Tilaa Uutiskirje!

Paikallistakin paikallisempi

Österbottens Tidning tekee yhdessä lukijoidensa kanssa superpaikallisia liitteitä.

Ajankohtaiset

• Paperilla ja verkossa julkaistavien juttujen aiheet ovat pieniä, mutta ihmisiä lähellä.


Viime syksynä
perustettujen Österbottens Tidningin Superlokalt-liitteiden taustalla on päätoimittaja Lars Hedmanin mukaan kaksi paperilehtiin liittyvää trendiä:

– Ensinnäkin paikallisuus on yhä tärkeämpi syy paperilehden tilaamiseen. Toiseksi, kun olen käynyt tapaamassa pohjoismaisia kollegoita ja tutustunut siihen mitä he tekevät, on esiin noussut usein lukijoiden tekemä journalismi.

Kun nämä ajatukset yhdistettiin, oli tuloksena superpaikallinen liite, jonka tekemiseen lukijat voivat osallistua.


Paperi houkuttaa

Kun paikallisliitteitä aloiteltiin viime syksynä, kävi pieni ryhmä lehdestä Lars Hedmanin ja liitteistä vastaavan toimittajan Margaretha Sundkvistin johdolla tapaamassa lukijoita eri puolilla levikkialuetta. Ihmisiltä kysyttiin muun muassa sitä, mille alueille tulisi perustaa oma paikallisliite. Lopulta päädyttiin yhdeksään eri liitteeseen.

– Testikierroksella vastaanotto oli fantastinen. Tämä oli ihan selvästi sitä, mitä ihmiset halusivat lehden tekevän. He haluavat kanavan pienille, läheisille uutisille, jotka eivät mahdu tavalliseen sanomalehteen, sanoo Hedman.

Pohjoismaissa superpaikallista materiaalia on toki tehty aiemminkin, myös lukijoiden tuottamana – mutta vain verkossa. Lars Hedmanin tiedossa ei ainakaan ole muita lehtiä maailmassa, jotka julkaisevat nämä uutiset myös paperilla.

Hedman ja Sundkvist ovatkin huomanneet kirjoittajille olevan valtavan tärkeää, että jutut julkaistaan nimenomaan paperilehdessä. Kun juttuja voi lähettää vain verkossa julkaistavaksi, niitä ei tule toimitukseen kovin paljon.

– Mutta heti kun paperilehti on ilmestymässä, silloin tulee tuutin täydeltä, Hedman toteaa.

– Esimerkiksi nuoret voivat julkaista omaa materiaaliaan milloin tahansa netissä, mutta harvemmin heillä on mahdollisuus saada sitä paperilehteen. Paperilehdellä on siis jonkinlainen status, hän jatkaa.

> Vinkki: Uskalla satsata paperilehteen. Lukijat arvostavat sitä edelleen.


Kirjoittajan ääni kuuluu

Valtaosa yhdeksän Superlokalt-liitteen jutuista – ja valokuvista – tulee yleisöltä: yksityisihmisiltä, seurakunnilta, yhdistyksiltä, kouluilta. Toimittaja Margaretha Sundkvist kirjoittaa yleensä yhdestä muutamaan juttuun per liite.

Yleisöltä tuleviin juttuihin täytyy usein tehdä paljon varsinkin kielellisiä korjauksia.

– Käsittelemistä on ollut enemmän kuin aluksi uskoin, mutta se on myös hyvin mielenkiintoista, Margaretha Sundkvist toteaa.

Tämä oli ihan selvästi sitä, mitä ihmiset halusivat lehden tekevän. He haluavat kanavan pienille, läheisille uutisille, jotka eivät mahdu tavalliseen sanomalehteen. (Lars Hedman, Österbottens Tidningin päätoimittaja)

Hän sanoo, ettei kuitenkaan halua käsitellä tekstejä liikaa, jotta kirjoittaja tuntisi sen vielä omakseen.

Paikallisliitteiden jutut julkaistaan myös ÖT:n verkkopalvelussa. Lisäksi sinne laitetaan se materiaali, joka ei paperiliitteeseen mahdu.

Lukijajuttuja on pyydetty lähinnä lehti-ilmoituksilla. Nyt tavoitteena on aktivoida alueen koulut, jotta nuoret saataisiin mukaan kirjoittamaan.

– Jokaisella lukioluokalla on varmasti vähintään yksi tai kaksi nuorta, jotka kirjoittavat hyvin ja uneksivat toimittajan ammatista. Tämä olisi heille hyvä aloitus, Lars Hedman sanoo.

> Vinkki: Ole aktiivisesti yhteydessä kouluihin. Sitä kautta saat nuoret mukaan.


Laajentumis­suunnitelmia

Viime syksyn aikana julkaistiin yhteensä seitsemän liitettä ja tänä keväänä yhdeksän. Yleensä 8-sivuinen liite on tähän asti jaettu päälehden välissä kaikille tilaajille. Toukokuussa otetaan käyttöön HSS Median ja Keski-Pohjanmaan Kirjapainon yhteinen Botnia Print -paino. Tämän jälkeen kukin liite jaetaan vain kyseisen alueen tilaajille. Syksyllä onkin tarkoitus julkaista kerran kuussa kaikki yhdeksän liitettä, tuolloin nelisivuisina.

– Toivotaan, että kiinnostus on niin suurta, että ensi vuoden keväällä voidaan vielä vauhdittaa ilmestymistiheyttä kahteen kertaan kuussa tai jopa kertaan viikossa, Hedman kaavailee.

Kun paikallisliitteet saadaan kunnolla pyörimään ÖT:n levikkialueella, suunnitelmissa on siirtää malli myös Vasabladetiin.

Suurin syy tehdä tätä on saada tilaajat pysymään uskollisina lehdelle ja saada uusia nuoria tilaajia. (Lars Hedman, Österbottens Tidningin päätoimittaja)

– Ensin katsotaan, miten tämä meidän projekti onnistuu, ja sitten jatketaan tästä etelään. Ja voin nyt jo sanoa, että meidän projekti onnistuu. Vastaanotto on ollut niin hyvä, Hedman sanoo.

> Vinkki: Luota tuotteeseesi ja ole valmis laajentamaan sitä.


Tilaajien takia

Taantuman aikana perustettuihin paikallisliitteisiin irrotettiin resurssit saman julkaisijan ilmaisjakelulehti Xtrasta, jonka toiminta laitettiin jäihin.

– Superpaikalliset liitteet ovat nyt etusijalla, joten todennäköisesti Xtra jää nukkumaan pidemmäksi aikaa, Hedman sanoo.

Hedmanilta on monta kertaa kysytty, onko liite rahasampo, jolla haetaan euroja ilmoittajilta.

– Tietysti haluamme paikallisia ilmoittajia. Tämä on edullinen vaihtoehto pienelle kauppiaalle, jolle on aiemmin riittänyt lentolehtisten jakaminen omalla alueella, Hedman sanoo.

Hän ei kuitenkaan usko, että ilmoitusmyynnistä saisi enempää kuin sen, mikä kattaa liitteen tekemisen kustannukset. Hedmanin mukaan liitettä tehdään enemmän tilaajakannan kuin ilmoitustulojen takia.

– Tämä on ensisijaisesti journalistinen satsaus siihen, että saamme enemmän paikallisuutta lehteen. Suurin syy tehdä tätä on saada tilaajat pysymään uskollisina lehdelle ja saada uusia nuoria tilaajia, sanoo Hedman.

– Kaikki lehdet pohtivat, mikä on journalismin ja varsinkin paperilehden tulevaisuus. Tämä on meidän vastauksemme siihen.

> Vinkki: Älä pelkää luoda uutta tiukkoinakaan aikoina. Mieti sen sijaan, voitaisiinko resursseja järjestellä uudelleen.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast