Tilaa Uutiskirje!

Kuka tahansa voi ryhtyä jakajaksi

Sanoman EarlyBird jakaa nyt myös Etelä-Suomen Median isot lehdet.

Ajankohtaiset

Sanoman uudenlainen, yrittäjäperusteinen jakelupalvelu EarlyBird sai viime viikolla jaettavakseen lisää lehtiä: Etelä-Suomen Median Aamupostin, Keski-Uusimaan ja Uusimaan. Ennestään EarlyBirdin jakelussa pääkaupunkiseudun harvaan asutuilla pilottialueilla ovat olleet Helsingin Sanomat ja sen oheistuotteet Kuukausiliite ja HS Viikko sekä Kauppalehti, Hufvudstadsbladet ja Etelä-Suomen Sanomat.

EarlyBird on kuin jakelun Wolt: siinä kuka tahansa voi hakea jakajaksi ja työskennellä joko freelancerina tai toiminimellä haluaminaan päivinä ja haluamillaan reiteillä. Lehdet jaetaan varhaisjakeluna arkisin aamupuoliseitsemään ja viikonloppuisin seitsemään mennessä.

Palvelu perustettiin keväällä, ja sen tavoitteena on säästää harvan peittoalueen jakelukustannuksissa sekä mahdollistaa alueiden varhaisjakelu. Toiminta aloitettiin kesäkuussa Karkkilassa sekä lokakuussa Nummi-Pusulassa ja Mäntsälässä. Aiemmin alueiden lehdet olivat Postin jakelussa.

Yhteyspäällikkö Patrick Helanderin mukaan tähänastisen kokemuksen perusteella näyttää siltä, että uudenlainen jakelutapa on merkittävästi edullisempi.

– Jakelun järjestämisessä on toki riittänyt tekemistä, kun aloitimme puhtaalta pöydältä. Uuden alueen tultua on mennyt pari viikkoa siihen, että olemme löytäneet kaikki paikat ja reitit ja korjanneet jakovirheet. Sen jälkeen olemme päässeet hyvälle luotettavuustasolle, Helander sanoo.

Helander kertoo yllättyneensä siitä, miten sitoutuneita jakajia EarlyBirdiin on saatu mukaan. Vaikka ihmisillä ei ennestään ole ollut jakamisesta juuri mitään kokemusta, he ovat ottaneet työnsä hyvin haltuun.

”Vielä pitäisi saada mukaan uusia tuotteita, esimerkiksi aikakauslehtiä ja muuta tilattua aineistoa.”

– Tietysti kun on kyseessä yötyö, ei hakijoista mitään hirveää tulvaa ole ollut, mutta joka alueelle olemme löytäneet työntekijät ja vähän reserviäkin.

EarlyBirdin toimintaa kehittää muun työnsä ohella Sanoman jakelutiimi, jossa työskentelee viisi henkilöä. Jakajat sopivat reiteistään heidän kauttaan. Tulossa on myös sovellus, jossa jakajat voivat suoraan valita haluamansa vapaat jakelureitit. Tavoitteena on automatisoida toiminta mahdollisimman pitkälle, jotta sen laajempi ylläpitäminen olisi mahdollisimman tehokasta.

Helanderin mukaan EarlyBirdin toiminnan laajentamista muille alueille harkitaan parhaillaan. Hän näkee yrittäjävetoisessa jakelussa selkeän tulevaisuuden mahdollisuuden.

– Vielä pitäisi saada mukaan uusia tuotteita, esimerkiksi aikakauslehtiä ja muuta tilattua aineistoa.

 

> Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast