Tilaa Uutiskirje!

Lehti rakentaa yhteisöä lenkkipolulla

Loimaan Lehden kävelytapahtumat ovat keränneet jo tuhansia osallistujia. "Luomme kuvaa siitä, millainen paikallislehti on", päätoimittaja sanoo.

Loimaan Lehden lenkkitapahtumat keräävät kerralla yli 100 osallistujaa. Lehdelle ne ovat keino lisätä levikkialueen yhteisöllisyyttä. Kuva: Kiti Salonen.
Ajankohtaiset

Kun Loimaan Lehti järjesti ensimmäisen lenkkitapahtumansa, päätoimittaja Kati Uusitalo odotti paikalle muutamaa lukijaa. Tulijoita oli 39. Nykyään yhteislenkkeihin osallistuu kerralla jo yli 100 ihmistä.

Loimaan Lehti on järjestänyt lenkkejä keväisin ja syksyisin nyt kaksi vuotta. Lenkeillä lehden tekijät ja lukijat kiertävät alueen pururatoja. Seuraava kierros starttaa ensi viikolla, ja lokakuun lenkkikuun aikana tapahtumia on yhteensä yhdeksän.

Ideana on rakentaa paikallislehden alueelle yhteisöllisyyttä, nauttia luonnossa liikkumisesta ja tehdä tapahtumista ja erilaisista pururadoista juttuja lehteen.

– Luomme koko ajan kuvaa siitä, millainen paikallislehti on. Lehden kannattaa olla iloisesti yhdessä lukijoiden kanssa. Ei ole mitään järkeä, että päätoimittaja löytyy jostain kolmen oven takaa toimistosta – vaan mieluummin juuri sieltä yhteiseltä lenkiltä verkkarit päällä, Uusitalo sanoo.

Uusitalon mukaan osallistujilta on tullut tapahtumista paljon hyvää palautetta. He ovat tutustuneet uusiin ihmisiin ja ulkoilualueisiin. Lukijat antavat myös pururadoilla lehden väelle juttuvinkkejä, ja heillä on myöhemminkin matala kynnys lähestyä toimitusta.

”Ei ole mitään järkeä, että päätoimittaja löytyy jostain kolmen oven takaa toimistosta – vaan mieluummin juuri sieltä yhteiseltä lenkiltä verkkarit päällä.”

Osallistujia on tähän mennessä ollut jopa 3 500, ratoja on koluttu yli 40, ja kilometrejä on kertynyt yhteensä noin 15 000. Lehden levikkialueella asuu reilut 20 000 ihmistä.

– Ihmisillä on tarve olla yhdessä. Olen joka kerta niin yllättynyt ja iloinen osallistujamääristä, Uusitalo kertoo.

– Luulen, että jos esimerkiksi urheiluseura järjestäisi vastaavia tapahtumia, ihmiset voisivat miettiä, että tuo ei ole se minun seurani tai että pitäisi olla tosi urheilullinen osallistuakseen. Lehti sen sijaan on yhteinen nimittäjä koko seudulle.

Tapahtumissa jokainen osallistuja kiertää pururadan vähintään kerran ja saa pienen lahjan. Ne, jotka lenkkeilevät lehden kanssa kevään tai syksyn aikana useampaan kertaan, voivat lisäksi osallistua arvontaan. Kaikkiin kauden tapahtumiin osallistunut saa erikoispalkinnon.

Loimaan Lehti panostaa yhteisöllisyyteen myös monilla muilla tapahtumilla. Hiljattain on järjestetty muun muassa rehupaalien maalausta ja virsilauluilta. Parhaillaan Uusitalo on lukijamatkalla Islannissa.

Hänen mukaansa tapahtumien vaikutusta suoraan lehden tilauksiin on vaikea arvioida. Levikin lasku on tällä hetkellä vain prosentin luokkaa, mikä on useampana päivänä viikossa ilmestyvälle lehdelle hyvä tulos. Tapahtumissa tarjotaan myös digitilausten kokeilujaksoja, joihin osa tarttuu.

– Yhteisön rakentaminen kannattaa, koska lehden pitää olla tärkeä ihmisille. Mielikuva lehden tekijöistä välittyy monella muullakin tavalla kuin tekstin kautta. Emme voi olla tärkeitä vain paperilla, Uusitalo sanoo.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast