Tilaa Uutiskirje!

Länsinaapurit suosivat printtimäisiä verkkosivuja

Ajankohtaiset

Keskisuomalaisen verkkoliiketoiminnan päällikkö Ville Grahn arvioi Suomen Lehdistön pyynnöstä The Best of Scandinavian News Design -kilpailun online-sarjan parhaimmiston. Hän tykästyi Aftenpostenin Utøyan tragediaa taustoittavaan verkkoartikkeliin.

– Verkkoonkin voi tehdä linkityksen avulla taustoittavia juttuja. Toimitukselle tämä on teknisesti jopa kauhean yksinkertaista, mutta palvelee lukijaa.

Utøyaa käsittelevät verkkopaketit olivat virallisenkin tuomariston mieleen. Kisassa ainut kultaa saanut toteutus oli norjalaisen Verdens Gangin uutispaketti juurikin Utøyasta.

Online-sarjassa palkittiin ainoastaan yksi suomalainen: Suomen Kuvalehden karttasovellus. Sarjassa ei ollut suomalaistuomaria. Palkittujen sivujen, sovellusten ja sivustojen perusteella Grahn näkee länsinaapureiden arvostavan erilaista visuaalista tyyliä kuin suomalaisten.

– Ruotsissa ja Norjassa tehdään visuaalisesti erityylisiä verkkosivuja kuin Suomessa. Sivuilla on paljon pientä sälää. Logiikka on varmasti se, että tarjotaan lukijalle mahdollisimman paljon tarttumapintaa, mutta tärkeysjärjestys jää epäselväksi.

Grahnin silmään tiuhaan palkitut norjalaiset ja ruotsalaiset sivustot muistuttavat paperilehtiä.

– Paperia muistuttavat sivut voivat olla brändin kannalta hyväkin. Suomessa lehtien sivut ovat enemmän verkkosivujen kuin paperilehden kaltaisia. Toki katson sivuja erilailla kuin graafikko.

 

Panokset kovenevat seuraavaan kisaan

Suomen Kuvalehden kartan lisäksi kilpailussa palkittiin vain muutama mobiili- tai verkkosovellus. Grahn uskoo määrän lisääntyvän ja tason kohoavan seuraavalla kierroksella.

– Vielä ei tullut vau-efektiä, mutta vasta tänä vuonnahan isoimmat lehdet ovat alkaneet tehdä sovelluksia tosissaan.

Keskisuomalaisella on Savon Sanomien kanssa yhteiskäytössä kaksi ohjelmoijaa. Journalististen sovellusten tekoon resurssit eivät tahdo riittää. Kesäkuussa Keskisuomalainen selvitti kiinteistövälittäjien välityspalkkioita joukkoistamalla ja kuntavaaleihin on tehty muutamia sovelluksia. Grahnin mukaan enempi ei olisi nykytilanteessa järkevää.

– Hinta-hyötysuhde on heikko. Jos verkkosivut olisivat maksulliset, olisi kannattavaa ja perusteltua tehdä lukijoille vain verkkoon soveltuvaa sisältöä.

Printtisarjan tuomaristossa Suomea edustivat Aamulehden ulkoasupäällikkö Stefani Urmas ja Helsingin Sanomien ulkoasutuottaja Olli Nurminen. Lue heidän mietteensä palkituista ja tunnelmat kisasta Suomen Lehdistön keskiviikkona 17. lokakuuta ilmestyvästä numerosta.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast