Tilaa Uutiskirje!

Lapin lehdet yhteen – Posarista aluetoimitus

Lapin Kansan päätoimittajan Antti Kokkosen mukaan on parempi luoda Lappiin yksi vahva lehti kuin jatkaa höylällä karsimista. Alman Lapin lehdissä alkaa yt-neuvottelut.

Ajankohtaiset


Alma Media aikoo yhdistää Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomat. Suunnitelman mukaan kesäkuussa Lapissa ilmestyisi vain yksi päivälehti, 6-päiväinen Lapin Kansa.

Pohjolan Sanomien tilaajat saisivat kuitenkin yhä entisellä nimellä kulkevan painoksen, jossa julkaistaan osittain erillistä sisältöä.

– Lehdet ovat pääsääntöisesti kuitenkin täysin identtisiä, Lapin Kansan päätoimittajana edelleen jatkava Antti Kokkonen sanoo.

Kokkosen arvion mukaan vaihtuvia sisältöjä olisivat päivittäin ainakin etusivu ja yhdestä kahteen aukeamaa.

Iso muutos talon sisällä on, että Rovaniemelle keskitetään lehden taitto ja myös uutistoiminnan johtaminen. Kemi-Torniosta tulee ikään kuin aluetoimitus.

Alma Aluemedian liiketoimintajohtajan Kari Juutilaisen mukaan suurin hyöty yhdistämisestä on päällekkäisen työn karsiminen.

Yhtiö ilmoitti samalla yt-neuvotteluista, jotka johtavat enimmillään 30 henkilötyövuoden karsimiseen Lapin lehdissä. Yt-neuvottelut koskevat Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien lisäksi Alman kaupunkilehtiä, Uutta Rovaniemeä ja Lounais-Lappia.

Rovaniemellä ilmestyvä Lapin Kansa ja Kemi-Tornio-alueen Pohjolan Sanomat ovat tehneet tähänkin asti tiivistä sisältövaihtoa ja toimitukset ovat olleet päivittäin videoneuvotteluyhteydessä keskenään. Nyt toimitukset, mediamyynti ja tuotanto yhdistetään.

– Iso muutos talon sisällä on, että Rovaniemelle keskitetään lehden taitto ja myös uutistoiminnan johtaminen. Kemi-Torniosta tulee ikään kuin aluetoimitus, Kokkonen sanoo.

Sunnuntain numero jää Lapin Kansasta pois. Lauantain lehden välissä jaetaan kuitenkin Sunnuntai-liite ja verkkoon tehdään sunnuntaina digilehti, jonka muoto on vielä tarkentumatta. Vuoden 2014 alusta viisipäiväiseksi muuttunut Pohjolan Sanomat saa takaisin maanantain ja torstain lehden.

– Sunnuntain on tietysti hyvä lukupäivä, siinä mielessä sunnuntaista luopuminen on harmi. Sunnuntain jakelun hinta vastaa kuitenkin noin kahden arkipäivän lehden jakelua, Kokkonen perustelee.

– Nyt voimme tarjota mainostajille koko Lapin näkyvyyden. On parempi saada tällä tavalla yksi elinvoimainen lehti kuin jatkaa höyläsäästöjä.

Kokkosen mukaan lehtien yhdistäminen on sikäli luontevaa, että myös monia muita Lapin maakunnan toimintoja, kuten ammattikorkeakoulut, on yhdistetty.

– Valtakunnan vaikuttamisessa olemme jatkossa yksi vahva Lapin ääni. Kemi-Tornion alueen ja muun Lapin intressit ovat aika yhtenäiset, Kokkonen sanoo.

Lisää aiheesta