Tilaa Uutiskirje!

Perjantai toi kolme uutta tabloidia

Vasabladetin, Österbottens Tidningin ja Pietarsaaren Sanomien uudistuksen jälkeen kaikki maan suomenruotsalaiset lehdet ovat tabloideja.

|Vasabladetin kansi. Klikkaa suuremmaksi.|Pietarsaaren Sanomien kansi. Klikkaa suuremmaksi.
Ajankohtaiset

Pohjanmaalla lehtiä julkaisevan HSS Median kolme sanomalehteä ilmestyivät perjaintaiaamuna ensimmäistä kertaa tabloidikoossa.

Vasabladetin päätoimittajan Camilla Berggrenin mukaan ensimmäisissä palautteissa uutta lehteä on pidetty pirteänä ja modernina. Muutama lukija on epäillyt fonttikoon pienenneen, vaikka näin ei ole käynyt.

– Tätä on odotettu toimituksessa kymmen vuotta. Sen verran on aikaa siitä, kun HBL meni tabloidiksi. Taloudellisesti tabloidia ei nähty kannattavaksi ennen kuin Hesari muuttui, Berggren kommentoi.

Lehtimyynnissä oli plussaa tammikuulta, joten ilmeisesti tabloidi puree.

Toimitusjohtaja Mikael Österholmin mukaan Vasabladetin, Österbottens Tidningin ja Pietarsaaren Sanomien koon muutos perustuu lukijatutkimuksissa esiin tulleeseen toiveeseen. Hän uskoo, että suomenruotsalainen yleisö on jo tottunut tabloidikokoon.

– Paperinkulutuksessa voi tulla marginaalisia säästöjä, mutta onnistumisen edellytys on, että ilmoittajat ovat mukana samalla rahamäärällä kuin aiemminkin. Olen varovaisen optimistinen, Österholm sanoo.

HSS Mediassa on tehty silmänliiketutkimuksia, joiden perusteella on yritetty optimoida ilmoitusten sijaintia. Österholmin mukaan huomioarvo palstamilliä kohden on tabloidissa parempi. Vastoin alan yleistä kokemusta ilmoitus on huomattu paremmin vasemmalta sivulta.

Myös kolme kertaa viikossa ilmestyvän, suomenkielisen Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja Osmo Ojala on luottavainen uudistuksen suhteen.

Ei tässä ole monistettu konsepteja. Kaikki lehdet tulevat selvästi erinäköisinä ulos.

– Lehtimyynnissä oli plussaa tammikuulta, joten ilmeisesti tabloidi puree. Myös ilmoittajat ovat osoittaneet mielenkiintoa, Ojala sanoo.

Pietarsaaren Sanomien uudistusprojektia vetäneen uutispäällikkö Pertti Hörin mukaan lehtiä suunnitellaan nykyistä pidemmälle.

– Toinen muutos on se, että opettelemme kirjoittamaan hieman toisin. On oltava nasevampi ja terävämpi. Toisaalta yhden aiheen käsittelyn ei tarvitse loppua aukeamaan. On mahdollisuus tehdä pidempiäkin juttuja.

Esimerkiksi Vasabladetissa pidempää kirjoittamista vaalitaan sunnuntaisin.

Hörin mukaan kolmen lehden yhteinen uudistus ei tee lehdistä samanlaisia.

– Ei tässä ole monistettu konsepteja. Kaikki lehdet tulevat selvästi erinäköisinä ulos.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast