Tilaa Uutiskirje!

Sananvapauden kultainen kynä vangitulle etiopialaiselle

Sananvapauden kultainen kynä jaettiin sanomalehtien maailmanjärjestön WAN-Ifran maailmankongressin avajaisissa Torinossa.
Ajankohtaiset

Sanomalehtien maailmanjärjestön WAN-Ifran Sananvapauden kultainen kynä osoitettiin tänä vuonna etiopialaiselle Eskinder Negalle. Hän kärsii parhaillaan 18 vuoden tuomiota Addis Abeban ulkopuolella sijaitsevassa Kalitin vankilassa tekaistujen terrorismisyytteiden nojalla.

Nega on maassaan tunnettu kustantaja, journalisti ja bloggaaja, joka 20-vuotisen uransa ajan on tavoitellut maansa rauhanomaista muutosta kohti demokraattisempaa yhteiskuntaa. Jo ennen nykyistä, vuonna 2012 saamaansa tuomiota hän on ollut vankilassa useita kertoja.

Eskinder Negaa syytettiin terrorismin vastaisten lakien nojalla valtion vastaisesta toiminnasta ja opposition tukemisesta.

Nega pidätettiin syksyllä 2011, kun hän pohti kirjoituksessaan sitä, voisivatko arabikevään kaltaiset tapahtumat levitä myös Etiopiaan. Häntä syytettiin terrorismin vastaisten lakien nojalla valtion vastaisesta toiminnasta ja opposition tukemisesta.

World Editors Forumin hallituksen puheenjohtaja Erik Bjeragerin muistutti, että myös muualla kuin Etiopiassa terrorismin vastaisia lakeja on käytetty journalisteja ja mediaa vastaan ja se vaatii yhteistä tarkkaavaisuutta.

Negalle osoitetun tunnustuksen otti vastaan ruotsalaistoimittaja Martin Schibbye, joka valokuvaaja Johan Perssonin kanssa oli vangittuna samassa vankilassa Negan kanssa.

Tämän vuoden Sananvapauden kultainen kynä -saajan valinnalla World Editors Forum halusi kiinnittää huomion terrorismin vastaisten lakien väärinkäyttöön journalisteja ja sananvapautta vastan.

Uutinen WAN-Ifran sivuilla

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast