Tilaa Uutiskirje!

Lukijat kiittelevät ja moittivat HS:n uutta linjaa verkkokommentointiin

Monia Helsingin Sanomien verkkojuttuja voi jatkossa kommentoida vain omalla nimellä. Uudistuksen tavoitteena ei ole lisätä kommenttien määrää vaan saada enemmän uusia keskustelijoita mukaan.

Helsingin Sanomien pää- ja mielipidekirjoituksia sekä Sunnuntai-sivujen ja politiikan artikkeleita voi nykyään kommentoida vain omalla nimellä. Kuva: 123rf.|
Ajankohtaiset

Helsingin Sanomat muuttaa artikkeliensa verkkokommentoinnin sääntöjä. Aiemmin lehden jutuista on saanut keskustella nimimerkillä, mutta jatkossa kommentteja saa kirjoittaa osaan jutuista vain omalla nimellä. Keskustelu vaatii jatkossakin rekisteröitymisen palveluun.

Muutos etenee vaiheittain. Ensimmäisenä vaihtui pääkirjoitusten, mielipidekirjoitusten sekä Sunnuntai-sivujen ja politiikan artikkeleiden kommentointi. Näiden palstojen juttuja on voinut toukokuun puolivälin jälkeen kommentoida ainoastaan omalla nimellä.

Omalla nimellä kirjoittaminen laajenee syksyllä. Toimitus ei kuitenkaan ole vielä tehnyt päätöksiä siitä, tuleeko omalla nimellä kommentointi aivan kaikille osastoille.

”Omalla nimellä kommentointi on tuonut esimerkiksi politiikan juttuihin uusia sävyjä ja maltillisuutta.”

Lukijoiden palaute on ollut kahtalaista.

– Hyvin paljon on sekä kiitelty että moitittu. Kiittävät palautteet ovat olleet samanlaisia kuin ne syyt, miksi teimme muutoksen. Omilla nimillä kommentointi on muita arvostavampaa ja voi parantaa keskustelun laatua, kertoo Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Esa Mäkinen.

Parin viikon aikana pienen käänteen on Mäkisen mukaan voinut jo aistia.

– Vaikka kommentoijat ovat olleet pääsääntöisesti samoja kuin ennenkin, omalla nimellä kommentointi on tuonut esimerkiksi politiikan juttuihin uusia sävyjä ja maltillisuutta.

Lukijoiden kriittisissä palautteissa on puolestaan harmiteltu muun muassa sitä, etteivät erilaisissa viroissa ja työtehtävissä olevat henkilöt välttämättä pysty enää kommentoimaan arkaluonteisia aiheita. Huolena on ollut se, että he lakkaavat kommentoimasta tai kommentoinnista tulee tylsempää.

Tätä on Mäkisen mukaan vielä vaikea arvioida. Nimimerkin käyttö on kuitenkin tarkoitus sallia jatkossakin herkkien ja vaikeiden aiheiden kohdalla.

Toimitus voi hyödyntää kommentteja tehokkaammin

Helsingin Sanomien verkkojutut keräävät kuukausittain yli satatuhatta kommenttia. Moderointi on ulkoistettu Interaktiv Säkerhet -yritykselle, joka käyttää moderoinnissaan apuna Helsingin Sanomien koneoppivaa algoritmia.

Keskustelun rajaaminen omiin nimiin tietyissä artikkelissa ei vielä toukokuun lopulla näkynyt kommenttien lukumäärässä. Mäkinen ennakoi, että muutoksesta huolimatta määrä pysyy samankaltaisena tai jopa kasvaa tasaisesti kuten tähänkin mennessä.

– Pyrkimyksenä ei tosin ole kasvattaa kommenttien määrää, vaan laajentaa keskustelijoiden piiriä eli saada uusia keskustelijoita mukaan.

”Lukijat pääsevät omalla nimellään rauhallisessa ympäristössä vaihtamaan ajatuksia myös eri mieltä olevien kanssa, mikä on hyvä asia demokratian kannalta.”

Tähän mennessä verkkokommentoijia on ollut Helsingin Sanomien verkkosivuilla kaikkiaan kymmeniätuhansia.

Mäkinen korostaa, että muutoksella halutaan ennen kaikkea palvella lukijoita.

– Lukijat pääsevät omalla nimellään rauhallisessa ympäristössä vaihtamaan ajatuksia myös eri mieltä olevien kanssa, mikä on hyvä asia demokratian kannalta.

Myös toimitukset hyötyvät, sillä jatkossa verkkokommentteja voidaan tehokkaammin upottaa osaksi juttuja. Omalla nimellä käyty mielipiteiden vaihto on journalistisesti painokkaampaa kuin nimimerkkien takaa huutelu.

Jatkossa keskustelijoille myös kerrotaan jo kommentoinnin yhteydessä, että toimitus voi käyttää kommenttia jutuissaan. Tähän mennessä toimitukset ovat kysyneet jokaiselta luvan nimen käytöstä erikseen.

– Verkkokeskusteluissa on paljon kiinnostavia näkemyksiä ja kokemuksia, joita toivottavasti pystymme jatkossa käyttämään entistä enemmän osana juttuja, Mäkinen sanoo.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast