Tilaa Uutiskirje!

Lehtiä jää painamatta, kun postilakko maanantaina alkaa – ”Taloudellisia vaikutuksia on varmasti”

Sanomalehdet varautuvat lakkoon muun muassa etsimällä korvaavaa jakelua, avaamalla näköislehtensä yleisölle sekä viemällä lehtiä nuotopisteisiin.

Maanantaina alkava lakko ei vaikuta varhaisjakeluun. Moni lehti kulkee kuitenkin vähintään osin Postin perusjakelussa. Kuva: Sanomalehtien Liitto
Ajankohtaiset

Maanantaiaamuna alkava Posti- ja logistiikka-alan unioni Paun lakko vaikuttaa sanomalehtiin hyvin eri tavoin.

Maaseudun Tulevaisuus jää näillä näkymin painamatta kahden viikon mittaiseksi kaavaillun lakon aikana. Lehti on käytännössä kokonaan Postin perusjakelussa koko Suomessa.

Lehtien varhaisjakeluun lakko ei vaikuta.

– Taloudellisia vaikutuksia on varmasti, mutta niitä on hankalaa arvioida vielä tässä vaiheessa, kun emme vielä tiedä mahdollisen työtaistelun lopullista ajankohtaa ja kestoa, Viestilehtien vt. toimitusjohtaja Petri Numminen sanoo.

Viestilehdissä on selvitetty mahdollisuutta jakaa lehdet lakon aikana varhaisjakelussa, mutta osoiteaineistojen siirtäminen nopealla aikataululla varhaisjakelijoiden sähköisiin jakokirjoihin ei tule onnistumaan.

Maaseudun Tulevaisuuden näköislehti on lakon aikana veloituksetta kaikkien luettavissa.

”Lehtiä on turha painaa, jos niitä ei jaeta mihinkään.”

Vaikutukset näkyvät myös painoissa. Botnia Printin toimitusjohtaja Hannu Salmi pitää mahdollisena, että suuri osa Postin jakelussa olevista lehdistä jää painamatta.

– Lehtiä on turha painaa, jos niitä ei jaeta mihinkään, Salmi sanoo.

– Pahimmillaan lakon vaikutukset ovat paljon pidemmät kuin lakon kesto. Postin purkaminen kestää monta viikkoa, hän arvioi.

KPK-Yhtiöt Oyj:n lehdissä vaikutukset ovat kuitenkin vähäiset, sillä lehdet toimitetaan oman ja yrittäjäpohjaisen jakelun avulla. Levikkialueen ulkopuolelle menevää etälevikkiä ei kuitenkaan pystytä hoitamaan.

Keskisuomalainen Oyj:ssä lakon vaikutukset ja ratkaisut vaihtelevat suuresti lehtien välillä.

Konsernissa on kaavailtu korvaavaa jakelua muun muassa laajentamalla perusjakelua normaalisti täydentävää viikonloppujakelua arkipäiville. Konsernin omistama jakeluyhtiö Suomen Suoramarkkinointi jakaa yksittäisiä tilattavia lehtiä lakon aikana peittojakeluna.

Liiketoimintajohtaja Erkki Summasen mukaan lakko koskee 37:ää Keskisuomalainen Oyj:n lehteä, joiden levikistä Postin perusjakelussa on 2–30 prosenttia painoksesta.

– Mitä pohjoisempaan ja pienempään lehteen mennään, sitä enemmän lehtiä on perusjakelussa, Summanen sanoo.

Hän ei vielä osaa arvioida, millaisia taloudellisia seurauksia lakolla on.

– Pahimmillaan lakko voi johtaa tilausmenetyksiin alueilla, jonne jakelua ei saada järjestettyä.

Monen muun lehtikustantajan tapaan Keskisuomalainen Oyj:ssä järjestetään lehtiä noutopisteille. Kustantajat varautuvat lakkoon myös ohjaamalla lukijoita digilehden pariin ja tekemällä tuplanumeroita.

Paikallislehti Lapuan Sanomat tekee parhaansa kääntääkseen työtaistelun voitoksi.

Lehti kutsuu lukijoita hakemaan lehden toimituksesta ilmestymispäivänä ja tarjoaa heille glögiä ja piparia. Lakkoajan lehtiin otetaan jopa tuhannen kappaleen lisäpainos.

– Sivukylien noutopisteistä lehtiä hakevat myös ne, jotka eivät ole tilaajia. Heitä silmällä pitäen lakkoajan lehtiin pannaan sivun kokoinen tilauskuponki, jolla saa loppuvuoden kaupan päälle, päätoimittaja Tarja Kojola sanoo.

Toki lakko myös hankaloittaa asioita: kahden viikon päähän suunniteltu rahallisesti merkittävä kaupungin tiedotusliite joudutaan nyt siirtämään.

Paun ja Palvelualojen työnantajat Paltan kiista koskee muun muassa palkkoja, työaikoja sekä sitä, minkä alan työehtosopimusta Paun jakelijoihin ja lajittelijoihin sovelletaan.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta