Tilaa Uutiskirje!

Päätös digi-alvin alentamisesta ei syntynyt

Ajankohtaiset

EU-päätös digitaalisten julkaisujen arvonlisäveron alentamisesta jäi syntymättä. Euroopan komission esitys oli jäsenmaiden valtiovarainministereiden asialistalla perjantain kokouksessa.

Päätös olisi vaatinut yksimielisyyden, mutta se kaatui Tšekin vastustukseen. Tšekki jumitti päätöksen myös viime vuoden kesäkuussa.

Jos yksimielisyys EU:n neuvostossa olisi löytynyt, jäsenmaat olisivat saaneet oikeuden soveltaa alennettua arvonlisäveroa digitaalisiin lehtiin ja kirjoihin. Tällä hetkellä verokannat ovat Suomessa 10 prosenttia painettujen lehtien tilauksille ja kirjoille ja 24 prosenttia digitaalisille julkaisuille.

”Media-ala tarvitsisi nyt positiivisia päätöksiä. On todella harmillista, että digitaalisen tilausmarkkinan kehitystä jarruttaa printtiä korkeampi arvonlisävero.”

Medialiiton toimitusjohtajan Jukka Holmbergin mukaan sopu oli lähellä, mutta se kaatui vanhaan kiistaan toisesta asiasta. Tšekki ja Ranska ovat eri mieltä käänteisen arvonlisäveron käyttöönottoa koskevasta uudistuksesta.

– Media-ala tarvitsisi nyt positiivisia päätöksiä. Komission esitys on juuri sellainen, ja on todella harmillista, että digitaalisen tilausmarkkinan kehitystä jarruttaa printtiä korkeampi arvonlisävero.

– Jatkamme vaikuttamista sekä Euroopan tasolla että Suomessa uudistuksen läpiviemiseksi. Suomessa sillä on laaja kannatus, ja valtiovarainministeri Petteri Orpo on ajanut asiaa myös EU:n neuvostossa kiitettävän aktiivisesti, Holmberg toteaa.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast