Tilaa Uutiskirje!

Neljän sortin sormituntuma

iPadissa lehti on elämysmatka pisteestä A pisteeseen B.

VG, Norja
VG+:n jutussa pääkuvan paikalla on video.|El Paísin tuoreimmat uutiset päivittyvät verkosta.|Pikkukameroista kertovassa jutussa pääsee katsomaan kyseisillä laitteilla kuvattuja videoita.|Projectin The Abuse-o-matic -sovelluksella voi luoda oman kielteisen palautteensa lehdestä.
Ajankohtaiset

• Tablettiympäristö ja kosketusnäyttö tarjoavat uusia mahdollisuuksia journalismille.

Applen iPad on edelleen johtava tablettilehtien kehitysalusta maailmalla, vaikka monet asiantuntijat uskovat sen jäävän korkean hintansa ja App­len tiukan kontrollin vuoksi lopulta pienen erityisyleisön laitteeksi. Kilpailevilla tableteilla on kuitenkin vielä paljon kirittävää teknisessä ja sisällöllisessä kehityksessä.

Suomalaisten iPad-lehtien tarjonnan odotetaan monipuolistuvan tämän vuoden aikana. Sanomalehtien puolella kehitystyön edelläkävijä on Helsingin Sanomat. Aikakauslehdissä tarjontaa on enemmän, mutta tyylikkäästä ulkoasusta huolimatta harva hyödyntää tabletin erityispiirteitä.

Moni kotimainen kustantaja on lähtenyt iPadissa liikkeelle pdf-näköislehdellä, mikä välttämättä ei ole kehittyessään ollenkaan huono ratkaisu. Vastikään Media 2011 -seminaarissa puhunut Sanoma Median digitaalisen median johtaja Michiel Buitelaar kertoi, että Hollannissa pdf-lehdet kiinnostavat lukijoita, ja pdf-lehtien lukukokemus on parempi iPadissa kuin verkossa.

Pienillä voimavaroilla toimittaessa on tietysti järkevää pyrkiä automatisoimaan iPad-lehden tuotantoa. Jos iPad-versio on printtilehden kopio, kosketusnäyttötabletin ominaisuudet jäävät hyödyntämättä. Eräissä ulkomaisissa iPad-lehdissä kehitystyö on jo pitkällä.

Keräsimme muutamia esimerkkejä kärkijoukon sanoma- ja aikakauslehdistä, miten lehti voi käyttää tabletin ominaisuuksia edukseen. Näyttää siltä, että tablettijournalismin soihdunkantajia ovat ennen kaikkea aikakauslehdet.

 

VG, Norja

VG, Norja

VG+:n jutussa pääkuvan paikalla on video.

Norjalainen iltapäivälehti VG on oivaltanut hyvin tabletin visuaalisen vahvuuden. Lehti avaa kantensa ja juttunsa voimakkailla, koko näytön kokoisilla kuvilla, joiden päällä on otsikko ja lyhyt ingressi. Leipäteksti alkaa, kun pyyhkäisee sivua alaspäin. Juttuja on miellyttävä lukea, kun leipäteksti juoksee yhdellä leveällä palstalla.

Osassa jutuista on pääkuvan paikalla video. Lehti hallitsee hyvin tekstin ja liikkuvan kuvan yhdistämisen uutisjutuissa. Kuvagalleriat ovat tuttuja verkossakin. VG:n iPad-lehdessä ne eivät ole oma erillinen osionsa vaan kiinteästi sisältöön kuuluva juttutyyppi. X:n ja Y:n välissä voi olla N kuvan galleria Z:sta. Kuvat ovat erittäin näyttäviä ja tekniseltä laadultaan korkeatasoisia. iPadin näyttöhän paljastaa epäterävyydet ja muut puutteet. Myös grafiikka on näyttävässä roolissa.

Kuvatekstit saa päälle ja pois koskettamalla kuvaa. Kuvat voi zoomata koko ruudun kokoiseksi yhdellä painalluksella.

Juttujen jako onnistuu Facebookiin, Twitteriin tai sähköpostilla. Lisätoimintoina on linkin kopiointi ja jutun printtausmahdollisuus. Navigointi hoituu sivun alareunan sormenpääkuvavalikosta pyyhkäisemällä tai yläreunan osastokohtaisesta klikkausvalikosta. Lisäksi on erillinen sisällysluettelo, jossa on lyhyet esittelyt osastoittain ja juttukohtaisesti.

