Tilaa Uutiskirje!

Näköislehdistä voi tulla pysyvä käytäntö ”pimeinä päivinä”

Ajankohtaiset

Tulevaisuudessa sanomalehdet ilmestyvät ehkä myös niinä noin kymmenenä juhlapyhää seuraavana päivänä, joina ne tähän asti ovat tarjonneet vain verkon uutisvirtaa.

Kaleva, Turun Sanomat, Keskipohjanmaa, Aamulehti ja muut Alma Aluemedian maakuntalehdet julkaisivat pääsiäispyhinä yhteistyössä näköislehtinumeron, Turun Sanomat kaksi.

Kokemus oli niin hyvä, että lehdet ilmestyvät verkossa ja tabletilla tänä vuonna muinakin ”pimeinä päivinä”. Esimerkiksi Turun Sanomat on jo tehnyt päätöksen ilmestymisestä vapun jälkeisenä päivänä ja juhannuksena.

Pääsiäiseksi lehdet tuottivat yhdessä etukäteen lukemistoaineistoa. Paikallinen uutisointi hoitui kutsumalla pari ihmistä vapailta töihin kussakin lehdessä.

‒ Näköislehteen ei tarvita painoa eikä jakelua. Meilläkin on 700 lehdenjakajaa, jotka olisi pitänyt hälyttää paperilehden ulostuloon, Aamulehden päätoimittaja Jorma Pokkinen kuvaa.

Uutismaailmaa elää kalenterista huolimatta. Verkkolehteäkin tehdään joka päivä. Se ylellisyys on onneksi mennyt, että oltaisiin jonakin päivänä kokonaan lomilla, Pokkinen sanoo.

Idea ilmestymättömien päivien paikkaamiseen tuli Turusta.

Turun Sanomien päätoimittajan Kari Vainion mukaan tarkoitus oli paitsi palvella tilaajia myös kannustaa lukijoita digitalisoitumaan. Turussa digilehden rekisteröitymistä helpotti lehden auttava puhelin pääsiäissunnuntaina ja -maanantaina.

‒ Puhelut laskettiin kymmenissä. Vanhin soittaja oli 92-vuotias. Varmaankin oli paikallaan auttaa lukijoita, Vainio arvioi.

 

Näin pääsiäisen lehti keräsi digilukijoita

  • Lehdillä oli erilaisia käytäntöjä siitä, ketkä pääsiäisnumeroa pääsivät lukemaan. Kalevassa se tarjottiin kaikille verkkolehteen rekisteröityneille, Turussa ja Kokkolassa tilaajille ja Aamulehdessä vain printin ja digilehden yhdistelmätilaajille, mistä tulikin vain printin tilanneilta närkästyneitä huomioita.
  • Pääsiäissunnuntaina Aamulehden digitilaajat lukivat lehteä 1,5 kertaa normaalia vilkkaammin.
  • Turussa noin 6000 tilaajaa rekisteröityi digilehden käyttäjiksi.
  • Kokkolassa näköislehteä luki kahdeksankertainen määrä normaaliin verrattuna. Lukijat kirjautuivat digilehteen printissä julkaistun koodin avulla.
  • Myös Kalevassa näköislehti keräsi poikkeuksellisen paljon, lähes 3000 lukijaa.

Lisää aiheesta