Sulje

Omistajaa vaihtanut Uusi Rovaniemi palkittiin kahdesti – ”Kaupasta seurasi positiivisia asioita”

kilpailut

Kahdessa Kaupunkilehtikilpailun sarjassa palkittu Uusi Rovaniemi sai tuomareilta kiitosta valokuvista ja ulkoasusta. Niihin lehti on saanut vetoapua Lapin Kansalta.

Sanomalehtien Liiton Kaupunkilehtikilpailussa palkittiin kaikkiaan yhdeksän eri lehteä. Palkinnot jaettiin torstai-iltana Tampereella Suurilla Lehtipäivillä.

Uusi Rovaniemi palkittiin kahdessa sarjassa. Se sijoittui parhaiden kaupunkilehtien sarjassa toiseksi ja kaupunkilehtien juttusarjassa ensimmäiseksi.

– Lehdellä on erottuva paikallinen näkemys ja identiteetti, joka on visuaalisesti nuorekas ja moderni. Lehdessä on koko kilpajoukon parhaimmat valokuvat, jotka todella erottuvat edukseen. Taitto on selkeä, juuri tarpeeksi ilmava ja riittävän vaihteleva, tuomaristo kertoo.

”Lehdessä on koko kilpajoukon parhaimmat valokuvat, jotka todella erottuvat edukseen. Taitto on selkeä, juuri tarpeeksi ilmava ja riittävän vaihteleva.”

Ulkoasu ja valokuvat nostetaan esiin myös juttusarjan palkintoperusteluissa. Uusi Rovaniemi voitti sarjan Akka ratissa -jutullaan, jossa kerrotaan naispuolisesta rallikuskista.

– Uusi Rovaniemi -lehdessä taiton tekeminen on kiitollista, sillä ulkoasun pohjatyö on tehty hyvin. Se on kauttaaltaan moderni, selkeä ja typografialtaan hallittu. Lehdessä osataan myös käyttää valokuvia rohkeasti, raikkaasti ja yllättävästi, tuomaristo kirjoittaa.

Juttusarjan tuomarina toimi Sunnuntaisuomalaisen ulkoasusuunnittelija Anniina Louhivuori apunaan Sunnuntaisuomalaisen tuottaja Ville Grahn sekä toimittajat Aki Jörgensen ja Ira Blomberg-Kantsila.

Suomen Lehdistö haastatteli Uuden Rovaniemen päätoimittajaa Leena Talvensaarta ennen kuin hän tiesi, mistä lehti tullaan Suurilla Lehtipäivillä palkitsemaan.

Omistajanvaihdos uudisti ulkoasua

Leena Talvensaaren mukaan kulunut vuosi on ollut raskas, mutta mennyt olosuhteisiin nähden hyvin.

Eniten muutoksia on aiheuttanut viimekeväinen omistajanvaihdos, jossa Kaleva osti Uuden Rovaniemen Alma Medialta. Yrityskaupassa Kalevan omistukseen siirtyivät myös Lapin Kansa, Lounais-Lappi sekä Alma Manun jakeluliiketoiminta Lapin alueella.

– Kaupasta seurasi positiivisia asioita. Olemme päässeet uudistamaan ulkoasua sekä miettimään lehden rakennetta ja juttukonsepteja: ovatko ne toimivia vai pitäisikö niitä muuttaa? Talvensaari kertoo.

”Kaupasta seurasi positiivisia asioita. Olemme päässeet uudistamaan ulkoasua sekä miettimään lehden rakennetta ja juttukonsepteja: ovatko ne toimivia vai pitäisikö niitä muuttaa?”

Toimitusjärjestelmän ja muiden teknisten järjestelmien vaihtuminen on kuitenkin teettänyt lisätöitä. Talvensaari nimeää lehden vahvuudeksi sen, että laadukasta jälkeä saadaan tehtyä pienellä porukalla.

Uusi Rovaniemi ilmestyy kaksi kertaa viikossa. Kaksi toimittajaa tekee täyttä päivää ja kolmas toimittaja on töissä kolmena päivänä viikossa.

– Yhden lehden teemme siis noin 2,6 toimittajalla. Täytyy miettiä tosi tarkasti, mihin meidän voimavarat riittävät ja millaisia juttuja tehdään.

Toimitustyössä panostetaan erityisesti pääjuttuun, joka ilmestyy kummassakin viikon lehdessä. Sen tekemiseen yritetään varata tarpeeksi aikaa ja taitosta pyritään tekemään näyttävä.

Uudella Rovaniemellä ei ole omia nettisivuja, vaan lehti julkaisee verkkojuttunsa Lapin Kansan sivuilla.

– Teemme toki lehteä ihan itsenäisesti, mutta käymme Lapin Kansan kanssa keskusteluja, että emme tee päällekkäistä työtä emmekä kilpaile keskenämme.

Lapin Kansa hoitaa nopeat uutistilanteet, joihin Uusi Rovaniemi miettii ajattomampia, tavallista kaupunkilaista lähellä olevia näkökulmia.

Lapin Kansan toimituksen kanssa tehdään muutenkin yhteistyötä. Uusi Rovaniemi saa esimerkiksi käyttää Lapin Kansan graafikkoa ja valokuvaajia.

”Lehti näyttäisi kyllä toisenlaiselta, jos meillä olisi vain omien toimittajien ottamia kuvia. Yhteistyön hyviä puolia on juuri tämä visuaalisuus.”

– He ovat alan ammattilaisia. Lehti näyttäisi kyllä toisenlaiselta, jos meillä olisi vain omien toimittajien ottamia kuvia. Yhteistyön hyviä puolia on juuri tämä visuaalisuus, Talvensaari sanoo.

Sosiaalisessa mediassa Uusi Rovaniemi on aktiivinen Facebookissa ja Instagramissa. Facebook on erityisen tärkeä kanava juttujen linkkaamiseen ja kanssakäymiseen lukijoiden kanssa.

– Esimerkiksi viime syksynä teimme päivityksen ensilumesta ja pyysimme lukijoilta kuvia. Saimme kommenttiketjuun kymmeniä valokuvia. Tämä vuorovaikutus näkyy myös printtilehden puolella.

Instagramissa lehti julkaisee päivityksiä toimitustyöstä ja juttujenteosta ”making of Uusi Rovaniemi” -tyylillä.

Lue myös:

Vuoden 2018 parhaat kaupunki- ja paikallislehdet palkittiin

Palkitut paikallislehdet aktiivisia verkossa

> Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Kommentit

Lukisihan sitä rovaniemi lehteä jos se tulisi mutta kun ei meille ole vuoteen jaettu kun asutaan korkalovaarassa kolmannessa kerroksessa, jakelupäivystykseen olen soittanut 8 kertaa mutta ei tule lehteä.

Ari K

Ari Kortetjärvi

Toivottavasti lehden sisältö myös parnaeee ikä enää ala paljastamaan liikoja liikesalaisuuksia niin, että yritykset ajatuvat konkurssiin ja joutuu itse paskaduuneihin jonnekin kokkoustelevaan suojatyöpaikkaan. Odotan lehdeltä suoraselkäisempää yritysmyönteisyyttä ja verojenvastaisuutta. Ja nyt kun kepusta alkaa olla jäljellä enää vain Paavo Väyrysen haamuna maita kiertelevä se Tornion likka, niin olisi hyvä myös kysyä: miksi Rovaniemei on niin korruptoitunut kaupunki ja miksi täällä melkein joka toinen virkamies on edelleenkin kepulainen?

Toina Tarvela