Tilaa Uutiskirje!

Päivälehdet luopumassa pelkän printtilehden myynnistä

Sanomalehdet vasta harjoittelevat digitilausten hinnoittelua. Savon Sanomien levikkijohtajan Aki Pöntisen mukaan printti edellä on mentävä vielä jonkin aikaa. Kuva: Akseli Muraja.|
Ajankohtaiset

Sanomalehdet ovat siirtymässä digiaikaan myös tilaustensa hinnoittelussa. Noin puolet päivälehdistä ei enää myy pelkän paperilehden tilausta lainkaan, vaan mukana tulee aina myös digilehti. Myös kaikilla pelkkää paperilehteä yhä myyvillä päivälehdillä on jo valikoimissaan sekä digitilaus että yhdistelmätilaus.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Lehdistön tammikuussa tekemästä selvityksestä. Hintavertailussa oli mukana 30 tilattavaa sanomalehteä, jotka ilmestyvät printtinä 6–7-päivänä viikossa.

Käytännössä pelkän paperilehden osuus päivälehtien tilausvalikoimasta on vielä pienempi: vaikka pelkän printin saisikin tilattua, osa lehdistä ei tarjoa sitä vaihtoehtona nettisivuilla lainkaan.

Suurta säästöä digipalvelujen poisjättämisestä ei kuitenkaan tilaajalle tule. Pelkkä printtitilaus maksaa päivälehdissä keskimäärin 297 euroa kestotilauksena, yhdistelmätilaus 329 euroa.

”Pelkkä digitilaus maksaa keskimäärin 178 euroa vuodessa, mutta halvimpien ja kalliimpien tilausten välillä on suuret erot.”

Pelkkä digitilaus sen sijaan muuttuu ainakin hintansa puolesta houkuttelevammaksi vuosi vuodelta. Iso joukko päivälehdistä nosti alkuvuodesta printti- ja yhdistelmätilaustensa hintoja, mutta digitilausten hinnat suurin osa piti ennallaan.

Pelkkä digitilaus maksaa keskimäärin 178 euroa vuodessa, mutta halvimpien ja kalliimpien tilausten välillä on suuret erot.

Digitilauksen hinta verrattuna yhdistelmätilaukseen on suurin Iisalmen Sanomissa, Ilkassa, Pohjalaisessa ja Savon Sanomissa. Niissä kaikissa digitilaus maksaa yli 70 prosenttia yhdistelmätilauksen hinnasta. Suhteessa yhdistelmätilaukseen halvin digitilaus on Etelä-Saimaalla, Kouvolan Sanomilla ja Kymen Sanomilla, joiden digilehti maksaa 35 prosenttia yhdistelmätilauksesta.

 

Lue koko artikkeli tilausten hinnoittelusta Suomen Lehdistöstä 1/2016.

Lisää aiheesta