Kirsi Turkki aloitti syyskuussa Turun Sanomien toimituspäällikkönä. Hän siirtyi tehtävään Lännen Median talouden ja politiikan toimittajan paikalta. Aiemmin hän on toiminut muun muassa toimituspäällikkönä TS:n, Kalevan ja Väli-Suomen Median yhteistoimituksessa Helsingissä ja taloustoimituksen päällikkönä Turun Sanomissa.
Olet tehnyt yli kymmenen viime vuoden ajan etenkin talouden ja politiikan journalismia Helsingissä. Mikä on tärkein ammatillinen oppisi tältä ajalta, Kirsi Turkki?
Uutisten, analyysien ja kommenttien kirjoittaminen hallituksen ja eduskunnan toiminnasta on opettanut suomalaisen päätöksenteon tavat ja rytmin. On hyvin tärkeää tietää ja tuntea lakiesitysten ja muiden päätösten valmisteluvaihe ja siihen liittyvät taustat.
Miksi poliittinen päätöksenteko typistyy mediassa niin usein puolueiden väliseksi riitelyksi?
Puolueiden välisestä riitelystäkin voi päätellä monia asioita, ainakin sen mitkä puolueet kykenevät yhteistyöhön keskenään. Riitely on toki pintakuohua ja myös tarkoituksellista omien kannattajien vakuuttamista. Nykyisin toimitukset analysoivat ja selittävät hallituksen ja eduskunnan päätöksiä monipuolisesti, pelkkään riitelyyn ei keskitytä.
Asteikolla 1–10, kuinka vetävä juttuformaatti pääkirjoitus on mielestäsi?
Tyydyttävä eli 8. Kehitettävää aina on, mutta mielestäni lehden on edelleen syytä ottaa kantaa päivän mielenkiintoisiin aiheisiin. Itse luen päivittäin useampien lehtien pääkirjoituksia.
Millainen esimies olet?
Esimiehenä haluan olla läsnä ja kuunnella toimittajia ja osallistua juttujen ideointiin ja näkökulmien pohtimiseen. Arvostan hyvin paljon toimitusten työtä ja toivon sen näkyvän. Kysyn myös paljon ja haluan kyseenalaistaa itsestäänselvyyksiä.
Koordinoit vaaliuutisointia Turun Sanomissa. Miten lukijat saadaan kiinnostumaan tammikuun aluevaaleista?
Aluevaalit vaativat paljon työtä, jotta kansalaiset saadaan kiinnostumaan uudesta päätöksentekomallista. Ennen kaikkea puolueiden on syytä mitä pikimmin aloittaa aluevaalien tunnetuksi tekeminen. Median keskeinen tehtävä on kertoa riittävän selkeästi ja kansantajuisesti, miten tärkeistä asioista aluevaltuustot päättävät. Koko alueen sosiaali- ja terveydenhuolto on valtuuston käsissä.
Mitä haluaisit sanoa ensimmäiseen media-alan työpaikkaan tulleelle nuoremmalle itsellesi?
Ensimmäinen alan työpaikkani oli Hämeen Sanomissa Hämeenlinnassa. Sanoisin, että alan töitä kannattaa tehdä niin monipuolisesti kuin mahdollista ja siirtyä avoimin mielin tehtävästä toiseen. Tuottaa paljon iloa ja hyötyä, jos pystyy syventämään osaamistaan jollakin osa-alueella.