Tilaa Uutiskirje!

Neljä paikallislehteä vähentää ilmestymispäiviään

Aamulehden verkkosivuille on tulossa mittaroitu maksumalli.

Ajankohtaiset

Alma Median paikallislehdistä neljä karsii ilmestymispäiviään.

Valkeakosken Sanomien ja Raahen Seudun ilmestymispäivät vähenevät viidestä kolmeen. Raahen Seutu julkaisee lisäksi edelleen kerran viikossa ilmaiseksi jaettavaa Raahelaista. Tyrvään Sanomat ja Pyhäjokiseutu ilmestyvät jatkossa kerran viikossa aiemman kahden ilmestymispäivän sijaan.

Muutokset ovat seurausta Alma Aluemedian yt-neuvotteluista. Paikallislehtien toimituksista loppuu työt yhteensä seitsemältä henkilöltä, ja vähennykset kohdistuvat pääsääntöisesti juuri ilmestymispäiviään karsiviin lehtiin. Irtisanottuja työsuhteita on yksi; loput vähennykset toteutetaan eläköitymisten tai muiden järjestelyjen kautta.

Alma Aluemedian johtajan Kari Juutilaisen mukaan ilmestymispäiviä vähentävät lehdet valittiin kannattavuuden ja tulevaisuusnäkymien perusteella.

– Viisipäiväinen lehti on tietysti aikamoinen kuriositeetti muutenkin. Se vaatii suhteellisen vahvan talousalueen ja ilmoituspohjan.

Samalla kun lehtien toiminta organisoidaan uuteen ilmestymisrytmiin pienemmällä väellä, niissä pyritään lisäämään verkon ja myöhemmin myös mobiilin roolia. Kaikkien Alman paikallislehtien verkkopalvelut muuttuvat maksullisiksi asteittain ensi kesään mennessä.

”Alamme julkaista juttuja ja palveluja enemmän heti ja nimenomaan kuluttajan prime time -aikoina.”

Yt-neuvotteluissa mukana olleissa maakuntalehdissä, Aamulehdessä ja Satakunnan Kansassa, työtä organisoidaan myös uudelleen. Aamulehdessä tähän liittyy vastaavan päätoimittajan Jouko Jokisen mukaan muun muassa muutoksia verkkojulkaisuun.

Aamulehti ottaa tammikuussa verkkosivuillaan käyttöön mittaroidun mallin, jossa saa näillä näkymin lukea ilmaiseksi viisi juttua viikossa. Osa sisällöstä säilyy silti kovan muurin takana, eli kaikkia juttuja ei pääse lukemaan maksutta, vaikka ilmaiskiintiössä olisikin vielä tilaa.

– Alamme julkaista juttuja ja palveluja enemmän heti ja nimenomaan kuluttajan prime time -aikoina. Haluamme kuitenkin välittää tilaajille tunteen, että aina on sisältöjä, joita eivät saa muut kuin tilaajat, Jokinen sanoo.

Aamulehti on siirtynyt yhteen tilausmaksuun, jossa digipalvelut sisältyvät printin tilaukseen automaattisesti. Lisäksi tarjotaan erikseen pelkkää digipakettia ilman printtiä.

Myös liikkuvan kuvan tuotantoa lisätään Aamulehdessä entisestään.

Yhteensä Aamulehden, Satakunnan Kansan ja paikallislehtien toimituksista vähennetään 29 henkilötyövuotta. Aamulehdessä ja Satakunnan Kansassa varsinaisia irtisanomisia on kummassakin kolme.

Lisää aiheesta