Tilaa Uutiskirje!

Maakuntauudistusta on avattu laiskasti lehdissä, väittää Pirkanmaan Lehtitalon Matti Pulkkinen

Neljässä pirkanmaalaisessa paikallislehdessä on julkaistu sote- ja maakuntauudistusta selittäviä maakuntauutisia helmikuusta saakka.

Matti Pulkkisen mukaan johdonmukainen kansalaisten sivistäminen maakuntauudistuksen vaikutuksista on ollut vähäistä etenkin pienissä lehdissä. Kuva: Helena Mäkinen / Ylöjärven Uutiset. |Matti Pulkkisen mukaan johdonmukainen kansalaisten sivistäminen maakuntauudistuksen vaikutuksista on ollut vähäistä etenkin pienissä lehdissä. Kuva: Helena Mäkinen / Ylöjärven Uutiset.
Ajankohtaiset

Pirkanmaan Lehtitalon paikallislehdissä on panostettu sote- ja maakuntauudistuksen avaamiseen lukijoille.

Ylöjärven Uutisissa, Akaan Seudussa, Lempäälän-Vesilahden Sanomissa ja Sydän-Hämeen Lehdessä on julkaistu helmikuusta saakka yhteinen aukeamallinen maakuntauutisia joka viikko. Sisällöt näkyvät myös yhtiön radiokanavalla ja verkossa.

Niitä toimittaa Ylöjärven Uutisten entinen päätoimittaja Matti Pulkkinen. Syy satsaukseen on hänen mukaansa ihmisten tiedonpuute ja -tarve.

”Tämä on paikallislehdille mahdollisuus pitää asemansa heikkenevillä markkinoilla. Ihmiset arvostavat, että lehdissä on asiaa.”

­– Jos maakuntauudistus toteutuu, siinä on erittäin paljon selitettävää ihmisille. Se on niin laaja repertuaari, että pankkia ei pysty vuodessakaan tyhjentämään, maakuntakoordinaattoriksi nimitetty Pulkkinen perustelee.

– Tämä on myös paikallislehdille mahdollisuus pitää asemansa heikkenevillä markkinoilla. Ihmiset arvostavat, että lehdissä on asiaa.

Maakuntasivuilla on kerrottu muun muassa Pirkanmaan suunnitelmista palveluverkoston rakentamisessa, maakuntavaltuuston mahdollisista tulevista tehtävistä sekä siitä, mitä toimintoja maakuntahallinnon piiriin tulisi kuulumaan.

Pulkkinen on kirjoittanut myös puolueiden maakuntaohjelmista ja maakuntavaalien ehdokasasettelun tilanteesta.

Hän pelkää, että jos uudistus toteutuu aikataulussa, moni paikallislehti joutuu aloittamaan asioiden selventämisen tyhjästä.

Pulkkinen arvioi, että johdonmukainen kansalaisten sivistäminen uudistuksen vaikutuksista on ollut vähäistä etenkin pienissä lehdissä. Tätä hän pitää laiskuutena.

– Media on levittänyt harhaa, että asiat eivät kiinnosta ihmisiä, Pulkkinen sanoo.

Hän pitää todisteena vastakkaisesta sitä, ettei puolueilla kertomansa mukaan ole ollut vaikeuksia saada ihmisiä ehdokaslistoille. Myös jutuista on tullut paljon kommentteja yleisöltä, yleensä liittyen niiden sisältöön eli uudistukseen.

Pulkkisen mielestä uudistuksen avaaminen on vahvasti paikallislehtien tontilla – kenen muunkaan tehtäviin kuuluisi muutosten näkeminen vaikka Lempäälän tai Akaan kulmasta?

”Media on levittänyt harhaa, että asiat eivät kiinnosta ihmisiä.”

Maakuntasivuilla on kuitenkin kirjoitettu myös muun muassa siitä, miten Pirkanmaan maakuntakala toutain ei säväytä kalastaja Pentti Linkolaa. Pitäisikö siis paikallislehtien ottaa aiempaa maakunnallisempi näkökulma?

Pulkkinen ei sanoisi niinkään.

– Jos syntyy esimerkiksi itsehallinnollinen Pirkanmaa, se tekee meistä kaikista täällä samanlaisia maakuntalaisia. Ei voi sanoa, että tämä ei kiinnosta tai että tämä ei ole paikallista, koska se koskettaa meitä kaikkia.

Sote- ja maakuntauudistuksen toteutuminen on epävarmaa.

Matti Pulkkinen uskoo, että vaikka uudistukset eivät toteutuisi, panostus ei ole mennyt hukkaan. Maakuntasivuja ei myöskään ole tarkoitettu määräaikaiseksi projektiksi uudistusvaiheeseen.

– Jos uudistus ei tule nyt, se tulee seuraavan neljän vuoden aikana, Pulkkinen ennakoi.

– Suomi valuu etelään, on oltava isommat hartiat asioiden pyörittämiseen.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast