Tilaa Uutiskirje!

Paikallislehdet tekevät torstain numeron yhdessä

Ajankohtaiset

Paikallislehdet Pohjois-Satakunta ja Hämeenkyrön Sanomat ryhtyvät uudenlaiseen yhteistyöhön.

Pohjois-Satakunta paikallislehteä julkaiseva Ikaalinen Oy ja Hämeenkyrön Sanomat Oy vuokraavat lokakuun alusta alkaen lehtikustannusliiketoimintansa omistamalleen Präntti Oy:lle.

Lukijoille muutos näkyy Seutulehti UutisOivana, joka korvaa Hämeenkyrön Sanomien ja Pohjois-Satakunnan torstain numerot. Tiistaisin lehdet ilmestyvät entiseen tapaan erikseen. Ensimmäinen UutisOiva ilmestyy ensi torstaina.

Präntin hallituksen puheenjohtajan Kari Mäkelän mukaan yhteistyöhön kannusti se, että Ikaalisen ja Hämeenkyrön keskusten etäisyys on vain 15 kilometriä. Kustantajia ei kuitenkaan haluttu yhdistää, sillä niillä on myös muuta liiketoimintaa. Molemmilla lehdillä on lisäksi lähes satavuotinen historia.

 

Uusi lehti houkuttaa ilmoittajia

Pohjois-Satakunnan, Hämeenkyrön Sanomien ja UutisOivan yhteisen päätoimittajan Katri Linnikon mukaan yhteistyön suurin hyöty on uuden lehden houkuttavuus ilmoittajien silmissä.

– Tähänkin asti peittojaetut teemanumerot ovat olleet kaikkein kysytyimpiä. Nyt torstain lehden peitto on noin 10 500 kappaletta, Linnikko kertoo.

Painokustannukset pienenevät, kun torstaisin kahden 12-sivuisen lehden sijaan painetaan yksi vähintään 20-sivuinen. Toisaalta seudullisten aiheiden keksiminen UutisOivaan on luontevaa.

– Hämeenkyröllä ja Ikaalisella on seutuyhteistyötä, historiallisia yhteyksiä ja yhdistyksiä, jotka toimivat molempien paikkakuntien alueella. Ihmisiä kiinnostavat usein myös vertailut siitä, miten asiat ovat meillä ja muualla, Linnikko sanoo.

Päätoimittaja on käynyt esittelemässä UutisOivan ideaa eri yhdistyksille.

– Osa on sitä mieltä, että ilman muuta on hyvä, että saadaan tuhdimpi lehti. On myös niitä, joita ei yhtään kiinnosta toisen kunnan asiat. Palaute ei varmasti tule olemaan vain positiivista, Linnikko sanoo.

 

Malli kiinnostaa muissa lehdissä

Präntti Oy on perustettu vuonna 2006 etsimään yhteistyön muotoja Pohjois-Satakunnan ja Hämeenkyrön Sanomien välille, mutta konkretiaan ei ole päästy aiemmin.

Viime keväänä yhteistyömallia suunnittelemaan kutsuttiin ulkopuolinen konsultti, entisenä Ylä-Satakunnan päätoimittajana lehdille tuttu Tarja Lappalainen, joka toimii nykyään Keskisuomalaisen omistaman Paikallislehti Sisä-Savon päätoimittajana.

Jo noin vuosi sitten lehtien henkilöstö siirtyi vanhoina työntekijöinä Präntin palvelukseen. Kolmea lehteä toimittaa yhteinen organisaatio, vaikka toimipisteitä on edelleen kaksi. Lehdillä on yhteinen päätoimittaja ja tuottaja, jotka koordinoivat työvoiman jakamista lehtien välillä. Henkilöstöä ei ole uudistuksessa vähennetty.

Hämeenkyrön Sanomien ja Pohjois-Satakunnan yhteistyömalli on herättänyt kiinnostusta muissakin paikallislehdissä.

– Jonkun verran on tullut kyselyjä. Jos saamme tämä mallin toimimaan, voi olla että vastaavaa kokeillaan jossain muuallakin, Katri Linnikko arvioi.

 

Lisää aiheesta