Tilaa Uutiskirje!

Lehdet kritisoivat: Postin etu painaa liikaa

Ajankohtaiset

Jakelusta tulee sattumanvaraista, jos ministeriön ehdotus toteutuu, arvioi Sanomalehtien Liitto.

Postilakia uudistetaan Posti Oy:n liiketoiminnan näkökulmasta, kuluttajien edun vastaisesti.

Jos ministeriön ehdotus toteutuu, johtaa se postiverkon pikaiseen alasajoon suuressa osassa maata.

Näin Sanomalehtien Liitto kritisoi hallituksen aikeita. Liiton edustajat kommentoivat tiistaina liikenne- ja viestintäministeriön arviomuistiota uudistuvasta postilaista.

Ministeriö ehdottaa, että kirjeille sallittaisiin huomattavasti nykyistä suurempi viive. Sen turvin puolet kirjeistä voitaisiin käytännössä jakaa kerran viikossa tai harvemmin.

– Arviomuistion ehdotukset johtaisivat ennakoimattomaan, jopa sattumanvaraiseen, jakeluun, mikä on kohtuutonta niin kuluttajien kuin yritysten kannalta, Sanomalehtien Liiton hallituksen puheenjohtaja Petteri Putkiranta sanoo.

Haluamme, että ehdotuksen vaikutukset sananvapaudelle ymmärretään ennen kuin lähdetään tähän.

Sanomalehdistä 20 prosenttia kulkee kirjejakelun mukana. Näiden lehtien lukijoita viive koskisi suoraan ja muitakin välillisesti, kun lehtitalojen liiketoiminta kärsii.

Nykyisen lain mukaan 95 prosenttia kirjeistä on oltava perillä toisena päivänä ja 98 prosenttia kolmantena päivänä jättöpäivästä.

Uusi esitys poikkeaa tästä rajusti. Sen mukaan 50 prosenttia kirjeistä on jaettava vasta kolmantena ja 97 prosenttia viidentenä päivänä postittamisen jälkeen.

– 50 prosenttia voi täyttyä jo suurista asutuskeskuksista, Sanomalehtien Liiton liittojohtaja Jukka Holmberg huomauttaa.

Ministeriö esittää yhtenä vaihtoehtona myös jakelupäivien karsimista nykyisestä viidestä kolmeen. Sanomalehtien Liiton mukaan ministeriö ei huomioi viisipäiväisen jakelun tärkeyttä tilaajille ja mediatalojen liiketoiminnalle.

Petteri Putkirannan mukaan ehdotettu lakimuutos johtaisi jo parissa vuodessa päivälehtien ilmestymispäivien vähentämiseen.

Jo nykyisen velvoitteen voimassa ollessa Posti on ilmoittanut jättävänsä kirjeet jakamatta tiistaisin ensi vuoden alusta. Tämä on mahdollista kirjepostille jo nyt sallitun viipeen vuoksi.

Sanomalehtien Liiton maaliskuussa teettämän tutkimuksen mukaan 86 prosenttia suomalaisista säilyttäisi postinjakelun viisipäiväisenä.

­Me emme halua väkivaltaisesti pakottaa digiin niitä, joilla ei ole valmiutta tai halua siihen.

– ­Me emme halua väkivaltaisesti pakottaa digiin niitä, joilla ei ole valmiutta tai halua siihen, Putkiranta sanoo.

– ­Haluamme, että ehdotuksen vaikutukset sananvapaudelle ymmärretään ennen kuin lähdetään tähän.

Sanomalehtien Liitto esitti tiistaina myös oman mallinsa jakelun kehittämiseen.

Mallissa avainroolissa on viisipäiväisen jakelun säilyttäminen kustannuksia karsimalla. Taajamissa päiväposti voitaisiin toimittaa aamulla sanomalehtijakelun yhteydessä.

Haja-asutusalueilla postinjakelu yhdistettäisiin muihin kuljetuksiin ja palveluihin. Samassa logistisessa verkossa liikkuisivat posti ja esimerkiksi koululaiset.

Posti tai muu jakeluyhtiö voisi tuottaa jakelupalvelut kilpailuttamalla paikallisia yrittäjiä ja osuuskuntia. Jo nyt osa lehtitaloista ostaa varhaisjakelua esimerkiksi taksiyrittäjiltä.

Sanomalehtien Liitto ehdottaa myös, että jos viisipäiväisestä kirjejakelusta karsitaan, sanomalehdet pitäisi Suomessakin määritellä kirjepostin tapaan yleispalvelutuotteeksi niin kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on tehty.

Se pakottaisi lainsäätäjät katsomaan postilakia suoraan sanomalehtien, ei vain kirjepostin, näkökulmasta ja määrittelemään sanomalehtien jakelulle minimitason.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast