Tilaa Uutiskirje!

Printin mahdollisuudet laajenevat

Kaija Jäppinen, Suomen Lehdistön päätoimittaja

Näkökulmat

Kaija Jäppinen, Suomen Lehdistön päätoimittaja

Verkosta, mobiilista ja uusista päätelaitteista puhutaan niin paljon, että määrän perusteella painamisen luulisi olevan liian vanhanaikaista ollakseen panostamisen väärtiä. Näin ei silti ole. Vaikka toimialalla eletään tiukentuvia aikoja, ei yhtään sanomalehtipainoa ole lakkautettu. Parin vuoden sisällä on sen sijaan valmistunut ja valmistumassa kolme huippumodernia painotaloa.

Kirjapainotaidon mullistavuus perustui mahdollisuuteen monistaa samaa asiaa isoja määriä helposti ja nopeasti. Painamisen perusidean hienous ei ole sadoissa vuosissa hävinnyt, mutta nykyisin osataan sekä vaatia että tuottaa entistä monipuolisempia painotuotteita.

Kannattaa seurata, miltä Kalevan versioitu lehti käytännössä näyttää ja millaisia ratkaisuja Alman uudella painokoneella toteutetaan. Esimakua asiaan saa tämän lehden sivulta seitsemän.

Myös sanomalehtialan ykköstapahtuma IfraExpo on jälleen käsillä ja ennakkoon näyttää siltä, että myös siellä painokoneiden entistä suurempi joustavuus ja tuotteiden muunneltavuus ovat hyvin esillä. Messuille menemättömillekin voi suositella tämän lehden osana olevaa messuopasta. Se on kätevä nojatuolimatka ja trendikatsaus siihen, millaisia digitaalisen julkaisemisen ja painamisen ratkaisuja lehtitaloille tarjotaan.

Vaikka painamista toistaiseksi riittää, ei Viestintäalan tutkimussäätiön Think Ink -innovaatiokilpailu olisi voinut osua parempaan aikaan. Kilpailuun tuli 126 ehdotusta. Jo yhdeksän raadin ainutkertaisiksi toteamaa finalisti-ideaa avaavat täysin uusia näkymiä. Kaikki ideat eivätkä välttämättä perustu massatuotantoon, mutta painoille ne ovat mahdollisuus. Monissa on myös kansainvälistä potentiaalia. Ideoihin voi tutustua VTS:n hallituksen puheenjohtajan Timo Ketosen blogissa osoitteessa vapaakaista.fi.

Yhtään väheksymättä kilpailuun osallistuneita muita keksintöjä Think Inkin voittaneessa Agroprintissä eli painettavassa pellossa on jotain ihmisen perustarpeiden kannalta oleellista. Idea on, että sää- ja maasto-olosuhteita kompensoivaan kalvoon voidaan painaa siemenet ja ravinteet ja nopeuttaa näin itämistä ja kasvua.

Eikö juuri pieni siemen edusta kaiken todella suuren alkua – sellaista, mikä voi itää millaisissa oloissa tahansa, missä puolella maailmaa tahansa.

Lisää aiheesta