Tilaa Uutiskirje!

Luovuutta etsimässä

Näkökulmat

Kirjoittaja on journalistisen kirjoittamisen dosentti, joka työskentelee projektipäällikkönä Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Kun kirjoittaa työkseen, ei vapaalla tule välttämättä ensimmäisenä mieleen tarttua kynään tai näppäimistöön. Erilaisilla pienillä kirjoitusharjoituksilla voi kuitenkin saada aikaan monenlaista: tunnistaa maneerejaan, kyseenalaistaa kirjoitusprosessiaan, puhdistaa ilmaa, löytää ehkä kirjoittamisen ilon.

Tässä muutamia harjoituksia, joita olen kuljettanut yli kymmenen vuoden ajan mukanani. Osan olen kehittänyt itse, osasta on kiittäminen lukuisia kirjoittamisen ohjaajiani. Kimppuun vain!

Minä kirjoittajana. Kirjoita omasta kirjoittamisestasi jatkamalla vuorotellen kutakin seuraavista aloituksista. Kirjoita aina minuutin ajan, kunnes siirryt seuraavaan kohtaan. Viimeksi… En muista… En ole koskaan… Minua hävettää, kun… Toisinaan… Tarvitsisin…

Henkilökuvauksen variointi. Valitse joku sinulle läheinen ihminen. Kirjoita kuvaileva tekstinpätkä jostakin hänelle tyypillisestä tilanteesta. Tee ensimmäisestä versiosta neutraali, kuin kirjoittaisit oikeaa henkilöjuttua.

Kirjoita sitten tekstistä erilaisia muunnelmia. Miltä teksti näyttäisi, jos olisit suuttunut tälle ihmiselle, ja hänen jokainen liikahduksensa raivostuttaisi sinua? Entä miten teksti muuttuisi, jos kääntäisit sävyn ylistäväksi ja ihailevaksi?

” Mitä jos käytät korostetusti adjektiiveja? Entä jos satsaat värikkäisiin verbeihin? Miten tekstin sävy muuttuu?”

Mitä jos käytät korostetusti adjektiiveja? Entä jos satsaat värikkäisiin verbeihin? Miten tekstin sävy muuttuu? Missä kohdassa realismin raja ylittyy?

Oma nekrologi. Kirjoita oma muistokirjoituksesi. Voit laatia sen sellaisena kuin se tehtäisiin nyt, tai kuvitella pitkälle tulevaan. Jos harjoitus tuntuu järkyttävältä, huumori auttaa etäännyttämään.

Totuuden torvi. Tiedät varmasti ihmisen, jonka julkisuuskuva on aivan toisenlainen kuin sinun arkikokemuksesi hänestä. Kirjoita näytölle tai paperille se, mitä hänestä kirjoittaisit, jos voisit olla julkean rehellinen. Tämän harjoituksen tulokset on viisainta tuhota pikaisesti.

Uutisen rikastaminen. Etsi lehdestä yhden palstan uutispätkä. Kirjoita sen ympärille fiktiivinen tarina. Kerro, mikä edelsi uutisen kuvaamia tapahtumia. Entä mitä sen jälkeen tapahtui?

Historian hengessä. Hae Kansalliskirjaston digitoiduista sanomalehdistä sata vuotta vanha juttu. Kirjoita jostakin viimeaikaisesta aiheestasi, mutta imitoi satavuotiaan jutun tyyliä.

Tee se huolellisesti: tarkastele vanhan jutun rakennetta, sanajärjestystä ja -varastoa ja taivutusmuotoja. Mikä on muuttunut eniten, entä mikä on ehkä samanlaista kuin nyt?

Uutishaiku. Poimi lehdestä uutinen. Muotoile siitä haiku eli japanilainen kolmirivinen runo, jonka ensimmäisellä ja viimeisellä rivillä on seitsemän tavua ja keskimmäisellä viisi. Jos ensimmäinen versio jää kovin mekaaniseksi ja konkreettiseksi, niin jatka työstämistä ja muokkaa toinen, haikuisampi teksti.

Kaikki edellä esitellyt harjoitukset toimivat yksin tehtyinä, mutta lyhyitä ja helppoja tehtäviä voi ottaa vaikka toimituspalaverinkin ohjelmaan. Yhteisissä harjoituksissa luottamuksen säilyttäminen on tärkeää, sillä nämä tekstit vievät rutiinien ulkopuolelle, haavoittuvaiselle alueelle.

Lisää aiheesta