Tilaa Uutiskirje!

Mitä kuuluu Google-hankkeille?

Googlen rahasto on tukenut liki kahtakymmentä suomalaista mediahanketta vuoden 2016 jälkeen.

Ajankohtaiset

Googlen DNI Fund (Digital News Innovation Fund) on myöntänyt suomalaisille mediayrityksille kehitysrahaa jo 2,5 miljoonaa euroa parin toimintavuotensa aikana. Rahasto on tukenut kuuttatoista suomalaista hanketta vuoden 2016 jälkeen. Lisäksi STT on saanut tukea viiden eurooppalaisen uutistoimiston yhteishankkeessa.

Kaikkiaan rahasto on myöntänyt journalistisille innovaatiohankkeille Euroopassa 115 miljoonaa euroa. Suurimpia tuensaajia ovat Saksa, Iso-Britannia, Ranska ja Espanja.

Suomen Lehdistö selvitti kaikkien Google-rahoitusta saaneiden suomalaishankkeiden nykyisen tilanteen. Varsinkin ensimmäisten rahoituskierrosten hankkeissa tuettiin startup-yritysten pilotteja ja prototyyppejä. Hankkeet kyllä valmistuivat, mutta kaikki prototyypit eivät edenneet kaupalliseen tuotantoon tai kehitystyö on siltä osin vielä kesken.

”Teimme prototyypin, jossa on paljon hyviä ominaisuuksia. Toivottavasti joskus riittää rahkeita kehittää siitä kaupallinen versio toimittajien käyttöön.”

Esimerkiksi Long Play -verkkojulkaisu kehitteli Googlelta ensimmäisten joukossa saamallaan 50 000 eurolla kansainvälistä versiota omasta julkaisualustastaan.

– Teimme prototyypin, jossa on paljon hyviä ominaisuuksia. Toivottavasti joskus riittää rahkeita kehittää siitä kaupallinen versio toimittajien käyttöön, sanoo LP:n toimitusjohtaja Jukka Ruusila.

Uusimmalla myöntökierroksella Google päätti rahoittaa Otavamedian Corby-tekoälyhanketta ja Keski-Pohjanmaan Kirjapainon Paikallinen ääni -podcast-projektia molempia 50 000 eurolla. Turun Sanomat sai enintään 300 000 euroa automaattisen monikielisen uutispalvelun rakentamiseen.

Otavamedian verkkotuottaja Tuomas Pulsa kertoo, että Corby-hankkeessa on tavoitteena kehittää tekoälyavusteinen ”taustatoimittaja” auttamaan toimittajan työssä. Ohjelma pystyisi seuraamaan suuria tietomassoja ja etsimään niistä toimittajaa mahdollisesti kiinnostavia aiheita.

– Ajatuksena ei siis ole korvata ihmistyötä, vaan yrittää kehittää työkaluja, joilla tavoitetaan syvempi ja laajempi seuranta-alue kuin ihmissilmin on ikinä mahdollista, Pulsa sanoo.

Eniten innovaatiorahaa Suomesta on kerännyt Helsingin Sanomat, joka sai viime vuonna Googlen rahastolta 490 000 euroa uutisten suosittelujärjestelmän kehittämiseen. Lehden toimituspäällikkö Esa Mäkinen kertoo, että Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat ovat tehneet koneoppivaa sisällönsuosittelujärjestelmää ja siihen liittyviä hallinta- ja analytiikkatyökaluja.

– Työkalut ovat melko valmiita, ja niitä otetaan vähitellen käyttöön. Lukijalle näkyvin osio on IS:n artikkelisivun hännästä löytyvän Luitko jo nämä -osion suositukset.

 

Google DNI -rahoitus suomalaisille (yht. 2 488 550 e)

 

Kierros 5 (2018) Hanke Tila ja lopputuotos
Otavamedia 50 000 Corby-tekoäly Alkamassa
Keski-Pohjanmaan Kirjapaino 50 000 Paikallinen ääni
-podcast-palvelu
Alkamassa
Turun Sanomat 30 000 Monikielinen
uutispalvelu
Alkamassa
Kierros 4
(2017)
Helsingin Sanomat 490 000 Koneoppiva sisällönsuosittelu-järjestelmä Kesken. Työkalut melko valmiit.
Alma Media 300 000 Älynotifikaatioiden kehitys Kesken. Päättyy kesällä 2019.
STT 220 000 Uutisrobotiikka Kesken. Päättyy alkuvuonna 2020.
Journalistiliiton
Mediakunta
50 000 Mediaosuuskunnan
kehittäminen
Kesken. Jäsenpalveluiden parannuksia. Päättyy alkuvuonna 2019.
Kierros 3 (2016)
Aller Media Oy 300 000 Työkalu datan
visualisointiin
Kesken
STT 50 000 Verkkosivujen seurantaan luotu Pikkulintutyökalu Valmis. Työkalu oman toimituksen käytössä. Kehitys ja kaupallistaminen jatkuvat.
Kierrokset 1-2 (2016)
NewsInFocus Oy 47 000 Feature-journalismin pelillistämiskokeilu Valmis. Prototyyppi Work in Focus löytyy sovelluskaupoista.
Humanistinen amk 47 000 Kuurojen uutispalvelu Valmis. www.visn.news, facebook.com/
visualsignnews
Verner (nyk. Aatos) 50 000 Podcast-palvelu
freelancereille
Valmis. Pilottisovellus aatospodcast.fi
Imake 11 550 Hyperlokaali uutispalvelu Valmis. Prototyyppi locationews.com
Lucify Oy 50 000 Datan visualisointityökalu Valmis. lucify.com/minard
Alma Talent 50 000 Finanssijournalismin kehityshanke Valmis
Long Play Media Oy 50 000 Kansainvälinen julkaisualusta Valmis. Kansainvälisen julkaisualustan prototyyppi
STT ja eurooppa­laiset uutis­toimistot 60 000 Työkalu urheilutulosten nopeaan käsittelyyn Valmis. Koko summa 300 000 euroa jakautui viidelle eurooppalaiselle uutistoimistolle.

Lue myös pääkirjoitus samasta aiheesta: Rahaa Googlelta vai ei?

> Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast