Tilaa Uutiskirje!

Robotti laajentaa urheilujuttujen kirjoa

Robotti alkaa tuottaa HSS Median lehdille urheilujuttuja. Esimerkiksi kuutosdivisioonan jalkapallo-ottelu Uudessakaarlepyyssä on sellainen, josta robotti tekee tulevaisuudessa otteluraportin. Kuva: Karin Sundström.
Ajankohtaiset

HSS Media ottaa ensimmäisenä suomalaismediana käyttöön robotin, joka tuottaa urheilu-uutisia yhtiön lehtien, Vasabladetin, Syd-Österbottenin ja Österbottens Tidningin, verkkosivuille ja printtilehtiin.

Vasabladetin päätoimittajan Niklas Nybergin mukaan Rosalinda-robotti tuo lehtiin lisäarvoa. Se tekee automaattisesti juttuja lähinnä alempien divisioonien peleistä, joihin toimituksella ei ole aikaa paneutua.

– Tämä ei missään nimessä korvaa journalistista tekemistä vaan laajentaa urheilutarjontaamme ja tuo lukijoille lisää heidän kaipaamaansa paikallisuutisointia. Meille on myös palkattu juuri kaksi uutta toimittajaa, Nyberg kertoo.

Robotti ilmoittaa kaikista alueella pelatuista peleistä ja kokoaa niistä otteluraportit. Seurattavia lajeja ovat jääkiekko, jalkapallo ja salibandy.

”Tämä ei missään nimessä korvaa journalistista tekemistä vaan laajentaa urheilutarjontaamme ja tuo lukijoille lisää heidän kaipaamaansa paikallisuutisointia.”

– Toimitus pystyy nyt keskittymään isompiin tapahtumiin ja tekee jatkossakin jutut ylemmän sarjan otteluista. Robotti tunnistaa myös erikoistilanteita eli huomaa esimerkiksi, jos jokin joukkue voittaa toisen 15 vuoden tauon jälkeen. Näin löydämme aiheita, joita journalistit voivat syventää, Nyberg sanoo.

Robotti käyttää hyväkseen lajiliittojen tulospalveluja. Nybergin mukaan Rosalinda tuottaa mallikelpoista kieltä. Sen tekemiä uutisia aletaan julkaista lähiviikkoina.

Rosalinda on ruotsalaisen United Robots -nimisen yrityksen tuote. Se on käytössä ruotsalaisen sanomalehtikonserni Mittmedian lehdissä.

Toistaiseksi robotti osaa vain ruotsia, mutta sille pyritään opettamaan muitakin kieliä. HSS Media ja United Robots tutkivat parhaillaan, miten automaattisia urheilu-uutisia pystyttäisiin tuottamaan myös suomenkielisille lehdille.

Lisää aiheesta