Tilaa Uutiskirje!

”Ovatko pakkopullat oikeasti pakollisia”, kysyy Sipoon Sanomien Ulla Yliherne

Päätoimittaja Ulla Yliherne kertoo, miten toimitus hallitsee kiirettä ja keskittyy olennaiseen Mediatalo Keskisuomalaisen kustantamassa Sipoon Sanomissa.

Ulla Yliherneen mielestä urheilutuloksista uutisoiminen on esimerkki paikallislehden pakkopullasta.
Ajankohtaiset

”Kiire on tietynlainen bensa tässä työssä, moni toimittaja tykkää hektisyydestä. Mutta jos kiireen takia jää asioita tekemättä tai joudutaan huitaisemaan vasemmalla kädellä, se on ongelma.

Olemme kiinnittäneet konsernissamme ajanhallintaan erityistä huomiota viime vuodesta lähtien. Tavoitteemme on tehdä maailman parasta sipoolaista sisältöä, ja se vaatii aikaa. Olemme haastaneet itsemme miettimään, mihin sitä on olennaista käyttää. Ovatko pakkopullat oikeasti pakollisia?

Tulosurheilu on esimerkki pakkopullasta. Ei ole järkeä käyttää aikaa tulosuutisointiin, jos seura on jo jakanut tulokset puskaradiossa. Urheilu on meillä ilmiöjuttuja, henkilöhaastatteluja ja näkökulmia.

Kiireenhallintaan liittyy olennaisesti ennakkosuunnittelu. Toimittaja tietää, onko tekemässä 2500 vai 700 merkin juttua eikä tee lyhyttä juttua varten tunnin keikkaa.

”Sipoon valtuuston kokous voi kestää viisi tuntia, eikä toimittajamme istu siellä odottamassa.”

Uutisoimme myös mahdollisimman paljon etukenossa. Nostamme kunnallisen päätöksenteon asiat esiin heti, kun ne tulevat suunnitteluun ja veronmaksajilla on mahdollisuus vaikuttaa. Sipoon valtuuston kokous voi kestää viisi tuntia, eikä toimittajamme istu siellä odottamassa. Päätökset voi uutisoida lyhyesti. Esimerkiksi veteraanijuhla taas voi kestää kaksi tuntia. On kahvittelu, juhlapuhe, päiväkotiryhmä esiintyy – aikaa kuluu ja toimittaja miettii, miten saisin jutun kasaan. Hän olisi voinut sopia haastattelun toiseen kohtaan.

Jos juttu taas tehdään tiedotteen perusteella, kymmenessä minuutissa ehtii käsitellä sen. Toimittajat ovat ammattiylpeitä ja haluavat kysyä lisäkommentteja, mutta antaako se lukijalle todella lisäarvoa.

Kerran viikossa ilmestyvässä lehdessä on vaara, että työnteko keskittyy painoa edeltäville päiville. Siksi olemme alkaneet antaa ilmestymisajat jokaiselle jutulle erikseen, jolloin juttuja valmistuu pitkin viikkoa.

Taiton keskittäminen konsernissa auttaa paljon. Säästyvän ajan käytän lopputuloksen hiomiseen. Suunnittelemme yhdessä lehden pääkuvaa ja vinkkiotsikoita.

Meille tulee paljon pyyntöjä tutkivasta journalismista. Tämän vuoden työsarkaa on miettiä, miten löydämme aikaa isoille kokonaisuuksille.”

> Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast