Tilaa Uutiskirje!

Pohjolan Sanomat poistuu sanomalehtikartalta

Alma julkaisee Lapissa jatkossa vain Lapin Kansa -nimistä lehteä.

Ajankohtaiset

Alma Media aikoo lopettaa Pohjolan Sanomat -nimellä vuodesta 1915 ilmestyneen sanomalehtensä. Jatkossa Pohjois-Suomessa ilmestyy vain yksi Alman sanomalehti, Lapin Kansa.

– Jos suunnitelma toteutuu, Pohjolan Sanomien nimi ja brändi katoavat katukuvasta, tiivistää Alma Regions -liiketoimintayksikön johtaja Kari Juutilainen.

Yhtiö tiedotti asiasta keskiviikkona. Samalla se kertoi aloittavansa Lapin-lehdissään 91 työntekijää koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Yhtiö arvioi vähentävänsä enimmillään 17 henkilötyövuotta.

Yt-neuvottelut koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä. Journalistisen henkilöstön vähentämisen lisäksi Alma suunnittelee Juutilaisen mukaan ilmoitusvalmistuksensa ulkoistamista tai keskittämistä.

Juutilaisen mukaan Pohjolan Sanomien lopettaminen on tarkoitus toteuttaa mahdollisimman nopeasti yt-neuvotteluiden päättymisen jälkeen. Neuvottelut päättyvät näillä näkymin huhtikuun loppupuolella.

”Se on varmasti tunteisiin käyvä asia. Kyse on kuitenkin 100 vuotta vanhasta maakuntalehtibrändistä.”

Pohjolan Sanomien ja Lapin Kansan toimitus, mainosmyynti ja ilmoitusvalmistus yhdistettiin jo pari vuotta sitten. Tällä hetkellä Pohjolan Sanomat ilmestyy Lapin kansan toisena painoksena, eivätkä lehtien sisällöt juuri eroa toisistaan.

Juutilaisen mukaan Pohjolan Sanomat on ollut rajusti tappiollinen jo kymmenen vuoden ajan, eikä ilmestymispäivien rukkaaminen tai yhdistyminen Lapin Kansaan ole muuttanut tilannetta. Kemi–Tornio-alueen tilaaja- ja ilmoitusmäärät eivät hänen mukaansa riitä 6-päiväisen itsenäisen sanomalehtibrändin kannattavuuteen.

Juutilainen sanoo, että lehtien muuttuminen yhdeksi lehtibrändiksi ei näy Pohjolan Sanomien tilaajille muuten kuin nimenvaihdoksena.

– Se on varmasti tunteisiin käyvä asia. Kyse on kuitenkin 100 vuotta vanhasta maakuntalehtibrändistä, hän toteaa.

Alma ei ole laskenut Pohjolan Sanomien lopettamisen taloudellisia vaikutuksia. Suurin säästö tulee Juutilaisen mukaan kuitenkin henkilöstökuluista. Lisäksi päällekkäisistä brändeistä on aiheutunut Almalle kustannuksia esimerkiksi STT:lle, Kärkimediaan ja Postille.

Suunnitelma ei vaikuta Alman kaupunkilehtiin Lounais-Lappiin ja Uuteen Rovaniemeen. Ne jatkavat ilmestymistä entiseen tapaan. Myös kaupunkilehtien henkilöstö on kuitenkin yt-neuvotteluiden piirissä.

Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien painetun lehden yhteenlaskettu levikki viime vuonna oli 36 685. Levikki on laskenut seitsemän prosenttia edellisvuodesta.

> Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast