Tilaa Uutiskirje!

Kuntsari loikkasi edelläkävijäksi

Ajankohtaiset

Kunnallislehti Paimio-Sauvo-Kaarina avasi joulukuussa uuden verkkopalvelunsa Kuntsari.fi:n. Erikoisen palvelusta tekee tapa, jolla sivut on tehty.

Paikallislehti palkkasi uuden toimittajan, joka keskittyi noin vuoden ajan vain uuden järjestelmän rakentamiseen ja sisällön ja rakenteen miettimiseen. Toimituksessa työskentelee nyt yhteensä viisi ihmistä.

– Luulen, että itsenäinen paikallislehti ei ole aiemmin tehnyt näin isoa panostusta verkkoon, arvioi päätoimittaja Taina Tukia.

Vanhoille sivuille päivitettiin kahdesti viikossa pari uutta juttua aina lehden ilmestymisen jälkeen. Uudet sivut pidetään tuoreina joka päivä. Nyt sivuilla on ulkopuolisia blogikirjoittajia, videoita, kuvagalleria ja blogien kommentointimahdollisuus. Samalla Kuntsari perusti Facebook-yhteisön ja teki mahdolliseksi rss-syötteiden tilaamisen.

Verkon rooli pohdittiin selväksi

Uudistukseen ei syöksytty sokkona. Lehdessä pohdittiin perusteellisesti, mitä netissä halutaan tehdä. Verkolla päätettiin tavoitella niitä nuoria lukijoita ja perheitä, joita printtilehti ei näytä löytävän. Verkon tarkoitus on siis vahvistaa paikallisen tiedonvälittäjän roolia.

– Netti täytyy tämänkin kokoisessa talossa ottaa haltuun. Paikallislehtien pitäisi katsoa ennakkoluulottomammin tulevaisuuteen ja katsoa, millaisia tarpeita lukijoillamme on toimintaamme kohtaan. Ei riitä, että perustuote on hyvä, pitää katsoa laveammin. Jos me junnaamme paikoillaan, muut menevät ohi, sanoo Tukia.

Verkkoon ja paperilehteen ei laiteta samoja sisältöjä. Sen sijaan esimerkiksi kuvagalleria toimii paikkana, johon paikallisista tapahtumista voidaan laittaa runsaampi kuvatarjonta, kuin lehteen ikinä mahtuisi.

Mukaan uudistukseen on otettu lehden mediamyynti, joka on alkanut myydä myös verkkomainontaa.

– Täytyy tehdä sellaista verkkosivua, jolla ilmoittajat haluavat näkyä. Verkko ei saa olla pelkkä kulu, sanoo Tukia.

Avuksi avoimen koodin julkaisujärjestelmä

Kuntsari on toteutettu yhdistämällä turkulaisen Mediaboxin Scoop-toimitusjärjestelmä Joomla CMS -verkkojärjestelmän kanssa. Joomla on ilmainen, vapaaehtoisten kehittämä avoimen lähdekoodin ohjelmisto. Se on paikallislehden verkkokehityksen tulevaisuudelle tärkeää, arvioi verkkotoimittaja Harri Falck.

– Usein järjestelmä voi muodostua taakaksi, kun kehitystyö ja lisäominaisuudet maksavat lisää. Joomlassa on jo tarjolla tuhansia ilmaisia lisätoimintoja, kertoo Falck.

Pitkään Kunnallislehden avustajana toiminut Falck on kehitysprojektin ajan virkavapaalla Turun kaupungin viestinnästä. Sivuston ulkoasu ostettiin turkulaiselta multimediayhtiöltä.

Koska pohjana toimii tuttu toimitusjärjestelmä, toimittajien ei tarvitse opetella kaikkea uusiksi. Julkaistavat jutut vain siirretään toimitusjärjestelmässä oikeaan kansioon.

Sivuston jatkokehitykseen on jo paljon suunnitelmia.

– Uudistus oli vasta ensimmäinen askel kohti modernia verkkopalvelua. Jatkossa haluaisimme esimerkiksi nuorison tuottamaan itse aineistoa ja paikalliset urheiluseurat voisivat itse pyörittää tulospörssiä sivuillamme, kertoo Falck.

Tavoitteena on saada alueen ihmiset käymään sivuilla päivittäin.

  • Kaksi kertaa viikossa ilmestyvän Kunnallislehti Paimio-Sauvo-Kaarinan levikki on 6 797 (LT/08). Vuoden vaihteesta lähtien se on ollut osa TS-Yhtymää.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast