Tilaa Uutiskirje!

”On käsittämätöntä, miten monella käsityöharrastajalla on jokin kiinnostava tarina kerrottavanaan”, sanoo Keskipohjanmaan suosittua palstaa pitävä Pia Räihälä

Toimittaja-tuottaja Pia Räihälän suosittuihin käsityösisältöihin sekoittuu henkilöjutun piirteitä.

Pia Räihälä on innokas neuloja mutta hämmästelee itsekin käsityöjuttujensa suosiota.
Ajankohtaiset

”Kun koronasulut iskivät aikanaan päälle, yksi tuttu kertoi, että kaikki hänen tuttavansa ovat lähteneet lankakauppaan. Mainitsin tästä toimituksessa, ja teimme heti uutisen siitä, miten korona-aika toden totta näkyi lankakaupoissa. Päätoimittaja keksi, että meillä voisi olla käsityöpalsta. 

Omin käsin -palsta aloitettiin maaliskuussa 2020. Teen sille joka viikko juttuja käsityön tekijöistä, ja julkaisemme myös erilaisia käsi­työohjeita. Neulonta on ehkä suosituin käsityöharrastus, mutta on meillä juttuja myös monenlaisesta nikkaroinnista – kun tietäisikin mitä kaikkea ihmisten autotalleissa on.

Olen itse parantumaton neulootikko. Seuraan paljon käsityöfoorumeita sosiaalisessa mediassa. Sieltä löytyy aiheita ja haastateltavia.

On käsittämätöntä, miten monella käsityöharrastajalla on jokin kiinnostava tarina kerrottavanaan. Aika paljon palstaan sekoittuu henkilöjuttutyyppiäkin.

Kerran menin pop up -putiikkiin Kokkolassa ja ihastelin kierrätyskankaista ommeltuja mekkoja. Myyjä kertoi, että alkoi ommella, kun rintasyöpäleikkauksen jälkeen oli vaikeaa löytää itselleen sopivaa mekkoa.

Toinen kiinnostava juttu oli haastattelu alueelta lähteneestä naisesta, joka asuu nykyään Roomassa ja neuloo siellä islantilaisneuleita. Hän kouluttaa rescue-koiria, ja oli tehnyt paitoja myös omille ja tutuille koirille – joskus talvet Roomassakin ovat kylmiä. Aivan ihana muisto minulle jäi vaatimattomasta eläkeläismiehestä, joka teki puusta kanteleita ja soitti niillä kauniisti.

”Minusta tuntuu, että mitä levottomammat ajat, sitä vetovoimaisempaa on tehdä ihan tavallisia asioita.”

Myös erilaiset ohjeet ovat olleet suosittuja. Joulukuun kolme luetuinta juttua olivat Omin käsin -palstalta, ja kaksi niistä oli sukkaohjeita. Julkaisimme paikallisen tekijän sukkaohjeen mysteerineuleena eli osissa niin, ettei aloittaessa ihan tiedä, millainen malli on. Kolmas suosittu juttu kertoi nuoresta miehestä, joka oli hurahtanut villasukkiin.

Toissa vuoden luetuimpia juttuja Keskipohjanmaan verkossa oli haastattelu alueella asuvasta neuleharrastajasta, joka suunnitteli villasukkia muumimukien pohjalta.

Hauskaa käsityöjutuissa on se, miten ihmisillä on taitoa ja osaamista, mistä me muut emme tiedä mitään. 

Usein olen itsekin ihmetellyt käsityöjuttujen suosiota. Minusta tuntuu, että mitä levottomammat ajat, sitä vetovoimaisempaa on tehdä ihan tavallisia asioita. Käsityö on terapeuttista, moni sanoo niin.”

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast