmoituksen. Edelleen erittäin tärkeää, vaikuttavaa ja ajankohtaista ilmaisua, myös tuleville ylioppilaille.

 

 width=

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast