Sulje

Paikallislehti Maaselän ilmestyminen loppuu Haapajärvellä – Extra-ilmaisjakelu jatkaa

Lehdellä on reilut 2 000 tilaajaa. Kannattavuusongelmia on ollut jo pitkään.

Pohjois-Pohjanmaan Haapajärvellä ilmestyvä paikallislehti Maaselkä kertoi eilen, että sen toiminta päättyy marraskuun lopussa. Asiasta on päättänyt lehteä kustantavan Haapajärvi-seuran johtokunta.

Maaselkä ilmestyy kerran viikossa. Lehden kuukausittainen ilmaisjakeluversio Extra jatkaa ilmestymistään normaalisti marraskuun jälkeenkin.

Päätoimittaja Tapani Pentikäisen mukaan tilattavalla lehdellä on reilut 2 000 tilaajaa. Tilaajamäärät ovat laskeneet vuosi vuodelta erityisesti väestön ikääntymisen vuoksi.

– Johtokunta on kannattavuusongelmista huolimatta halunnut mahdollisimman pitkään jatkaa lehden julkaisemista, Pentikäinen sanoo.

– Me olemme tehneet paikallislehteä suurella sydämellä, mutta riittävää kysyntää sille ei valitettavasti ole.

Hänen mukaansa paikkakunnalla asuvat vanhukset ovat tyypillisesti tilanneet lehteä muualla Suomessa asuville lapsilleen. Käytännössä yhden paikkakunnalla asuvan tilaajan kuoleman myötä on saattanut katketa useita muitakin lehtitilauksia, kun lapsilla ei ole enää sidettä paikkakunnalle eikä näin ollen syytä jatkaa lehden tilausta.

Haapajärvellä ilmestyy myös Keski-Pohjanmaan Kirjapainon Selänne-ilmaisjakelulehti. Kilpailutilanne on luonnollisesti vaikuttanut ilmoitusmarkkinoihin alueella.

– Markkinayhteiskunnassa kilpailua ei tietenkään voi kieltää, ja ilmoittajat ja lukijat tekevät omat ratkaisunsa. Tilattavan lehden näkökulmasta ilmaista vastaan on vaikea kilpailla.

Kolme vuotta päätoimittajan työskennelleen Pentikäisen mukaan lehti on saanut lopettamisilmoituksen jälkeen paljon positiivista palautetta ja lukijat ovat harmitelleen paikallisen uutisnäkemyksen loppumista.

Tilattavaa Maaselkää on tehty neljän henkilötyövuoden voimin. Extran tekemiseen on jatkossa 1,5 henkilötyövuoden resurssit.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Kommentit

Huokaus tuli… Sitten miettimishetki ja vieläkään ei se mennyt viisi äyrinen perille.

Kyllä se kolahti kovasti kuin rakas ja pidetty ystävän lähtö.

Mutta kaikella on aikana.
Onko toivoa että se alkaisi toisenlaisessa muodossa?

Ei nyt jaksa muuta tällä kertaa.
Anneli/

Anneli