Aamulehti teki viime syksynä jutun siitä, että Pirkanmaan pelastuslaitokselle perustetaan 44 uutta ensihoitajan virkaa. Aihe olisi jäänyt kuntatoimitukselta huomaamatta ilman toimitusrobottia, joka bongasi Tampereen kaupunginhallituksen henkilöstöjaoston esityslistalta sanan ”sairaanhoitopiiri”.
Robotti on ollut toimituksen apuna viime kesästä asti. Se etsii uutisia seulomalla läpi hallituksen, valtuuston, lautakuntien ja johtokuntien esityslistat ja niiden liitteet.
Hakukone on kehitetty Helsingin yliopiston Svenska social- och kommunalhögskolanin tutkimusprojektissa. Yliopiston yhteistyökumppaneina sen rakentamisessa ovat olleet kieli- ja käännöstoimisto Lingsoft, konsulttiryhmä Journalism++ Stockholm ja Aamulehti.
Kone lähettää toimitukselle joka päivä sähköpostilla raportin. Siihen se on kerännyt esityslistoilta aiheet, joista löytyy jokin uutis- ja kuntatoimittaja Tatu Airon luoman asiasanalistan yli sadasta sanasta.
– Asiasanat ovat yksinkertaisia, kuten yt-neuvottelu, raitiotie, keskustori tai Hämeenkatu. Raporttiin tulee yleensä 2–20 osumaa. Robotti heittää meille mahdollisia aiheita, ja tarkistamme, onko kyseessä oikea uutinen, Airo sanoo.
”Ennen kaikkea se tuo tukea ja turvaa: jos meiltä menee kiireessä jokin asia ohi, niin joku valvoo kuitenkin.”
Eniten palvelu helpottaa Airon mukaan sellaisissa tilanteissa, kun kukaan Tampereen asioita seuraavista toimittajista ei ole työvuorossa tai esityslistoja ei ole muuten ehditty käydä läpi normaalilla tarkkuudella.
Digitaalisen median kehityspäällikön Suvi Tannerin mukaan robotti on löytänyt muutamia aiheita, joihin ei olisi ilman sitä huomattu tarttua lainkaan tai joista olisi tehty juttu vasta myöhemmin.
– Ennen kaikkea se tuo tukea ja turvaa: jos meiltä menee kiireessä jokin asia ohi, niin joku valvoo kuitenkin, Tanner sanoo.
Viestintäalan tutkimussäätiön projektirahoituksella aloitettu hanke on nyt lopussa, ja Aamulehti jatkaa palvelun käyttämistä kiinteällä kuukausimaksulla. Myös muut Alman maakuntalehdet olivat kiinnostuneita palvelusta, mutta perustamiskustannukset suhteessa seurattavien kuntien kokoon olivat lehdille tässä vaiheessa liian suuret.
Lingsoftia taas projekti auttoi saamaan yli neljän miljoonan euron sopimuksen Euroopan unionin julkaisutoimistolta. Se voitti tarjouskilpailun unionin lainsäädäntötiivistelmien kirjoittamisesta ja niiden kääntämisestä 23 eri kielelle.
> Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje.