Tilaa Uutiskirje!

Lehdet tuskailevat kallistuvan jakelun kanssa – Kaleva Mediassa printtitilauksen hinta vaihtelee asuinpaikan perusteella

Myös Turun Sanomat laskuttaa jakelulisää osalta asiakkaitaan.

"Jakelukustannukset ovat paitsi nousseet myös eriytyneet", sanoo Niiles Nousuniemi Kaleva Mediasta.
Ajankohtaiset

Kaleva Media on kasvavia jakelukuluja kattaakseen ryhtynyt perimään tilaajilta lisämaksuja lehtien printtitilauksista. Yhtiöllä on viime vuoden alusta lähtien ollut käytössä tilaajan asuinalueeseen perustuva lisämaksu, jonka myötä vaikeammin saavutettavilla alueilla asuvat maksavat lehtitilauksestaan lisähintaa.

Kaleva Median sisältöliiketoiminnan johtaja Niiles Nousuniemi perustelee jakelulisiä yhtiön lehtien laajalla maantieteellisellä jakelualueella, joka on ”suurin piirtein puoli Suomea”. Nousuniemen mukaan vielä pari vuotta sitten Kaleva Medialla oli printtitilauksia, jotka tuottivat yhtiölle tappiota.

– Jakelukustannukset ovat paitsi nousseet myös eriytyneet. Isoimpien kaupunkien taajamien alueella jakelu on selvästi edullisempaa kuin syrjäseuduilla, hän sanoo.

Nyt yhtiön maakunta- ja paikallislehdet on jaettu hinnoittelussa kolmeen vyöhykkeeseen sillä perusteella, kuinka vaikeaa ja kallista jakelu eri alueille on. Vyöhykkeestä riippuen yhtiön maakuntalehden vuositilaukseen voidaan lisätä 30–60 euron suuruinen jakelulisä. Paikallislehdissä lisämaksu on 6–30 euron suuruinen.

Nousuniemen mukaan vyöhykehintojen käyttöönottamisen jälkeen kyseisiltä alueilta on tullut hieman enemmän tilausperuutuksia kuin alueilta, joissa jakelulisiä ei ole. Myös palautetta asiakkailta on tullut.

– Hinnankorotuksista harvemmin kiitosta tulee.

Yhtiö on pyrkinyt viestimään asiakkaille, että digitaalinen tilaus on paitsi edullisempi vaihtoehto myös samanhintainen kaikille asiakkaille.

”Hinnankorotuksista harvemmin kiitosta tulee.”

Nousuniemen mukaan printin vyöhykehinnoittelu on yhtiölle tärkeä malli, joka mahdollistaa fyysisen lehden jakelua myös syrjäseuduille. Mallin toimivuudesta on Kaleva Mediaan tullut myös joitain kyselyjä muista suomalaisista mediataloista.

Vastaavantyyppinen jakelulisä on käytössä ainakin Turun Sanomissa. Joillakin seuduilla lehden ydinlevikkialueen ulkopuolelle jaettavien printtilehtien normaaliin tilaushintaan lisätään 19 senttiä per jaettava lehti.

Lukijamarkkinoinnin johtaja Tiina Okko puhuu tässä vaiheessa vielä kokeiluluontoisesta lisämaksusta eikä pysyvästä ratkaisusta. Okon mukaan lehden hinta on ylipäätään yleisin syy peruuttaa lehden tilaus, ja jakelulisän käyttöönotto on tuottanut aavistuksen normaalia enemmän peruutuksia.

– Näen kuitenkin, että muualle kuin Varsinais-Suomeen lehteä tilaavilla on hinnan sijaan muita syitä, kuten syvä kotiseuturakkaus, tilata lehteä. Jokainen ymmärtää, että mitä kauemmaksi lehteä toimitetaan, sitä kalliimmaksi kilometrit tulevat.

Esimerkiksi KSF Median lehdillä ei ainakaan tällä hetkellä ole jakelulisää käytössä, vaikka yhtiön lehtiä tilataan myös Ahvenanmaalle. Toimitusjohtaja Anna Hellerstedtin mukaan jakelulisän laskuttaminen asiakkailta on kuitenkin yleinen käytäntö Ruotsissa.

Myöskään Keskisuomalaisen lehdillä ei konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan ole käytössä tilausmaksun päälle tulevia jakelulisiä. Ne ovat hänen mukaansa kuitenkin yksi asia, jota on tulevaisuudessa harkittava tarkkaan, jotta eri alueilla mahdollistetaan mahdollisimman hyvä jakelutaso.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast