Tilaa Uutiskirje!

Päätoimittajakysely: Poliitikot suhtautuvat aiempaa kielteisemmin mediaan

Päätoimittajat kertovat esimerkiksi median sivuuttamisesta ja lähtökohtaisesti negatiivisesta asennoitumisesta uutismedian työskentelyyn.

Grafiikka: Janne Hulkkonen|||
Ajankohtaiset

Sanomalehtien päätoimittajien mielestä poliitikot suhtautuvat aiempaa nuivemmin uutismediaan.

Suomen Lehdistö -lehden kyselyyn vastanneista sanoma- ja kaupunkilehtien päätoimittajista 57 prosenttia on sitä mieltä, että poliitikkojen suhde mediaan on kehittynyt jokseenkin tai selvästi entistä kielteisemmäksi viime aikoina.

Tulos on selvempi, jos katsotaan vain päivälehtien eli 6–7 kertaa viikossa ilmestyvien yleissanomalehtien päätoimittajien vastauksia. Heistä kaksi kolmesta (67 %) näkee poliitikkojen asenteiden mediaa kohtaan muuttuneen aiempaa kielteisemmiksi.

Perusteluissa suuri osa viittaa paljon julkisuutta saaneisiin pääministeri Juha Sipilän ja puolustusministeri Jussi Niinistön tulehtuneisiin mediasuhteisiin.

Merkittävällä osalla on kuitenkin myös omakohtaista kokemusta asiasta.

Päätoimittajat kertovat esimerkiksi haastattelujen välttelemisestä, median sivuuttamisesta, sen esittämien faktojen kieltämisestä, koventuneesta kielenkäytöstä ja lähtökohtaisesti negatiivisesta asennoitumisesta uutismedian työskentelyyn.

Kysely lähetettiin helmikuun alussa 215 päätoimittajalle, joista 78 vastasi kyselyyn. Päivälehtien päätoimittajista kyselyyn vastasi 21. He edustavat 25:tä Suomen 31 päivälehdestä.

Kyselyyn vastanneista päätoimittajista ylivoimainen enemmistö eli 82 prosenttia on jokseenkin tai erittäin huolissaan valemediasta Suomessa. Noin puolet vastaajista ajattelee, että valemediat heikentävät myös ammattimaisen journalismin uskottavuutta.

> Lue lisää Suomen Lehdistön numerosta 2/2017

> Lue myös: Kurkotus kuplista ja asiat mittasuhteisiin – Näin päätoimittajat tekisivät uutismediasta entistä luotettavamman

> Tilaa Suomen Lehdistö, tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje

Lisää aiheesta