Plussat

  • Kaksi painosta – aamulla klo 5 ja iltapäivällä klo 16 – luovat tuoreuden tuntua.
  • Ei paperin makua – näyttää ja tuntuu iPad-lehdeltä.
  •  Miellyttävä ja helppo navigointi.
  • Erittäin tehokas kuvien käyttö ja videoiden upottaminen uutissisältöön.

Miinukset

  • Kainalojutut yhtenä pötkönä pääjutun perässä.
  • Ei vuorovaikutteisuutta eikä linkityksiä muualle. Toimittajille ja toimitukselle ei pysty antamaan palautetta suoraan jutun yhteydestä.
  • Grafiikassa ei ole käytetty dynaamisia elementtejä, vaikka lukijan sormi yrittää oitis löytää piirroksiin piilotettuja toimintoja.

 

El País, Espanja

El Pais, Espanja

El Paísin tuoreimmat uutiset päivittyvät verkosta.

Espanjalainen päivälehti El País käyttää iPad-lehtensä taitossa kahden kaistan tekniikkaa: etusivun oikealla leveällä kaistalla on juttuotsikot ja -vinkit, vasemmalla muu sisältö kuten blogit, videot ja kuvagalleria.

Sisäsivuilla juttu juoksee oikealla kaistalla yhdellä leveällä palstalla, ja vasemmalla kaistalla on otsikko, byline, ingressi ja kuva. Vaikka kyse on päivälehdestä, kokonaisvaikutelma ei ole harmaa.

IPad-lehti muistuttaa enemmän verkkolehteä kuin painettua.

Jutut voi jakaa Facebookissa, Twitterissä ja sähköpostilla. Lisäksi kirjasinkokoa voi suurentaa ja uutisia merkitä seurattaviksi. Alavalikossa on myös radiolinkki, josta voi kuunnella kahta eri kanavaa.

Navigointi on tehty hyvin selkeäksi: juttuihin pääsee käsiksi etusivun uutisvinkeistä ja alareunan osastovalikosta, joka on monista iPad-lehdistä poiketen koko ajan näkyvillä.

Plussat

  • Jutuissa on hyperlinkkejä verkkosivuille, ja blogit ovat vahvasti esillä.
  • Hyvin selkeä navigointi.
  • Tyylikäs ja hillitty ulkoasu. Muistuttaa enemmän verkkolehteä kuin painettua.
  • Verkon reaaliaikainen uutisointi kytketty hyvin mukaan.
  • Lisänä radio.

Miinukset

  • Jutuissa vain pienet kuvat, joita ei voi suurentaa.
  • Uutisista ei voi antaa toimittajille palautetta.
  • Sarjakuvat ovat mukana, mutta tablettimaailmassa niissäkin voisi olla eloa.

 

Wired, Yhdysvallat

Wired, Yhdysvalat

Pikkukameroista kertovassa jutussa pääsee katsomaan kyseisillä laitteilla kuvattuja videoita.

Amerikkalaisen Wired-aikakauslehden maksullinen iPad-versio (2,99 €) kävi ainakin alkulanseerauksensa jälkeen paremmin kaupaksi kuin painettu lehti irtonumeroina.

Tekstit on taitettu tablettiin sopiviksi. Paperinmaku on vältetty yhdistelemällä taitavasti tekstiä, valokuvia, grafiikkaa, animaatioita, ääntä, liikkuvaa kuvaa ja kosketusefektejä. Sivuilla on upotettuja videoita, jotka eivät näytä siltä kuin avautuisivat eri ikkunaan. Jutuista voi antaa sähköpostipalautetta toimittajille.

Tabletin ominaisuuksia hyödynnetään muun muassa niin, että videokamerajutussa pääsee kameraa koskettamalla katsomaan kyseisellä laitteella kuvattua videota ja kirjasta kertovassa jutussa kirjan voi ladata luettavaksi ikonia koskettamalla. Joidenkin juttujen kuvat voi koskettamalla ”irrottaa” liikuteltaviksi ja zoomailtaviksi.

Navigointi hoituu alareunan horisontaalisella liukupalkilla tai yläreunasta löytyvällä juttuvalikolla. Wired on hyvä esimerkki siitä, miten iPad-lehti on verkkolehtien kaaokseen verrattuna pisteestä A pisteeseen B päättyvä elämysmatka, jossa lukija tietää koko ajan sijaintinsa. Hallinnan tunne on yllättävän olennainen osa lukukokemusta.

Plussat

  • Yhdistellään suvereenisti tekstiä, valokuvia, grafiikkaa, animaatioita, ääntä, liikkuvaa kuvaa ja kosketusefektejä.
  • Ulkoasu on erittäin tyylikäs.
  • Jutuista pystyy antamaan palautetta, ja leipätekstistä on hyperlinkkejä muun muassa Twitteriin.
  • Mainokset ovat jännittäviä ja sulautuvat toiminnallisuudellaan hyvin kokonaisuuteen.
  • IPad-lehteen on saatu sellainen tuntu, että se antaa tabletissa jotain lisäarvoa lukijalle.

Miinukset

  • Tarvitaanko aikakauslehden kantta enää muistuttamaan iPad-lehdessä paperiversion olemassaolosta?

 

Project, Yhdysvallat / Iso-Britannia

 width=

Projectin The Abuse-o-matic -sovelluksella voi luoda oman kielteisen palautteensa lehdestä.

Maailman ensimmäinen vain iPadissa ilmestyvä aikakauslehti Project on sellainen möhkäle, jonka latautuminen kestää kauan. Kokoa yhdellä numerolla on useita satoja megatavuja.

Erityisesti elokuvalliset kansikuvat tekevät vaikutuksen. Kosketusefektejä on hyödynnetty harkitusti käytettynä tehokeinona otsikoiden esiin kaivamisessa. Jaguar-auton voi mainoksessa itse värittää pyyhkimällä sitä.

Havainnollisuus on viety äärimmilleen: esimerkiksi kirja-arvioissa on klikattava kirjailijan esittely ja esimerkki kirjan luvusta. Kuvakirjoista voi olla esimerkkiaukeama, joka toimii erityisen hyvin vaikkapa sarjakuvakirjojen esittelyssä.

Projectilla on oma blogi, johon pääsee yhdellä klikkauksella. Juttuihin liittyvät verkkolinkit löytyvät joka sivulta plus-ikonin takaa. Näin itse leipäteksti on rauhoitettu huomiota muualle siirtävistä linkeistä.

Navigointi tapahtuu alareunan sormenpääkuvien kautta tai yksinkertaisesti pyyhkimällä lehteä vasemmalta oikealle.

Plussat

  • Ottaa kaikki tehot irti tabletin erityisominaisuuksista.
  • Elämyksellinen lukukokemus.
  • Mainokset ovat jopa kiinnostavia.
  • Ulkoasusta on vaikea löytää moitittavaa.
  • Elokuvamaisten keinojen käyttö on omintakeista ja luultavasti kallista tuottaa.
  • Selkeä navigointi.

Miinukset

  • Paikoitellen turhan kikkailun makua efektien kanssa.

 

Kuudenlaisia iPad-lehtiä

VKL:n eReading Services -projektin tulosseminaarissa helmikuussa vieraillut päätoimittaja John Einar Sandvand jaotteli iPadissa ilmestyvät norjalaiset uutislehdet kuuteen eri kategoriaan.

  • IPad-sovellukset (apps), joissa on maksullista sisältöä. VG+ on ulkopuolisen yrityksen kehittämä iPad-sovellus. Lehti on ollut tähän asti maksuttomasti ladattavissa mutta on muuttumassa maksulliseksi. Ipad-version aamupainoksessa on lehdestä valikoituja uutisia, joita päivitetään iltapäivän painokseen.
  •  E-paperisovellukset eli pdf-näköislehdet. Yleisin iPad-lehtityyppi Norjassakin juuri nyt.
  • Monikäyttöiset sovellukset. A-pressenin Nordlys (www.nordlys.no) on tällainen testituote. Sovellus sisältää näköislehden, verkkosisältöä, uutisia muista lähteistä sekä tv- ja säätiedot. Tarkoituksena on tarjota mahdollisimman täydellinen sisältövalikoima ilman, että pitää käyttää erillisiä sovelluksia jokaiseen tarkoitukseen. Sisäänkäynti sovellukseen on verkon kautta.
  •  Verkkosisällön katseluun tarkoitetut sovellukset. Nettavisen on vaihtoehtoinen tapa katsoa kosketusnäytöltä videoita, kuvia ja muuta verkkosisältöä. Käyttäjille maksuton Nettavisen on rahoitettu mainoksin.
  •  Tablettiin sovitettu selainversio. Esimerkiksi Aftenpostenissa laitteen tunnistus ohjaa oikeaan käyttöliittymään. IPad-versiolle on omat mainosformaattinsa, mutta muuten käyttöliittymä on identtinen verkkosivun kanssa. Ei tue Flashia.
  •  Yhden käyttötarkoituksen sovellukset. VG:n tv-opas on yksi Norjan ladatuimpia sovelluksia.

Lisää aiheesta