Tietokoneiden tekemät uutiset tulevat lähivuosina olemaan arkipäivää suomalaisissa toimituksissa, uskoo journalistiikan tutkija Carl-Gustav Lindén.
Lindén on projektipäällikkönä Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Helsingin yliopiston hankkeessa, jossa selvitetään, kuinka korkeatasoisia ja kiinnostavia uutisia tietokone pystyy tuottamaan ja millaisia käyttäjäkokemuksia niistä saadaan.
Hankkeen päärahoittajana toimii Tekes. Siihen osallistuvat myös Sanoma, Alma Media, Kaleva, Keski-Pohjanmaan Kirjapaino, KSF Media, Viestintäalan tutkimussäätiö ja Svenska kulturfonden.
– Olemme työryhmässä visioineet, että kun projekti loppuu, kone pystyy kirjoittamaan myös pääkirjoituksia, Svenska social- och kommunalhögskolanissa työskentelevä Lindén paljastaa.
Projekti kestää kevääseen 2018. Lindénin mukaan koneen kyky kirjoittaa monimutkaisiakin tekstejä perustuu koneoppimisteknologian sekä kiinnostavan ja oikeassa muodossa olevan datan yhdistämiseen. Niiden avulla kone pystyy tekemään analyysejä ja loogisia päätelmiä itse.
”Olemme työryhmässä visioineet, että kun projekti loppuu, kone pystyy kirjoittamaan myös pääkirjoituksia.”
Uutisrobottien tulemisesta toimituksiin on puhuttu jo vuosia. Automaattisen uutistuotannon kehittymistä tarkkaan seuranneen Lindénin mukaan on kuitenkin harhaanjohtavaa puhua roboteista: uutisia eivät kirjoita erilliset robotit, vaan prosessi tapahtuu tietokoneen sisällä erilaisia datoja yhdistämällä.
Maailmalla isot toimijat, esimerkiksi yhdysvaltalainen uutistoimisto AP, käyttävät koneita tilinpäätösanalyysien kirjoittamiseen. Jo muutaman vuoden päästä AP:n tavoitteena on automatisoida jopa 80 prosenttia sisällöntuotannostaan.
Tällä hetkellä isoilla kielialueilla tehdään automaattisesti talousuutisten lisäksi urheilu-uutisia.
Suomessa ensimmäiset koneuutiset rantautuvat sanomalehtiin nyt joulukuussa, kun ruotsinkielinen HSS Media aloittaa alempien urheilusarjojen automaattisen otteluraportoinnin. Tekniikka perustuu ruotsalaisen United Robots -yrityksen Rosalinda-robottiin.
Kauppalehdessä Balance Consultingin robotti on jo vuosia kirjoittanut tilinpäätösanalyysejä. Niitä myydään liike-elämän tarpeisiin mutta ei ainakaan vielä hyödynnetä toimituksissa.
Uutistuotannon automatisoinnin haasteena Suomessa on kieli. Maailmalla käytössä olevien uutisrobottien kehittäjillä ei ole intressejä jalostaa ohjelmia pienille kielialueille.
– Lisäksi suomea on taivutuksineen vaikeampi opettaa koneelle kuin esimerkiksi ruotsia, Lindén sanoo.
Tekes-projektin tavoitteena on saada aikaan automaattisia uutisia paitsi oikeaoppisella suomen kielellä myös kiinnostavasti kirjoitettuina. Oleellista on kuitenkin puoliautomatiikka – kone tuottaa monissa tapauksissa puolivalmiita juttuja, jotka ihminen työstää loppuun.
– Koneet voivat korvata osin journalistista työtä, mutta samalla toimittajat pääsevät keskittymään tekemiseen, joka tuottaa paljon lisäarvoa, Lindén sanoo.
Myös United Robots on ilmoittanut opettavansa robotilleen seuraavaksi suomea.
Oikaisu 8.12. klo 17.34: Jutussa kerrottiin aiemmin, että Helsingin Sanomissa olisi tavoitteena, että kone kirjoittaa pääkirjoituksia projektin loputtua. Tieto ei pidä paikkaansa.
> Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje.