Tilaa Uutiskirje!

Oma jakelu loppui Kangasalla

Ajankohtaiset

Kangasalan Sanomat on lopettanut oman, vuodesta 1988 saakka toimineen jakeluorganisaationsa. Syyskuun 2. päivästä lähtien pääosa lehdistä on kulkenut Alma Manun varhaisjakelussa ja pieni siivu jää Itellan päiväkantoon.

Lehti on selvittänyt jo pitkään vaihtoehtoisia jakeluratkaisuja, koska oman jakeluorganisaation pyörittäminen on raskasta. Muutoksen taustalla on raha.

– Säästämme vuodessa kymmeniä tuhansia. Pelkällä Itellan päiväjakelulla olisi säästö ollut vieläkin suurempi, sanoo päätoimittaja Matti Kauhanen.

Ratkaisuun vaikutti myös Kangasalan laajeneminen.

Iltajakelu alkoi päivittäistavarakauppiaiden toiveista. Nyt he eivät pidä sitä enää niin välttämättömänä, kun ilmoittelukin on vähentynyt.

–  Meillä on jo hoidettavana 30 jakopiiriä, kun uusia asuinalueita on syntynyt. Jos alueelle menee vain muutama lehti, ne ovat kalliita kappaleita, Kauhanen kertoo.

Oman jakeluorganisaation piirissä olevat tilaajat ovat tähän sakkaa saaneet lehtensä jo ilmestymispäivää edeltävänä iltana. Uusi järjestely vähentää niitä talouksia, joihin lehti menee vasta päiväkannossa. Se, että entistä useampi saa lehden samaan aikaan, lisää Kauhasen mukaan tilaajien tasa-arvoa.

Muutoksesta on tiedotettu lukijoille. Työntekijöille on tullut jonkin verran harmitteluja muutoksesta.

–  Iltajakelu alkoi päivittäistavarakauppiaiden toiveista. Nyt he eivät pidä sitä enää niin välttämättömänä, kun ilmoittelukin on vähentynyt.

Palkkalistoilla on ollut jakelupäällikkö ja noin 30 nuorta jakajaa, joille lehti on ollut erittäin merkittävä työllistäjä. Kauhanen sanookin, että pahinta on ollut irtisanomislappujen kirjoittaminen nuorille, joista monet ovat tehneet lehdelle töitä koko kouluaikansa.

Toimitukselle muutos tietää paria tuntia peliaikaa lisää, kun lehti painetaan vasta yöllä. Lehden on jatkossa helpompi myös kilpailuttaa painoja isommalta alueelta, kun ei ole kiire saada lehteä iltajakeluun.

Kauhanen arvioi, että jakoaikataulu saattaa lisätä kiinnostusta myös verkkojulkaisuun.

– Olemme uusimassa näköislehteä ja lisäksi julkaisemme uusia verkkotuotteita vielä kuluvan syksyn aikana.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast