Tilaa Uutiskirje!

Mediamogulina on mukavaa, toteaa Maarit Nurminen, joka osti taas lakkautusuhan alla olleen paikallislehden

Maarit Nurminen osti kesällä Uuraisten ja Toivakan lehden PaikallisUutiset. Kuusi vuotta sitten hän osti Korpilahti-lehden oltuaan sen päätoimittaja yli kymmenen vuotta. Nurminen päätoimittaa lisäksi Petäjävesi-lehteä.

Korpilahti-lehti toimii Maarit Nurmisen kotitalossa pitäjän keskustassa. ”Eihän tämä loistobisnes ole, eikä raha tule helpolla, mutta kyllä sillä nyt ihmiset elää.”
Ajankohtaiset

Toiset pelastavat koiria kadulta, mutta sinä pelastat paikallislehtiä. Miksi, Maarit Nurminen?

Sen takia, että ne ovat hirvittävän tärkeitä alueillaan. Korpilahdella se on näkynyt ihmisten puheissa ja esimerkiksi viime kuntavaaleissa, joissa paikallisia valtuutettuja pääsi asukaslukuun suhteutettuna hyvin läpi. Uskon vakaasti, että alueen omalla viestintävälineellä oli siinä merkitystä.

Motivaatiosi ei siis ole taloudellinen?

Ei tämä ole mikään tuotto-odotuksien startup, mutta kun lehtiä on useampia, toiminnan jatkumisen edellytykset paranevat. En minäkään niin fanaattinen paikallislehti-ihminen ole, että ihan tekemisen ilosta teen.

Petäjäveden Petäjäiset ovat ostaneet sinulta lähes vuoden ajan Petäjävesi-lehden päätoimittajuutta ostopalveluna. Miten järjestely toimii?

Se toimii sillä tavalla, että teen täällä kotitoimistolla Korpilahdella esimerkiksi taittoa, juttujen suunnittelua ja laskutusta. Perjantaisin olen Petäjävedellä asiakaspalvelupisteellä ja käyn siellä aina tarvittaessa. Mielestäni on tärkeää, että paikallislehden tekijöitä pystyy tapaamaan.

”En minäkään niin fanaattinen paikallislehti-ihminen ole, että ihan tekemisen ilosta teen.”

Olet nyt siis kahden lehden päätoimittaja ja samalla ainoa työntekijä ja nyt myös kolmannen lehden julkaisija. Miten saat aikasi riittämään?

Hyvällä suunnittelulla. Täytyy muistaa, että minulla on muutama kymmenen vuotta rutiinia. En tietenkään kirjoita kaikkia juttuja itse, mutta tälläkin viikolla on loppuviikosta viisi keikkaa. Tietysti jos sovitut asiat jostain syystä peruuntuvat, niin minä olen se, joka otan kopin. Töitä on riittänyt!

PaikallisUutisia kustantavan Viestipantteri Oy:n tulos on ollut viimeiset kolme vuotta tappiollinen. Miten aiot kääntää suunnan?

Kulurakennetta on rukattu. Korpilahti-lehdellä ei ole ollut toimitilakuluja kuuteen vuoteen, ja nyt PaikallisUutisissakin luovutaan toimitilasta. Lahtisen Sanna nimitettiin PaikallisUutisten päätoimittajaksi, ja hän tekee töitä kotoa käsin samalla tavalla kuin minäkin. Minulla ei ole alkuun PaikallisUutisista mitään tuotto-odotuksia. Tässä syntyy myös synergiaa. Onhan se eri asia tehdä vaikkapa ilmoitusliitteitä, kun lehtiä on kolme. Tarkoitus on kasvattaa lehtien sivumäärää. Yhteistä sisältöä tulee jonkin verran, mutta totta kai juttuja pitää sitten paikallistaa.

Millaista journalismia pyrit tekemään lehdissäsi?

Paikallista tietysti. Seuraan kuntien ja alueiden Facebook-ryhmiä ja bongaan aina, mikä ihmisiä puhuttaa ja kiukuttaa. Esimerkiksi jätehuolto on yksi, mistä kerkesin jo taittaa jutun sivulle.

Kuinka mukavaa mediamogulin elämä on asteikolla 1–10?

Sukulaiset sanovat minua mediamoguliksi nykyään. Sanon yhdeksän, koska yksi piste pitää ottaa stressin puolesta pois. Yrittäjyys kuitenkin sopii minulle. Tykkään, että ratkaisut ovat omissa käsissäni. 

Maarit Nurminen aloitti heinäkuussa ostamansa PaikallisUutisten julkaisijana. Hän päätoimittaa lisäksi Petäjävesi-lehteä ja Korpilahti-lehteä, joista jälkimmäisen hän myös omistaa. Nurminen toimii myös viestintäyrittäjänä.

Lisää aiheesta