Tilaa Uutiskirje!

Länsi-Savosta tulee lähes 20 nimekkeen ketju

”Haluamme siirtyä pari pykälää suurempaan kokoluokkaan”, sanoo Länsi-Savo-konsernin hallituksen puheenjohtaja Jukka Tikka.

Ajankohtaiset

Reilun kolmen vuoden sisällä Länsi-Savo-konserni on ostanut jo 11 lehteä Sanomalta.

Mikkeliläinen lehtitalo tiedotti tänään solmineensa kaupat Sanoma Lehtimedian ostamisesta. Länsi-Savolle siirtyvät maakuntalehdet Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat ja Kymen Sanomat, aluelehti Uutisvuoksi sekä kaupunkilehdet Vartti Etelä-Karjala ja Vartti Kouvola.

Alkuvuonna 2011 Länsi-Savo osti Sanomalta viisi paikallislehteä: Keskilaakson, Joutseno-lehden, Kaakonkulman, Luumäen Lehden sekä Pitäjänuutiset.

Länsi-Savo-konserni on kasvanut nopeasti 19 sanoma- ja kaupunkilehteä julkaisevaksi lehtitaloksi.

– Se kertoo uskosta alueellisen viestinnän tulevaisuuteen. On myönnettävä, että polku ei ole helppo, mutta perustarve paikalliselle viestinnälle on olemassa, Länsi-Savo-konsernin hallituksen puheenjohtaja Jukka Tikka sanoo.

On tavattoman tärkeää, että saavutamme mahdollisimman ison osan alueen väestöstä

Kaikki nimekkeet ilmestyvät tiiviillä maantieteellisellä alueella Etelä-Savossa, Etelä-Karjalassa ja Kymessä.

– On tavattoman tärkeää, että saavutamme mahdollisimman ison osan alueen väestöstä, Tikka kommentoi.

– Haluamme siirtyä pari pykälää suurempaan kokoluokkaan.

Tikan mukaan suurempana toimijana on helpompi järjestää tehokkaasti digitaalinen kehitystyö, journalistinen sisältöyhteistyö, tukitoiminnot ja jakelu.

Tarkempia suunnitelmia yhteistyön kehittämisestä ei vielä ole. Jo nyt eri konserniin kuuluvat lehdet Länsi-Savo ja Itä-Savo sekä Sanoma Lehtimedian maakuntalehdet vaihtavat sunnuntaisivujen aineistoja.

Yhtiössä pohditaan myös oman jakelun laajentamisen mahdollisuuksia. Sanoma Lehtimedian lehdet on jakanut pääosin Itella, kun taas Itä-Savon ja Länsi-Savon jakelu taajamissa on hoidettu yhtiön omin voimin.

Tänään julkistetussa kaupassa Länsi-Savo Oy ostaa kokoonsa nähden merkittävän palan lehtiliiketoimintaa, minkä vuoksi kauppa toteutuu viiden vuoden siirtymäajalla.

Sanoma Lehtimedian mediatoimintojen liikevaihto oli noin 40 miljoonaa euroa viime vuonna ja Länsi-Savo-konsernin noin 50 miljoonaa. Kauppaan kuuluvat lisäksi kaksi Sanomapainon yksikköä, Saimaan Lehtipaino Oy ja Lehtikanta Oy.

Kaupassa syntyy uusi yhtiö, johon tulevat Länsi-Savo-konsernista Länsi-Savon, Itä-Savon sekä Viikkoset-kaupunkilehden julkaiseminen.

Ensi vaiheessa Länsi-Savon omistukseen siirtyy 51 prosenttia uudesta yhtiöstä, ja tämän osan kauppahinta on 10 miljoonaa euroa. Yhtiön toimitusjohtajaksi tulee Sanoma Lehtimedian nykyinen toimitusjohtaja Jarmo Koskinen. Länsi-Savo Oy:n toimitusjohtaja Juha Pelkonen jatkaa konsernin paikallislehtiyksikön ESV-Paikallismedioiden toimitusjohtajana.

Vähemmistöosakkaaksi yhtiöön jäävä Sanoma aikoo tehdä yhteistyötä tuotekehityksessä Länsi-Savon kanssa.

Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pekka Soini kertoi tiedotteessa, että Sanoma aikoo keskittyä valtakunnallisiin ja pääkaupunkiseudun medioihin.

Korjaus: Alkuperäisessä jutussa väitettiin, että Länsi-Savo-konserni julkaisisi kaupan jälkeen 18:aa sanoma- ja kaupunkilehteä. Oikea luku on kuitenkin 19. Länsi-Savo osti maaliskuussa myös Länsi-Saimaan Sanomat.

Lisää aiheesta