Tilaa Uutiskirje!

Paikallislehti Maaselän ilmestyminen loppuu Haapajärvellä – Extra-ilmaisjakelu jatkaa

Lehdellä on reilut 2 000 tilaajaa. Kannattavuusongelmia on ollut jo pitkään.

Ajankohtaiset

Pohjois-Pohjanmaan Haapajärvellä ilmestyvä paikallislehti Maaselkä kertoi eilen, että sen toiminta päättyy marraskuun lopussa. Asiasta on päättänyt lehteä kustantavan Haapajärvi-seuran johtokunta.

Maaselkä ilmestyy kerran viikossa. Lehden kuukausittainen ilmaisjakeluversio Extra jatkaa ilmestymistään normaalisti marraskuun jälkeenkin.

Päätoimittaja Tapani Pentikäisen mukaan tilattavalla lehdellä on reilut 2 000 tilaajaa. Tilaajamäärät ovat laskeneet vuosi vuodelta erityisesti väestön ikääntymisen vuoksi.

– Johtokunta on kannattavuusongelmista huolimatta halunnut mahdollisimman pitkään jatkaa lehden julkaisemista, Pentikäinen sanoo.

– Me olemme tehneet paikallislehteä suurella sydämellä, mutta riittävää kysyntää sille ei valitettavasti ole.

Hänen mukaansa paikkakunnalla asuvat vanhukset ovat tyypillisesti tilanneet lehteä muualla Suomessa asuville lapsilleen. Käytännössä yhden paikkakunnalla asuvan tilaajan kuoleman myötä on saattanut katketa useita muitakin lehtitilauksia, kun lapsilla ei ole enää sidettä paikkakunnalle eikä näin ollen syytä jatkaa lehden tilausta.

Haapajärvellä ilmestyy myös Keski-Pohjanmaan Kirjapainon Selänne-ilmaisjakelulehti. Kilpailutilanne on luonnollisesti vaikuttanut ilmoitusmarkkinoihin alueella.

– Markkinayhteiskunnassa kilpailua ei tietenkään voi kieltää, ja ilmoittajat ja lukijat tekevät omat ratkaisunsa. Tilattavan lehden näkökulmasta ilmaista vastaan on vaikea kilpailla.

Kolme vuotta päätoimittajan työskennelleen Pentikäisen mukaan lehti on saanut lopettamisilmoituksen jälkeen paljon positiivista palautetta ja lukijat ovat harmitelleen paikallisen uutisnäkemyksen loppumista.

Tilattavaa Maaselkää on tehty neljän henkilötyövuoden voimin. Extran tekemiseen on jatkossa 1,5 henkilötyövuoden resurssit.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast