Tilaa Uutiskirje!

Nimitys: Muualta muuttaneen on helpompi pitää etäisyyttä journalismin kohteisiin, sanoo Koti-Lapin Esa Keskinen

Esa Keskinen aloitti KPK Yhtiöiden Koti-Lappi-lehden päätoimittajana kesän alussa. Hän siirtyi tehtävään Aamulehdestä. Aiemmin hän on työskennellyt Satakunnan Kansassa, ylioppilaslehti Aviisissa, Porin ylioppilaslehden päätoimittajana ja Oriveden Sanomissa.

Koti-Lapin ilmestymisalueen laajuus, Kemijärvi, Pelkosenniemi, Salla, Savukoski, hämmästyttää Esa Keskistä. ”Kun lähdet juttukeikalle, se voi olla pari tuntia suuntaansa.” Kuva: Johannes Nousiainen
Ajankohtaiset

Esa Keskinen aloitti KPK Yhtiöiden Koti-Lappi-lehden päätoimittajana kesän alussa. Hän siirtyi tehtävään Aamulehdestä. Aiemmin hän on työskennellyt Satakunnan Kansassa, ylioppilaslehti Aviisissa, Porin ylioppilaslehden päätoimittajana ja Oriveden Sanomissa.

Olet kotoisin Hämeestä ja tehnyt uraa Pirkanmaalla ja Satakunnassa viimeksi Aamulehdessä. Olitko käynyt Kemi­järvellä ennen kuin aloit Koti-Lapin päätoimittajaksi?

Olen ollut Rovajärvellä leireilemässä armeijan harjoituksissa reilu kymmenen vuotta sitten.

Asteikolla 1–10, kuinka vaikeaa on tehdä paikallisjournalismia vieraalla paikkakunnalla?

Se on jo laskenut seitsemästä johonkin viiteen. Muualla paikallislehdessä työskennelleenä rakenteet ovat aika tutut, mitä tulee kunnallispolitiikkaan ja järjestötoimintaan. On hyväkin, ettei ole ennakkokäsityksiä tai kytköksiä paikalliseen toimintaan. Etäisyyden pitäminen on helpompaa.

Mikä veti johtamaan lappilaista kaupunkilehteä?

Lapinhulluus on vakavalla asteella ja olen vitsaillut, että olisi hauska muuttaa tänne. Nyt vitsistä tuli totta.

Maakuntalehdessä on kaikkia mahdollisia tehtäviä, mutta niitä tehdään aina yhtä kerrallaan. Paikallislehden pyörittäminen on kiehtovaa kymmenottelua. Ajattelin myös, että tämä on kiinnostava koeympäristö siihen, millaisia mahdollisuuksia on verkon paikallisjournalismilla.

Tuoreessa tutkimuksessa kaupunkilehtien päätoimittajat eivät pitäneet kriittistä raportointia päätöksenteosta ihan niin tärkeänä kuin muut. Ajatuksia?

Aika jännittävää. Ajattelen, että tehtävämme on kirjoittaa myös ikävistä aiheista. Kriittinen ote on lukijoiden arvostamista. Koti-Lappi on lähes ainoa foorumi, joka käsittelee neljän kunnan asioita. Sikäli vastuuta on ehkä enemmän kuin sanotaanko kaupunginosan ilmaisjakelussa.

Mikä on journalistinen linjasi?

Pidetään journalistinen rima korkealla. Ei paikallislehtien ole syytä tehdä vähemmillä kriteereillä kuin jonkin Hesarin. Tehtävä on ylläpitää ja puolustaa paikallisyhteisöä.

Olit mukana Hyvän sään aikana -projektissa, josta syntyi muun muassa ilmastonmuutosta käsittelevä tietokirja. Mitä ajattelet suomalaisesta ilmastojournalismista?

Se on mennyt hurjasti eteenpäin lyhyessä ajassa. Vuonna 2016 se oli vielä vähän sitä, että jääkarhuille ei riitä jäätä. Nyt puhutaan konkreettisista asioista kuten Suomen turvepeltojen päästöistä tai siitä, paljonko Hanasaaren hiilivoimalan sulkeminen vaikuttaa. Nykyään puhutaan laajemmin luontokadosta myös Suomessa, aidosta ilmastopakolaisuudesta ja vaikkapa reilusta siirtymästä.

Mikä on ollut paras uravalintasi tähän mennessä?

Totta kai paras on tämä Koti-Lapin puikkoihin lähteminen. Olen aika usein sanonut joo silloin, kun on tullut mahdollisuus.

> Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast