Aino Heikkonen aloitti maaliskuussa Mediatalo Keskisuomalaisen Sunnuntaisuomalaisen toimittajana. Sitä ennen hän työskenteli Etelä-Saimaa-lehden päivätuottajana. Hän on päätoimittanut Tampereen ylioppilaslehti Aviisia vuosina 2014–2017.
Miten Etelä-Saimaan kaltainen pieni lehti löytää ansaintaa digistä?
Etelä-Saimaassa, kuten muuallakin Kaakon Viestinnässä, ajattelu on käännetty verkkolähtöiseksi. Printtilehden kasaaminen on erillisen printtitiimin vastuulla, joten juttujen tekijöiden ei ihan hirveästi tarvitse miettiä printtilehden juttumittoja, -malleja tai kuvien muotoja. Toinen hirveän tärkeä asia on analytiikan seuranta. Tavallaan kaikki kiteytyy siihen, että sisällön tekeminen on verkkolähtöistä ja tunnemme yleisömme.
Mikä oli tärkein oppi työstäsi tuottajana?
Journalismin kannalta tärkein oppi uutisdeskissä työskentelemisestä on, ettei mene sormi suuhun tiukassakaan paikassa. Päätöksenteosta on tullut rutiinia. Toinen oppi on valtavan tärkeä ihmistyö. Journalistit ovat asiantuntijoita omien juttujensa kanssa, joten heitä pitää johtaa niin, että koko pumppu pelaa jotenkin yhteen. Inhimillisesti mutta samaan aikaan jämäkästi.
Olet todistetusti hyvä pomo. (Heikkonen valittiin Suuri Journalistipalkinto -gaalassa vuoden journalistiseksi pomoksi.) Millaiset ovat alaistaitosi?
Ainakin Etelä-Saimaan päätoimittajalta Eeva Sederholmilta olen saanut kehuja. Tuottajan työ auttaa hahmottamaan myös sitä, millainen on hyvä alainen. Omista jutuista esimerkiksi kannattaa viestiä aina tarpeen tullen, mutta jokaisesta pienestä yksityiskohdasta ei tarvitse kysyä.
Millaisista aiheista tai ihmisistä aiot Sunnuntaisuomalaisessa kirjoittaa?
Haluan ainakin tuoda esiin tavallisten suomalaisten ihmisten elämää iloineen ja suruineen. Ja yksi iso haaste on kirjoittaa aiheista, jotka liikuttaisivat jollain lailla myös nuorempia, alle 30-vuotiaita, lukijoita. Haluan tehdä juttuja tosi verkkolähtöisesti, mikä voi tarkoittaa esimerkiksi videoita, animoituja karttoja tai mitä kaikkea onkaan mahdollista tehdä.
Mikä on urasi mieleenpainuvin työtehtävä?
Tampereen ylioppilaslehden Aviisin kokonaisvaltainen uudistaminen on ollut tähän mennessä ehkä tärkein ja opettavaisin. Teimme lähes tyhjästä kokonaisen verkkosivu- ja formaattiuudistuksen. Porukka oli valtavan innostunutta mutta kuitenkin aika kokematonta. Kaikki asiat piti selvittää ja oppia kantapään kautta painoteknisistä seikoista ja paperilaadusta lähtien.
Mitä haluaisit sanoa ensimmäiseen alan työpaikkaan tulleelle nuoremmalle itsellesi?
Kaikki kyllä järjestyy. Varmaankin tsemppaisin sanomalla, että ala ei ole helppo, mutta kaikki työ on arvokasta ja kantaa hedelmää myöhemmin.