Tilaa Uutiskirje!

Länsi-Suomen toimitus ei osannut odottaa lehtien sulauttamista: ”Onhan muutos dramaattinen”

Sanoma Media Finlandin Petteri Putkirannan mukaan Satakunnan Kansa ja Länsi-Suomi aiotaan yhdistää, koska kestävälle pohjalle pääseminen edellyttää merkittäviä rakenteellisia toimia. Hänen mukaansa kertatoimi on myös parempi verrattuna jatkuvaan tehostamisen kierteeseen.

Suunnitelman mukaan helmikuusta alkaen ilmestyy uusi tuote Satakunnan Kansa Länsi-Suomi. Sen sijaan kaupunkilehti Raumalainen jatkaa ilmestymistään kerran viikossa entiseen tapaan.
Ajankohtaiset

Sanoma aikoo yhdistää Porissa ilmestyvän Satakunnan Kansan ja elokuussa ostamansa raumalaisen Länsi-Suomen. Uusi lehti ”Satakunnan Kansa Länsi-Suomi” aloittaa suunnitelman mukaan helmikuussa. Tuotefuusion ja toimituksen uudelleen organisoimisen vuoksi Sanoma Media Rauma Oy:ssa alkaa muutosneuvottelut.

Muutosneuvottelujen piirissä on Raumalla 28 työntekijää kuluttajamyynnistä, asiakaspalvelusta, mediamyynnistä ja toimituksesta. Neuvottelut voivat johtaa 17 henkilön irtisanomiseen.

– Oli selvää, että kauppaa seuraa jossain vaiheessa toimenpiteitä, mutta tätä täyttä sulauttamista emme kyllä osanneet odottaa, se ei mahtunut meidän ajatuksenjuoksuumme, Länsi-Suomen ympäristötoimittaja ja pääluottamushenkilö Jami Jokinen kommentoi.

Lehtien yhdistämistä enemmän Jokista kuitenkin tyrmistytti muutosneuvotteluiden ilmoitettu enimmäisvähennystarve.

Jokisen mukaan moni umpiraumalainen ei pidä itseään satakuntalaisena, mikä voi tuoda oman haasteensa lehtien yhdistämisessä.

– Mutta oletan ja toivon, että työnantaja on tämän paketin harkinnut ja että lopputulos on toimiva. Viime kädessä lukija ratkaisee, voiko se toimia.  

– Länsi-Suomen journalistien näkökulmasta toivon, että meidän lukijamme ovat sitoutuneita Rauman seudun journalismiin eikä se olisi kiinni siitä, mitä lehden etusivulla lukee, Jokinen sanoo.

”Toivon, että meidän lukijamme ovat sitoutuneita Rauman seudun journalismiin eikä se olisi kiinni siitä, mitä lehden etusivulla lukee.”

Sanoma Media Finlandin uutis- ja featuremedia -yksikön liiketoimintajohtaja Petteri Putkiranta oli tiistaina kertomassa muutoksesta Raumalla. Hänen mukaansa vastassa oli ”hiljainen yleisö”.

– Onhan muutos dramaattinen, Putkiranta myöntää.  

Lehtien yhdistäminen nähtiin hänen mukaansa kuitenkin kestävimmäksi vaihtoehdoksi.

– Tarvitaan merkittäviä rakenteellisia muutoksia, jotta päästäisiin kestävälle pohjalle tällaisessa maakuntamediassa.

Länsi-Suomea ja kaupunkilehti Raumalaista kustantaneen Marva Media Oy:n liiketulos painui lähelle nollaa viime vuonna.

Sanoman tiedotteessa Satakunnan Kansan päätoimittaja Tomi Lähdeniemi sanoi muutoksen “vahvistavan elinvoimaista journalismia ja alueellista ääntä”.

Miten tämä käytännössä toteutuu, jos Raumalta irtisanotaan mahdollisesti jopa 17 työntekijää?

– Keskitämme panokset alueellisen yhteistuotteen kokonaislaatuun, varsinkin sen digitaaliseen ilmentymään. Kyllä me uskomme, että alueellinen ääni vahvistuu verrattuna muihin vaihtoehtoihin. Koska riippumatonta journalismia ei pystytä harjoittamaan, ellei se ole myös taloudellisesti riippumatonta.

Putkirannan mukaan vaikuttava kertamuutos on parempi verrattuna jatkuvaan tehostamisen kierteeseen, ”jossa tämäkin operaatio on ollut”.

Länsi-Suomi on ilmestynyt vuodesta 1905 ja Satakunnan Kansa vuodesta 1873. Putkirannan mukaan brändimuutos on aina riski, mutta sen ottamiseen ovat kannustaneet esimerkit muista lehdistä eli Ilkan ja Pohjalaisen sekä Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien yhdistymisistä.

”Kyllä me uskomme, että alueellinen ääni vahvistuu verrattuna muihin vaihtoehtoihin.”

Länsi-Suomen päätoimittaja Janne Rantanen jätti tehtävänsä välittömästi. Länsi-Suomen vt. vastaavana päätoimittajana toimii helmikuun alkuun saakka Sanoman uutismedioiden kehityspäällikkö Samuli Leivonniemi.

Petteri Putkiranta ennakoi, että yhdistämisellä on vaikutuksia myös Satakunnan Kansan toimitukseen.

– Ensin suunnitellaan Sanoma Media Rauma Oy:n sulautuminen meidän tekemiseemme, ja sillä on varmasti joitakin vaikutuksia koko Satakunnan yhteistoimituksen toimintaan.

Raumalle jää oma fyysinen toimituksensa, vaikka se onkin organisatorisesti osa Satakunnan yhteistoimitusta. Putkirannan mukaan vielä ei ole selvää, tuleeko Raumalle esimerkiksi oma paikallispainoksensa.

Entä onko nimi Satakunnan Kansa Länsi-Suomi lopullinen vai työnimi?

– Se on alustava suunnitelma, Putkiranta vastaa.

Sanoma ilmoitti elokuussa ostavansa sanomalehti Länsi-Suomea ja kaupunkilehti Raumalaista julkaisevan Marva Median. Kauppa on jatkoa Sanoman Satakunnan-laajentumiselle, sillä yhtiö osti Porissa ilmestyvän Satakunnan Kansan Alma Medialta jo vuonna 2020 osana laajempaa alue- ja paikallismediajärjestelyä.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast