Tilaa Uutiskirje!

Lehtien huoli kuultiin

Esitys postilain uudistamisesta on Petteri Putkirannan mukaan tyydyttävä kompromissi.

Ajankohtaiset

Posti jaetaan jatkossakin jokaisena arkipäivänä haja-asutusalueilla, joilla ei ole sanomalehtien ylläpitämää jakeluverkkoa eli varhaisjakelua. Näin ainakin, jos liikenne- ja viestintäministeriön esitys postilain uudistamisesta menee läpi.

Uudistuksessa on ollut esillä myös vaihtoehto siirtyä kolmepäiväiseen jakeluun koko maassa.

– Tässä on huomioitu huoli, joka sanomalehdillä on ollut varsinkin haja-asutusalueiden tiedonsaannin kannalta, Sanomalehtien Liiton puheenjohtaja Petteri Putkiranta sanoo.

Kilpailuttamalla jakeluun on mahdollista hakea kustannustehokkaita ratkaisuja.

Tänään lausuntokierrokselle lähteneessä esityksessä ministeriö ehdottaa kuitenkin, että taajamissa kirjeitä olisi jatkossa mahdollista jakaa vain kolmena päivänä viikossa.

Osa sanomalehdistä kulkee myös taajamissa päiväpostin mukana. Näille lehdille uusikin esitys olisi heikennys.

– Totta kai meidän toive on, että jakelu säilyisi viisipäiväisenä koko maassa jakeluverkkoja yhdistämällä, mutta tämä on tyydyttävä kompromissi tässä vaiheessa, Putkiranta muotoilee.

Lakiesitys tulee vielä eduskunnan käsittelyyn. Sen mukaan haja-asutusalueiden jakelu järjestettäisiin kilpailuttamalla. Perusjakelun järjestävä taho, nykyisin käytännössä Posti Oy, voisi ostaa jakelun kuljetuspalveluja tarjoavilta yrittäjiltä.

Lakiluonnos on näiltä osin pitkälti Sanomalehtien Liiton esittämän mallin mukainen.

– Kilpailuttamalla jakeluun on mahdollista hakea kustannustehokkaita ratkaisuja. Totuus on, että jakelun yksikkökustannuksissa on nousupaineita, joita voidaan kilpailulla vähentää, Putkiranta sanoo.

Lisää aiheesta